Vakantiegeld later uitbetalen door corona, mag dat?

11 mei 2020

Banner Website Wk202020 Vakantiegeld 2.jpg

Vakantiegeld later uitbetalen door corona, mag dat?
Het coronavirus zorgt ervoor dat werkgevers zoeken naar manieren om hun kosten te verlagen. Sommige werkgevers willen vanwege de coronacrisis bijvoorbeeld het vakantiegeld niet in mei uitbetalen, maar pas later dit jaar. In overleg en met akkoord van de werknemer kan het betaalmoment van het vakantiegeld worden uitgesteld.

Voor de werknemer kunnen er echter wel nadelen aan het later uitbetalen van vakantiegeld zitten. Dit kan onder andere spelen bij een faillissement van de werkgever en bij het aanvragen van een WW-uitkering. Kijk voor meer informatie op achmearechtsbijstand.nl.
 
Mag een werkgever het uitkeren van het vakantiegeld in mei uitstellen?
Er zijn standaardafspraken over het vakantiegeld. Volgens de wet moet het opgebouwde vakantiegeld over de periode van de maanden juni t/m mei uiterlijk op 30 juni zijn uitbetaald. Sommige bedrijven en organisaties hebben ervoor gekozen op een ander, vast moment de jaarlijkse opbouw van vakantiegeld uit te betalen. Dat is dan geregeld in een schriftelijke overeenkomst tussen de werkgever en de werknemer, zoals een cao of een arbeidsovereenkomst.

Als er betalingsproblemen zijn, kan de werkgever eenmalig het vakantiegeld op een later tijdstip of in termijnen betalen. Daarvoor moet de werkgever wel de instemming van de werknemer hebben. Het is verstandig om dat schriftelijk vast te leggen.

Overigens worden werkgevers die gebruikmaken van de NOW-regeling ook tegemoetgekomen in de maandelijkse opbouw van vakantiegeld. Bovenop de loonsom komt 30% opslag voor de opbouw van vakantiegeld, pensioenpremies en werkgeverspremies.
 
Mogen werkgevers vakantiegeld inhouden van werknemers om de maandelijkse salarissen te kunnen voldoen?
Nee, tenzij werkgevers en werknemers dit afspreken in een plan om het bedrijf te laten voortbestaan.
 
Wat als een bedrijf failliet gaat en je vakantiegeld of pensioenpremie is vanwege corona niet uitgekeerd. Ben je als werknemer  je geld dan kwijt?
Als de rechter een bedrijf failliet verklaart, kan de werknemer zich melden bij het UWV. Het UWV betaalt dan een uitkering aan de werknemer. Deze uitkering vergoedt (achterstallig) loon, vakantiegeld, vakantiedagen, niet-afgedragen pensioenpremies en bijdragen aan het tijdspaarfonds. Kijk voor meer informatie op de website van UWV.
 
Bron: rijksoverheid.nl | uwv.nl | achmearechtsbijstand.nl
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.