AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Waar te beginnen met een goede werk/priv balans?

27 feb 2019

Lange dagen werken, leuke dingen doen met het gezin, twee keer per week sporten n een druk sociaal leven. Die gaan niet altijd even soepel samen. Steeds meer medewerkers in de reisbranche zijn zich daar bewust van, en willen zich meer bezighouden met een goede balans tussen werk en priv. Ook voor hun persoonlijke ontwikkeling. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want waar begin je? De meest ideale situatie zou natuurlijk zijn dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, waarbij je van tevoren goed bedenkt wat jij hierbij belangrijk vindt. Yvonne Dam heeft haar eigen coaching bedrijf Amaze Yourself en komt met 7 interessante vragen die je jezelf kunt stellen:

1. Wat is je gewenste levensstijl? 

Een interessante eerste vraag. Denk bijvoorbeeld aan: hoe belangrijk is verantwoordelijkheid en status in je werk? Hecht je veel waarde aan flexibiliteit, waarbij je jouw eigen uren kan indelen en kan werken waar je wilt? Heb je veel ambitie, en zo ja welke? En last but not least: wat heb je in jouw leven nodig om je comfortabel te voelen? Denk hierbij aan je huis, auto, kleding en reizen. Hoeveel salaris heb je nodig om dit alles te kunnen realiseren?

2. Wat zijn jouw ideale aantal werkuren per week?

Waar de een het fijn vindt om 70 uur per week te werken, kiest een ander er liever voor om 20 uur te werken om zo tijd genoeg over te houden voor bijvoorbeeld de kinderen. Hoeveel uur per week zou jij het liefst willen werken? Denk hierbij ook aan werkzaamheden buiten de kantoortijden om, de reistijd en in hoeverre je bereid bent om in de avond en het weekend bereikbaar te zijn voor vragen of social media.

3. Hoe ziet jouw ideale werkomgeving eruit?

Bij wat voor bedrijf zie jij jezelf graag zitten? Welke cultuur en sfeer spreken je aan, heb je behoefte aan een eigen ruimte of wil je graag met meerdere collega’s bij elkaar zitten? Hoe erg vind je het als je collega’s aan de andere kant van de wereld zitten? En welke inrichting heeft jouw gewenste werkomgeving?

4. Waar is jouw ideale locatie?

Voor je balans is het belangrijk dat je een plek hebt waar je je helemaal thuis voelt. Op het werk en natuurlijk in je huis. Misschien wil je graag in een bruisende stad wonen, of heb je juist behoefte aan veel natuur om je heen. Hier komt ook weer de vraag bij kijken hoe lang je maximaal zou willen reizen tussen je woon- en werkplek. Wellicht is een lange reistijd te combineren met een paar dagen thuis werken. Zou je dat willen? En wanneer voel jij je thuis op werk: is dat in een statig kantoor of juist in een antikraakpand met creatieve vibe? Houd je van een formele cultuur of juist dynamisch en trendy?

5. Welke werkgever past bij jou?

Wanneer mensen solliciteren, zijn ze veelal bezig met wat hun toekomstige werkgever van hen vindt. Maar draai het eens om. Focus je op wat jij van het bedrijf vindt. Om daarachter te komen, is het helemaal niet gek om te vragen of je mag zien waar je eventueel zou komen te werken, zodat je een indruk krijgt van de sfeer. Probeer ook een medewerker daar te spreken en vraag naar ervaringen op het gebied van punten waar jij belang aan hecht.

6. Waar liggen je prioriteiten?

Het kan zomaar zijn dat je nu een droombaan voor je ziet. Eentje die dicht bij huis is, waarbij je maar weinig uren hoeft te werken maar wel veel verdient, en ook nog eens heel flexibel bent. Wees je ervan bewust dat het lastig kan worden deze baan te vinden. Wellicht kun je concessies doen. Maak daarom van tevoren een prioriteitenlijstje wat je het belangrijkst vindt. Is dat bijvoorbeeld die flexibiliteit of het goede salaris?

7. Groeien naar je droombaan

Heb je een droombaan in gedachten, maar is die nu nog niet bereikbaar omdat je nog te weinig ervaring daarvoor hebt? Maak dan een stappenplan hoe je daar op een gegeven moment terecht kunt gaan komen. Bijvoorbeeld door eerst als junior aan de slag te gaan, om op die manier door te groeien naar wat je voor ogen hebt. 

De werk/priv balans bij een bedrijf als Google

Google is zo’n bedrijf die een goede balans tussen werk en priv hoog in het vaandel heeft staan. Te laat komen bijvoorbeeld bestaat daar niet. Zolang je je maar volledig inzet voor het bedrijf, en extra vlamt op de momenten dat dat nodig is, dan maakt het echt niet uit als je een keer een uurtje later bent. Een ander mooi voorbeeld is de situatie van Bob Aman die drie jaar bij Google werkte:
"Mijn manager stond er echt op dat je voor meetings op tijd kwam opdagen. Enorm drukke momenten waren er zelden, maar rond de Google I/O conferentie stond de druk op de ketel. Dan moesten we genoeg uren kloppen om zeker te zijn dat alles op tijd klaar was voor de eventpresentatie. Tijdens die periode kreeg ik plots telefoon van mijn ouders. Ze vertelden me dat onze hond op sterven lag. Het probleem was dat zij aan de andere kant van de Verenigde Staten woonden. Mijn manager zag dat er iets was en vroeg wat er scheelde. Toen hij hoorde dat onze hond op sterven lag antwoordde hij: 'Waarom ben je op het werk en niet op een vliegtuig naar huis? Ga er naartoe. Nu.’ Het maakte voor de manager niet uit dat we de deadline misschien niet zouden halen als ik naar huis ging. Bovendien hield hij ook geen rekening met het feit of ik nog vakantiedagen had. Dat mijn hond op sterven lag was voor hem belangrijker dan dat. Ik zal dit gebaar nooit vergeten en ik zal altijd dankbaar zijn dat ik mijn hond nog een laatste keer in de ogen kon kijken."
Zo zie je maar hoe belangrijk het is dat k je werkgever jouw werk/priv balans belangrijk vindt en respecteert. 

Een betere balans leer je op Travel College

Wil je vandaag nog beginnen met een betere balans tussen werk en priv? Volg dan de essentials Balans Werk/Priv deel 1 en 2 op www.travelcollege.nl, waarbij je met een stappenplan van 10 tips hulp krijgt bij het herstellen van een betere balans. Op Travel College vind je trouwens ook nog een heleboel andere interessante e-learings, webinars en essentials. Alle medewerkers uit de reisbranche kunnen zich hier gratis persoonlijk ontwikkelen. Neem dus snel een kijkje en registreer je vandaag nog!



Bronnen: NRC, NRC, Bloovi


 
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.