Waarom het goed is om cijfers in je CV op te nemen

13 feb 2019

Wil je de aandacht trekken van een potentile werkgever? Als je werkt in een baan waar je prestaties zijn gekwantificeerd, is het opnemen van cijfers in je CV de beste manier om op te vallen. Stel dat je in de sales werkt, dan is het goed om indruk te maken met een vermelding hoeveel sales je hebt gerealiseerd, en hoe je je doelen hebt overtroffen. Maar het laten zien van cijfers kun je ook inzetten voor ander soort banen. Zelfs als je je niet in een rol bevindt waarin je wordt beoordeeld op je kwantificeerbare prestaties, kun je cijfers tonen die ervoor zorgen dat je op gesprek mag komen.

Waarom dat zo goed is? Omdat getallen een werkgever in n oogopslag laten zien wat je op je werk hebt bereikt. Je kunt zeggen dat je goed bent in je werk, maar het is een ander verhaal om echt aan te tonen dat je je doelen bereikt en verwachtingen kunt overtreffen. Je laat ermee zien dat je echt wat gepresteerd hebt in je werkverleden. De uitdaging is alleen nog even om je prestaties om te zetten in cijfers. Wat is nou de beste manier om cijfers in je CV op te nemen?

1. Begin met het benoemen van resultaten die je hebt bereikt.

Benoem de resultaten die je hebt bereikt, eventueel met je team, en die als belangrijke indicatoren voor succes worden beschouwd. Stel jezelf en ook je collega’s die vraag. Zij komen wellicht met verrassende ingevingen.
 
Het succes van je afdeling kan bijvoorbeeld worden gemeten aan de hand van een of meer van de volgende factoren:
- Het aantal verworven nieuwe klanten
- Verhoging van het aantal bezoekers en pageviews op de website
- De behaalde omzet
- Kostenbesparingen
- Toename van de winst
- Klantbehoud
- Klantbeoordelingen
- Klanttevredenheid
- Aantal klachten opgelost
- Declarabele uren
- Retentie van werknemers
- Reactiesnelheid
- Aantal gasten die je hebt geholpen
- Aantal reizigers die je tijdens hun reis hebt begeleid

Pik de acties eruit waar jij het meeste invloed op hebt gehad, en geef aan wat je in de loop van de tijd hebt bereikt. Dit kan per maand of per jaar zijn. Gebruik hierbij actiewoorden als toegenomen, verminderd, verbeterd, uitgebreid, gelimineerd, toegevoegd, geminimaliseerd, verminderd, gekrompen, verkleind, vergroot, gegroeid, verhoogd, vergroot, verkleind, ingekort, en ga zo maar door. Neem hierbij ook op hoe je de resultaten hebt bereikt, om je impact beter weer te geven. Bijvoorbeeld: Een verhoogde gemiddelde klantwaardering van een 7 naar een 8,5 na het opzetten van een nieuw trainingsprogramma voor klantenservice.

 
 

Geef de omvang van je output of verantwoordelijkheden weer

Hierbij kun je denken aan:
 
17 opeenvolgende dagen gewerkt om het project op tijd en onder het budget te voltooien.
of: 
Ik werkte gemiddeld 55 uur per week om het project voor het einde van het jaar te realiseren.
 
Zorg ervoor dat de cijfers die je in je CV opneemt correct zijn en worden ondersteund door je referenties. Het kan namelijk zomaar zijn dat je toekomstige werkgever je prestaties even checkt bij je vorige werkgevers. Bewaar ook alle documenten zoals functioneringsgesprekken of verkooprapporten die je cijfers bevestigen.

Op zoek naar nog meer suggesties om je CV eruit te laten springen?

Lees dan vooral ook deze 16 tips door: 16 snelle tips om je cv op te laten vallen.
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.