Wat zijn jouw leerdoelen voor 2019?

07 jan 2019

Wie weet ben je al volop bezig met je goede voornemens voor het komende jaar: meer sporten, gezonder eten, een betere balans tussen werk en priv en/of een andere baan zoeken. Maar heb je ook al gedacht aan je leerdoelen voor 2019? Want daarmee word je niet alleen aantrekkelijker voor je (nieuwe) werkgever, maar raak je ook meer gemotiveerd door al die nieuwe kennis en vaardigheden die je opdoet. En dat geeft je weer een gezonde dosis energie.

Een leerdoel helpt je om gericht te werk te gaan. Wat wil je precies leren? En hoe breed of specifiek wil je dat aanpakken? Om je doel te behalen, is het goed om deze SMART te maken: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Dat geeft je namelijk veel houvast, zodat de kans groter is dat je op de goede weg blijft binnen de tijd die je voor jezelf hebt vastgesteld.

Waar staat SMART precies voor?

· Specifiek: maak voor jezelf, en eventueel je leidinggevende, duidelijk wat je precies wilt leren, en welk resultaat je daarmee wilt behalen.

· Meetbaar: en dan hebben we het over de realisatie van je leerdoel. Zorg dat een onafhankelijke derde in staat is om na te gaan of je doel daadwerkelijk is gerealiseerd. Bijvoorbeeld door het afleggen van een examen.

· Acceptabel: het gaat er uiteraard om dat het leerdoel voor jou acceptabel is. Maar wanneer je als manager een leerdoel voor je medewerkers opstelt, dan moeten zij het hier ook mee eens zijn. Accepteren ze het doel niet, dan is de kans groot dat dit niet wordt behaald.

· Realistisch: zorg ervoor dat je leerdoel realistisch is. Stel niet te hoge eisen aan jezelf, want dan verlies je mogelijk de motivatie. Deel de stappen naar je doel op in haalbare stukken, zodat je ook echt succes kunt boeken. Want dat geeft extra motivatie op weg naar het behalen van je uiteindelijke doel.

· Tijdgebonden: het helpt om een tijdsbestek van het traject vast te stellen. Zie het als een stok achter de deur. Zo voorkom je uitstelgedrag en bereik je je doel sneller.

Om je leerdoelen nog SMARTer en realiseerbaar te maken, is het goed om bij jezelf wat uitgebreider na te gaan wat je wilt bereiken met je leerdoel. Formuleer jouw leerdoel z alsof je dit al hebt bereikt: begin met ‘Ik’, vervolg met een werkwoord zoals ‘weet’, ‘kan’, ‘pas toe’, en benoem dan wat je wilt leren. Maak dit zo concreet mogelijk. Schrijf bijvoorbeeld ook voor jezelf op waarm je voor dit leerdoel kiest, en in welke situaties je dit gaat toepassen. Geef vervolgens antwoord op de vraag: als je dit doel wilt bereiken, welke stappen zijn dan nodig? Op basis hiervan kun je dan een realistisch plan maken: deel je doel op in kleinere stappen en hang daar deadlines aan. Zorg er ook voor dat je evaluatiemomenten instelt, waarbij je de deadlines eventueel kunt bijstellen.

Travel College: een gratis leerplatform voor alle medewerkers in de reisbranche

We hopen dat we je enige handvatten hebben gegeven om jouw leerdoel vast te stellen n te behalen. Wist je trouwens dat we eind vorig jaar Travel College hebben gelanceerd? Dit is een online leerplatform met veel verschillende cursussen, webinars en micro learnings. Helemaal gratis te volgen voor alle medewerkers in de reisbranche. Wie weet staat er wel een cursus tussen die jou gaat helpen om je leerdoel te bereiken. Registreer je snel en eenvoudig op www.travelcollege.nl en neem een kijkje tussen het verrassende en inspirerende aanbod.

We wensen je een leerzaam 2019 toe!

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.