Zeven tips om die netwerkborrel te overleven

10 dec 2019

De netwerkborrel, niet iedereen wordt daar even blij van. Misschien zie je er zelfs al weken tegenop. Want: je kent daar niemand, waar ga je staan en wat wordt dan je openingszin? Hoezo ongemakkelijk… Een schrale troost: je bent echt niet de enige. Omdat je er af en toe niet aan ontkomt, hebben we wat tips voor je om je er veel gemakkelijker doorheen te slaan.
 
1.Zorg dat je er vroeg bent
Niks zo vervelend als in een volle zaal binnenkomen, met allemaal groepjes die druk met elkaar in gesprek zijn. Beter is het om direct aan het begin aanwezig te zijn, waarbij er nog geen groepjes zijn gevormd en iedereen een beetje komt binnenlopen. Zo kun je veel gemakkelijker iemand aanspreken die alleen staat te dwalen.
 
2. Positieve mindset
Zeg tegen jezelf: “Ik heb er zin in!” Ook al is dat natuurlijk helemaal niet het geval. Maar je zult merken: je voelt je hiermee beter dan wanneer je al 10 keer hebt gemompeld: “Hooow ik heb echt geen zin in die netwerkborrel vanmiddag.”
 
3. Verwacht er niet teveel van
Wanneer je jezelf als doel stelt met minimaal 7 visitekaartjes huiswaarts te gaan, dan stel je jezelf alleen maar teleur als dat niet lukt. Los van het feit dat je ook nog eens een enorme druk op jezelf legt. Misschien spreek je wel n iemand die heel waardevol voor je kan zijn, dat is toch veel meer waard?


 
4. Blijf dicht bij jezelf
Ben je een introvert persoon? Ga dan geen imitatie doen van een extravert persoon, omdat je denkt dat je gesprekspartner dat op prijs stelt. Is namelijk niet zo. Blijf vooral jezelf, dan kom je ook veel zelfverzekerder over.
 
5. Meer luisteren dan praten
In navolging op nummer 4: ben jij introvert? Dan kun je heel goed luisteren. Komt dat even mooi uit, want grote kans dat je gesprekspartner het heel fijn vindt om over zichzelf te praten. Stel dus vooral veel vragen.
 
6. Vol energie erheen
Wanneer je erg tegen de netwerkborrel opziet, kan het best zijn dat dit event veel energie gaat slurpen. Zorg er dan ook voor dat je er uitgerust heen gaat. Dan voel je je beter, en kom je ook niet over als een vermoeide zombie. Ben je helemaal kapot van werk en wellicht een feestje? Overweeg dan of het niet beter is om de netwerkborrel over te slaan. Niet gaan is dan misschien beter dan een slechte indruk achterlaten.
 
7. Zoek het kruispunt op
Heb je net een gesprek afgerond en sta je alleen? Kijk dan of er plekken zijn waar mensen veel langslopen. De bar of de hapjeshoek zijn ook goede plekken om iemand nonchalant te kunnen aanspreken.
 
Oja, zouden we bijna nog de afronding van een waardevol gesprek vergeten. Trainer Marjolijn van Burik adviseert: “Geef in de afrondingsfase signalen af dat je zo weer verder gaat. Dat kan bijvoorbeeld door je voeten weg te draaien of wat meer lichaamsafstand te nemen. Wanneer iemand abrupt weggaat, dan wordt dat door een ander niet als prettig ervaren.” Zeg ook niet dat je even wat te drinken voor jezelf gaat halen, om vervolgens niet meer terug te komen. Geef een compliment dat je het leuk vond diegene even gesproken te hebben. Wil je contact onderhouden? Geef dan je visitekaartje. 


 
Bron: workjuice.nldeondernemendevrouw.nlmt.nl
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.