AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Mindmappen: zo doe je dat

06 jan 2020

Doe jij al aan mindmappen? Het is d manier om informatie te structureren, overzicht te krijgen en beter te onthouden. Veel mensen ervaren dit als een verademing, omdat de wirwar in hun hoofd overzichtelijk op papier komt te staan. Het is trouwens ook heel handig tijdens een brainstorm.
 
Wat is mindmappen?
Maar eerst: wat is mindmappen nou eigenlijk precies? “Mindmappen is een manier om informatie en gedachten op gestructureerde wijze weer te geven. Door te tekenen en te schrijven creer je een schema waarmee je in n keer kunt overzien hoe informatie met elkaar samenhangt. Een mindmap gaat uit van een centraal thema waar omheen associaties bedacht en getekend worden.” (www.malthastudiecoaching.nl)
 
Hoe maak je een mindmap?
Eigenlijk is dat best simpel. Om te beginnen pak je een groot vel blanco papier, liefst A3-formaat, en die leg je horizontaal voor je neer. Teken in het midden een cirkel en schrijf hierin het centrale thema op. Vervolgens werk je van hieruit naar buiten toe. Wat heeft er allemaal met dit centrale thema te maken? Teken per subonderwerp een aparte tak naar de zijkant van het papier, met een eigen kleur. Schrijf het sleutelwoord dat staat voor het subonderwerp in dezelfde kleur op de tak. Teken op zijtakken plaatjes of symbolen die met het subonderwerp te maken hebben. Breng ook verbanden tussen de takken aan, met pijlen bijvoorbeeld. Zo ga je van globaal naar specifiek. Hoe meer takken, hoe gedetailleerder de mindmap wordt.  


 Bron: www.woutplevier.nl

Optimaal overzicht en beter onthouden
Wist je dat je tijdens het mindmappen je hersenen optimaal benut, omdat beide hersenhelften dan met elkaar samenwerken? Je linkerhersenhelft is van het logisch redeneren en analyseren, je rechterhersenhelft van de creatieve en beeldende processen. Maar ook van het leggen van verbanden. Het maken van een mindmap sluit hier heel goed bij aan. Hoe het kan dat je door mindmappen informatie beter onthoudt? Ons geheugen is visueel ingesteld en slaat beelden makkelijker op dan tekst. En bij een mindmap heb je ook een beeld voor je. Daarnaast helpt het je dus enorm om overzicht te krijgen, op belangrijke begrippen n onderlinge verbanden.
 
Tips voor het maken van een mindmap

  • Zorg dat de teksten vanuit n oogpunt altijd leesbaar zijn, en je dus niet hoeft te schuiven met je vel papier.

  • Werk met de klok mee, zodat alles in de juiste volgorde staat.

  • Gebruik voor elke tak een andere kleur.

  • Gebruik ook plaatjes en symbolen, zodat je de informatie beter kunt onthouden.

Geen zorgen dat je het fout doet, want iedereen doet het op een andere manier. Volg vooral ook je eigen ingeving. Wel handig is het om van tevoren je doel te bepalen: wat wil je met de mindmap bereiken?

 
Bron: malthastudiecoaching.nlbazalt.nlwoutplevier.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.