AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Oeps, een taalvoutje zit in een klein hoekje

12 nov 2018

Taalvoutjes.jpg

Glipt er bij jou soms ook wel eens dt-foutje in, of slaat de twijfel toe over dan en als? Geen zorgen, dat overkomt de beste! Maar liever niet natuurlijk. Want ook al werk je niet op de communicatieafdeling, je zal vast zo nu en dan een e-mail sturen naar een collega of klant, en dan wil je natuurlijk wel dat deze foutloos is. Ben je nieuwsgierig naar de meest gemaakte taalfouten, en waar menig Nederlander mee worstelt? We geven je een top 10! Herken je ze?

1. Die of dat

“Het vakantiehuisje die we hebben gehuurd.” Klinkt gek he? Het is namelijk dat vakantiehuisje, en dus ‘Het vakantiehuisje dat we hebben gehuurd.’ De keuze tussen die en dat is makkelijk te maken: staat er normaal ‘het’ voor een woord, dan wordt het ‘dat’. Bij de (vakantie) is het ‘die’.

2. Dan jou of jij

“Pieter heeft in Spanje een stuk mooier weer dan jou”. Foutje, want het is jij. Maak de zin maar eens wat langer: Pieter heeft in Spanje een stuk mooier weer dan jij hebt in Itali.

3. dt

Misschien gaat het hier wel het meeste mis, vooral bij werkwoorden waarbij je het niet goed kunt horen. Juist is: ‘Vindt hij dat ook?’ en ‘Vind je?’ Het komt dus geregeld voor dat mensen ‘Vindt (ipv vind) je dat een goed idee?’ schrijven. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker door er een ander werkwoord van te maken, zoals: Loop je...’ Dan hoor je meteen dat er alleen een d moet komen te staan, en geen dt.

4. Een aantal is i.p.v. zijn

Zelfs in het nieuws komt deze fout nog wel eens langs: een aantal vluchten zijn geannuleerd door de storm. Maar het is: een aantal vluchten is geannuleerd door de storm.

5. Jou en jouw

Jouw is bezittelijk, en gebruik je alleen in gevallen als ‘jouw huurauto, jouw reis, jouw eten’. Achter jouw moet dus nog een zelfstandig naamwoord komen te staan. Jou geeft het lijdend voorwerp aan, dus ‘Is deze tas van jou?’ 

6. Te veel of teveel

Wanneer schrijf je het los? Als met te veel ‘meer dan nodig’ bedoelt. Kun je in plaats van te veel ook te weinig in dezelfde zin schrijven? Dan mag er een spatie tussen. Bij teveel is er sprake van een zelfstandig naamwoord: ‘Het teveel aan toeristen zorgt voor overlast.’

7. Zwaarder dan of als

Deze zie je ook vaak: mijn koffer is zwaarder als die van jou. Dit is helaas niet juist, want het gaat om een geval van meer (of minder), dus dan is het: mijn koffer is zwaarder dan die van jou. Is de koffer even zwaar? Dan is het wel ‘als’: ‘Mijn koffer is even zwaar als die van jou.’

8. Hun en hen

“Die mooie reis die hun gaan maken”, hoor je misschien weleens langskomen. Klopt niet, want daar hoort ‘zij’ te staan. ‘Hun’ is een bezittelijk voornaamwoord. Zoals ‘Het was hun mooiste reis.’ Maar je gebruikt ‘hun’ ook wanneer het een meewerkend voorwerp is zonder voorzetsel. Dus dat er geen aan, voor, bij, volgens etc. voor staat. Is er wel sprake van een voorzetsel, dan komt ‘hen’ om de hoek kijken. Zoals ‘De keuze is aan hen’, en ‘De tickets zijn voor hen’. Ook gebruik je ‘hen’ als lijdend voorwerp: ‘Ik heb hen naar het vliegveld gebracht.’

9. Ideen of iden?

Het is ideen, want de klemtoon ligt op de laatste lettergreep. Daarom komt er een extra en n achter, zodat je het juist uitspreekt. Ligt de klemtoon niet op de laatste lettergreep, dan komt er alleen een n achter te staan, en op de e een trema. Denk bijvoorbeeld aan bacterin.

10. Pieter’s of Pieters e-mail

Denk jij hierbij ook vaak: oja, hoe zat het ook alweer? Heel begrijpelijk! Het zit zo: eigenlijk schrijf je de s altijd vast achter een naam. Behalve als de uitspraak heel anders wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een naam eindigt op een a, i, o, u of y. Zoals Patty’s pen en oma’s bril.

Foutloos Nederlands in Travel College

Smaken deze taalweetjes naar meer? Komt goed uit, want bij Travel College kunnen alle medewerkers die in de reisbranche werken gratis de online cursus Foutloos Nederlands volgen. En dat zorgt voor meer zekerheid op schrijfgebied. En het bespaart je ook nog eens tijd, want je hoeft straks niet meer zo lang na te denken hoe je iets nou ook alweer schrijft. Meld je snel aan en duik in de wereld van het Nederlands.
 
Zin om even te lachen? Kijk maar eens naar deze taalbloopers (van Taalvoutjes.nl): 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.