AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Zo train je je brein voor een beter geheugen!

12 nov 2019

Heb je tijdens je reisopleiding verschillende talen geleerd? Niet alleen handig in de reiswereld, maar het schijnt ook nog eens heel goed te zijn voor je hersenen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat studenten die in snel tempo (drie maanden) een nieuwe taal leren, een opmerkelijke groei in de hersenen vertonen. Een ander onderzoek wijst zelfs uit dat twee- of meertalige mensen pas later Alzheimer ontwikkelen. Je brein trainen werpt dus zijn vruchten af. We geven je nog zeven andere tips hoe je dit het beste kunt doen.

1. Voldoende slaap (8 uur)

Dik op nummer 1, want dit is z belangrijk. Stanley Conran, hoogleraar psychologie en slaapexpert aan de University of British Colombia beweert zelfs dat elk uur dat je minder slaapt dan acht uur, je IQ met 1 punt naar beneden gaat. Zo staat vier uur minder slaap volgens wetenschappelijk onderzoeker Tom Rath gelijk aan het drinken van een sixpack bier. Probeer dus echt die 8 uur slaap te pakken. Dat is hoognodig om herinneringen te evalueren en in het brein te archiveren.

2. Goede voeding

Want daarmee verbeter je je cognitieve vaardigheden. Ook beschermt het je tegen hersenschade en gaat het vergrijzing tegen. Wat je dan het beste kunt eten? Voedsel met een hoog gehalte Omega-3 vetzuren zoals zalm, walnoten en kiwi’s.

3. Leer een nieuwe taal

Ook een belangrijke, zoals we in het begin al vermeldden. Het leren van een nieuwe taal traint je geheugen en houdt je hersenen fit. En altijd handig natuurlijk in de reiswereld. Wil je je hersenen cht uitdagen? Leer dan een taal met een heel ander geschrift, zoals Chinees.

4. Vermijd stress

Want dat heeft geen positieve invloed op je cognitieve functies. Merk je dat je geheugen je in de steek laat? Spreek dan af met je vrienden, want sociale interactie kan stress vermijden.

5. Braingames

“Puzzels zijn als kippensoep voor het brein”, aldus Marcel Danesi, hoogleraar semiotiek en antropologie aan de Universiteit van Toronto. Dus sla die puzzels in de krant voortaan niet meer over. Of het nu een sudoku of een kruiswoordpuzzel is, dat maakt niet uit. Als je hersenen maar een beetje worden uitgedaagd.

6. Genoeg lichaamsbeweging

Dat beweging goed is voor je lichaam wisten we natuurlijk al, maar het heeft ook een positieve uitwerking op je geheugen. Je hoeft je echt niet helemaal in het zweet te werken, want matig intensieve lichaamsbeweging helpt al enorm om je brein fit te houden.

7. Geheugensteuntjes

Ben je geregeld je sleutels kwijt? Dat komt doordat je maar weinig aandacht besteedt aan het moment dat je ze ergens neerlegt. Mark McDaniel, hoogleraar psychologie aan de Washington University raadt je daarom ook aan om hardop te zeggen waar je je sleutel neerlegt: “Ik leg mijn sleutels naast de fruitmand.” Studies wijzen trouwens ook uit dat het acht seconden duurt voordat informatie in het geheugen is opgenomen. Concentratie is dan ook extra belangrijk als je iets wilt onthouden.

8. Wandelen in een nieuwe omgeving

Het is nog volop zomer, dus een mooi moment om op de wat koelere dagen een wandeling te maken. En het is ook nog eens goed voor je hersenen. Er worden namelijk nieuwe hersencellen en verbindingen aangemaakt, en de bloedvoorziening wordt er ook beter van. Waarom die nieuwe omgeving? Dat houdt je hersenen flexibel!
 
Wandelschoenen aan en naar buiten dus. Een instrument leren bespelen of een nieuw gerecht koken schijnen trouwens ook een boost te zijn voor het trainen van je brein. Genoeg mogelijkheden om je hersenen fit te houden. 

Extra taaltrainingen op Travel College

Wist je trouwens al dat we de taaltrainingen op ons online leerplatform Travel College hebben uitgebreid? Zo kun je nu je Frans en/of je Spaans oefenen met toegevoegde podcasts: Oefenen met Frans en/of Oefenen met Spaans. Of kan je aan de slag gaan met de basis training Portugees met de e-learning Portugees in twee weken! Leuk, handig en ook nog eens goed voor je hersenen!



Bronnen: mt.nlgezondheidsnet.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.