Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Hoe krijg je aanbevelingen op LinkedIn? Zo!

28 feb 2019

Aanbevelingen krijgen op LinkedIn, dat wil iedereen eigenlijk wel. Het kan je namelijk enorm helpen in je verdere carrire. Want zeg nou zelf: je kunt nog zo enthousiast vertellen over hoe goed je ergens in bent, maar als een ander daar iets over schrijft, dan is dat veel geloofwaardiger. Veel werkgevers gebruiken LinkedIn om kandidaten voor werk te zoeken, en te checken wat je zoal hebt bereikt en wie jou aanbeveelt. Die aanbevelingen kunnen van verschillende contacten zijn, van supervisors en klanten tot leveranciers en collega's. Mensen die jouw vaardigheden, prestaties en positieve werkhouding bevestigen, zullen jouw profiel hoe dan ook verbeteren. Maar hoe krijg je die aanbevelingen en aan wie kun je die het beste vragen? Een paar tips:

Aan wie vraag je een aanbeveling?

Een aanbeveling op LinkedIn is een getuigenis van je professionele waarde, geschreven door iemand uit je netwerk. Hoe je die krijgt? Kom in contact met een huidige of voormalige manager, collega, klant of een ander contact. Vraag hem of haar een aanbeveling te schrijven, inclusief enkele prestaties waar je het meest trots op bent. En zeg er op een sierlijke manier bij dat hij of zij uiteraard ook nee mag zeggen.

Manieren om een LinkedIn-aanbeveling te vragen

De beste manier om aanbevelingen op LinkedIn te krijgen, is door ze te geven. Wanneer je een LinkedIn-contact aanbeveelt, bevestig je hun kwalificaties. Mensen waarderen het enorm als je dit doet. Ze zullen jou waarschijnlijk ook aanbevelen als je de tijd neemt om ze te helpen. Een eerste stap is het zoeken naar relevante contactpersonen. En vergeet geen collega's met wie je in het verleden hebt samengewerkt. Overweeg vrijwilligerswerk, freelance banen en andere soorten werkervaring hier ook in mee te nemen.

Give to Get: schrijf een aanbeveling

Overweeg vervolgens een aanbeveling te schrijven voor alle contactpersonen die mogelijk ook in staat zijn om er een voor jou te schrijven. Tenminste, als je hen ook als positief ervaart. Zodra je dit hebt gedaan, laat ze dan weten waarom je deze voor hen hebt geschreven en vraag of ze ook een aanbeveling voor jou willen overwegen.

Vraag direct om een aanbeveling

Je kunt natuurlijk ook recht op de man af om een aanbeveling vragen. Dit gaat gemakkelijk via het berichtensysteem van LinkedIn. Vraag de persoon of hij of zij dit voor je wil doen in het geval ze hier de tijd voor hebben. Op deze manier hebben ze een uitweg als ze dit liever niet willen geven, of niet het gevoel hebben dat ze je goed genoeg kennen om je werk aan te bevelen. Het kan handig zijn om bij elke aanvraag een herinnering te vermelden van de gedeelde ervaring die als basis voor hun aanbeveling zou kunnen dienen. Zoals bijvoorbeeld een gezamenlijk project dat jullie succesvol hebben afgerond.

Hoe vraag je om een aanbeveling?

1. Klik op het profiel van je contact.
2. Klik op ‘More’ en selecteer ‘Request a recommendation’.
3. Selecteer in de dropdown welke relatie jullie destijds hadden en in welke functie jij zat.
4. Verwijder vervolgens de standaard tekst en schrijf een persoonlijk bericht. Maak een lijst van veelvoorkomende projecten en ervaringen en herinner hem of haar aan jullie connectie en waarom hij of zij je zou kunnen aanbevelen. Of nog beter: bied aan om eerst voor hen een aanbeveling te schrijven. Als iemand ergens anders al een aanbeveling voor jou heeft geschreven, kun je een kopie hiervan doorsturen en vragen of zij deze ook op jouw LinkedIn willen plaatsen.

Hoe kun je aanbevelingen op LinkedIn beheren?

Wanneer je een aanbeveling krijgt, dan ontvang je hier een melding van. Je kunt de aanbeveling bekijken en zo nodig om een aanpassing vragen. Als je om welke reden dan ook de aanbeveling niet op je profiel wilt, dan hoef je deze niet te publiceren.

En hoe krijg je juist gn referentie op LinkedIn?

Wat je nooit moet doen: aan mensen een aanbeveling vragen die je eigenlijk helemaal niet kent. Klinkt logisch, maar toch doen mensen dat geregeld. Niet geschoten is altijd mis, denken ze dan. Of een oppervlakkig bericht aan een bekende die standaard naar iedereen is gestuurd, helpt ook niet mee. Ga dus respectvol om met de tijd van anderen, dan heb je veel meer kans om te krijgen je wilt.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.