Mantelzorg

Het combineren van werk en het verlenen van zorg aan een naaste kan als belastend en intensief ervaren worden. Bespreekbaarheid, steun en begrip op de werkvloer zijn de belangrijkste voorwaarden voor een goede balans tussen mantelzorg en werk.

Aandacht voor mantelzorgers

Volgens de laatste cijfers uit 2021 telt Nederland ongeveer 5 miljoen mantelzorgers. Ongeveer 35% van de 16-plussers geven mantelzorg aan bekenden of naasten. Zij zijn werkzaam in alle sectoren en dus ook in de reisbranche. Mantelzorgers zorgen intensief voor een zieke naasten en combineren werk met de zorgtaken thuis. 9% van de mantelzorgers geeft aan ernstig belast te zijn. Dit percentage is sinds 2016 niet veranderd.

Hoe ga je hier als werkgever mee om? En hoe voorkom je dat jouw medewerkers die mantelzorger zijn ziek worden en uitvallen?

We zetten de meest gestelde vragen over het thema mantelzorg op een rij:

Mijn medewerker wil onder werktijd (mantel)zorg verlenen. Mag dat?

Mijn medewerker meldt zich ziek in verband met mantelzorg. Wat nu?

Moet ik het loon doorbetalen bij mantelzorg?

istockphoto 1092112802 612x612

Handleiding Mantelzorg; maak mantelzorg bespreekbaar

Reiswerk heeft voor werkgevers en medewerkers in de reisbranche een Handleiding mantelzorg opgesteld. Deze korte en praktische handleiding biedt werkgevers en medewerkers handvaten waarmee de combinatie van werk en mantelzorg beter bespreekbaar en makkelijker wordt.

Het doel is om te voorkomen dat medewerkers overbelast raken en uitvallen.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.