10 manieren hoe je elke dag kunt innoveren op je werk

01 okt 2019

Wat lijkt je leuker? Acht uur per dag spreadsheets met gegevens invullen of nieuwe, spannende ideen bedenken? Juist ja. Innoveren is iets wat veel medewerkers meer willen in de reiswereld. Toch denken we vaak dat dit niet mogelijk is, gewoonweg omdat de huidige functie iets totaal anders inhoudt. Of je bent al z druk dat voor iets innoverends berhaupt geen ruimte is. Hoe dan ook, met deze tips & tricks kun je misschien toch nog iets doen op het gebied van innovatie. En daarbij geldt: hoe meer je oefent, hoe beter je erin wordt. Voor je het weet ben je niet meer te stoppen. Daar gaan we: 10 manieren hoe je elke dag kunt innoveren op je werk.

1. Stand-up vergaderingen

Je hele energie verandert wanneer je staat. Dat geldt dus ook tijdens een vergadering. Doe deze eens staand en je zult het enthousiasme en de actie van je collega’s meteen zien stijgen. Daar wordt je manager ook blij van. 

2. Omring jezelf met inspiratie

Zie je iets dat je inspireert? Een geweldige reisadvertentie in een tijdschrift bijvoorbeeld, of een goed geschreven e-mail die je aan het lachen maakt? Scheur het uit, print die mail en hang deze op aan de muur. Of bewaar een foto ervan op Pinterest.

3. Zoek een buddy

Kies een collega waar je je prettig bij voelt. Moedig hem of haar aan om nieuwe dingen te blijven proberen. Zoals een nieuwe plek om te lunchen, een idee op een onorthodoxe manier opzetten, inspirerende artikelen delen of gewoon ouderwets brainstormen. Het is leuker, beter en makkelijker om dit samen te doen.

4. Kies kleine projecten

We denken vaak dat ideen altijd groot en transformerend moeten zijn. Maar meestal zijn het de kleine, nieuwe dingen die samen een groot verschil maken. De voordelen van kleinschalige innovatie zijn enorm. Ze gebeuren niet alleen snel en (meestal) zonder veel gedoe, ze wekken ook de interesse en aandacht van zowel je team als de organisatie. En dat maakt in veel gevallen de weg vrij voor grotere innovatieprojecten. Probeer dus veel kleine dingen te veranderen, zoals hoe je de e-mails ondertekent, hoe je jezelf beloont voor goed werk of hoe je vergaderingen start.

5. Doe het anders

Er zijn vast werkzaamheden die je met je ogen dicht doet. Bij wijze van spreken dan. Dingen waar je in uitblinkt, maar die je ook blind kunnen maken voor kansen. Bekijk eens welke taken je doet zonder na te denken. Hoe zou je deze anders kunnen doen? Soms werkt het niet, maar het zal geregeld leiden tot een nieuwe manier van werken.

6. Bring it to life

Stop met praten en begin met bouwen. Verander je gedachten in woorden, je woorden in beelden en je beelden in prototypes. Wanneer mensen je idee kunnen zien, zullen ze het minder snel vergeten en veel eerder geneigd zijn het serieus te nemen en betrokken te raken bij de ontwikkeling. Zelfs een slechte tekening is beter dan geen tekening.

7. Dingen verbannen

Hoewel het een beetje gek klinkt, helpt het toch echt. Want het dwingt je om dynamisch en creatief te denken. Probeer het maar eens: bepaalde woorden, middelen en communicatie verbannen. Het doel van deze oefening is om nieuwe ideen op te wekken over hoe je dezelfde oude dingen kunt doen.

8. Ga naar buiten

Maak er een gewoonte van om even naar buiten te gaan, ook al is het gewoon voor een blokje om. Probeer tijdens het wandelen dingen op te merken. Als je wat discipline nodig hebt op je inspiratiejacht, maak er dan een spelletje van en ga bewust op zoek naar dingen die beginnen met de letter A op de eerste dag, B op de tweede, enzovoort. Je geest zal verbindingen maken tussen wat je ziet en de problemen die je op kantoor hebt achtergelaten. Dat is de schoonheid van ons onderbewustzijn.

9. Geef je creativiteit een boost

Wat doe jij als eerste als je wakker wordt? Voor (te) veel van ons is dat kijken op je telefoon. Doe je geest een lol en voed hem met wat creativiteit in plaats van berichten lezen. Kies je favoriete nummer, podcast of blog om de ochtend mee te starten. Wat het ook is, zorg ervoor dat het je verbeelding verrijkt. Je zult versteld staan hoeveel het je creativiteit gedurende de dag zal inspireren.

10. Wat zou jouw held doen?

Als je een probleem hebt en je komt er niet uit, raadpleeg dan een van je helden. Figuurlijk. Houd een lijst bij van enkele van je favoriete creatieve raadgevers. Wat zouden zij doen om dit op te lossen?
 
Al deze punten klinken misschien klein, maar samen kunnen ze een groot verschil maken. Wie weet zie je de wereld straks wel op een heel andere manier. En dat is waar innovatie om draait: kansen zien waar niemand anders ze ziet. Hoe meer je dit oefent, hoe gemakkelijker het je standaard manier van denken wordt - en hoe meer innovatie onderdeel wordt van je dagelijkse werk. Wie weet steek je er je collega’s wel mee aan.

Volg de module van de maand oktober: Innovatie

Smaken bovenstaande tips naar meer? Komt mooi uit, want de module van deze maand gaat over innovatie! Je vindt het webinar op ons online leerplatform  www.travelcollege.nl. Hier vind je nog veel meer online cursussen, webinars en micro-learnings. Allemaal gratis te volgen, waar en wanneer jij wilt. Neem snel een kijkje en ontwikkel jezelf vandaag nog!
 


Bron: TheMuse

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.