AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

16 snelle tips om je CV te laten opvallen

23 okt 2018

cv tips.jpg

Je bent op zoek naar een nieuwe baan en je hebt een leuke vacature gevonden die helemaal bij jou past. Snel solliciteren dus! Je schrijft een enthousiaste motivatie en voegt je CV erbij. Maar voordat je op verzenden klikt, kijk daar ook nog even goed naar. Want je wilt natuurlijk wel opvallen tussen de rest. Hoe? We geven je een paar eenvoudige tips om je CV eruit te laten springen.
 

1. Keep it simple

Kies voor een eenvoudige opmaak. Dit leest namelijk gemakkelijker weg dan een speciaal design met tierelantijnen. Het is een ander verhaal wanneer je voor een design-functie solliciteert, dan mag je best een beetje uit de band springen.
 

2. Gebruik een standaard lettertype

Times New Roman, Arial of Calibri bijvoorbeeld. En zorg ervoor dat je een lettergrootte gebruikt die lekker wegleest: 10 tot 12 punten werkt het beste. De functietitels en werkgevers kun je vet en cursief markeren.
 

3. Less is more

Zeker als het gaat om woorden op een CV. Gebruik bullets en schrijf korte en actieve zinnen die je rol bij je vorige werkgevers uitleggen.

 

4. Kwalificaties

Zorg ervoor dat je aan de minimaal vereiste kwalificaties voldoet om in overweging te worden genomen. Die vind je meestal onderaan de vacature. Anders verspil je ieders tijd, inclusief die van jezelf.
 

5. Pas bij elke sollicitatie je CV aan

Stuur dus niet steeds hetzelfde generieke CV mee. Naar welke kwalificaties en vaardigheden is het bedrijf op zoek? Schrijf die er duidelijk bij (als je daar ook echt over beschikt natuurlijk). Kijk ook nog eens naar je functieomschrijvingen en werk die eventueel bij.
 

6. Focus op je prestaties

De werkgever wil niet alleen weten wat je hebt gedaan, maar ook wat je hebt bereikt. Zet die dus ook op je CV, liefst bij elke baan.
 

7. Relevante vaardigheden

Neem je meest relevante vaardigheden op en beperk de hoeveelheid. Je kan immers niet overal goed in zijn. Kies trefwoorden die overeenkomen met de beroepsspecifieke vaardigheden die de werkgever zoekt.
 

8. Vaardigheden

Voeg een vaardighedensectie toe. Het toevoegen van een vaardighedensectie aan je CV is een andere goede manier om snel te laten zien dat je gekwalificeerd bent.
 

9. Ervaringen opbouwen

Heb je nog niet zoveel fulltime werkervaring? Vertel dan vooral over je stages, deeltijdbanen, vrijwilligerservaring en andere activiteiten die relevant zijn voor de job.
 

10. Focus op werk in plaats van opleiding

Verplaats het opleidingsgedeelte naar beneden. Leg de focus op je werkervaring (meestal in omgekeerde chronologische volgorde) en zet je opleiding en andere informatie onderaan je CV.
 

11. Voeg een header toe

Een korte opvallende kop is een goede manier om de aandacht van de lezer te trekken. Zorg ervoor dat het zich richt op wat je de werkgever kunt bieden, niet op wat je zoekt in een nieuwe baan.

 

12. Vergelijk je CV met LinkedIn

Neem de tijd om ervoor te zorgen dat deze overeenkomt met je LinkedIn-profiel. Veel werkgevers zullen dit namelijk controleren. We raden je ook aan om de URL van je LinkedIn-profiel op te nemen in je CV. Het is ng beter als je jouw LinkedIn-URL personaliseert, zodat je naam hierin wordt vermeld.
 

13. Pas op voor typefouten

Controleer je CV op typefouten. Helaas springt een fout direct in het oog en dat komt de eerste indruk niet ten goede.
 

14. Let op de bestandsnaam

Geef de bestandsnaam van je CV een herkenbare naam. Bijvoorbeeld voornaamachternaamcv.doc. Op die manier ben je duidelijk herkenbaar en makkelijk op te slaan/zoeken.
 

15. Verstuur als PDF

Sla je CV op als een PDF. Zo hoef je niet bang te zijn dat de opmaak wordt verpest, en weet je zeker dat de lezer het document ziet zoals jij het had bedoeld.
 

16. Vergeet je motivatie niet!

Vast niet nodig om te vermelden, maar voeg een sollicitatiebrief toe. Ook als dit niet verplicht is. Een begeleidende brief is de beste manier om de specifieke kwalificaties te benadrukken die je voor het werk hebt. Je kunt je begeleidende brief gebruiken om te focussen op jouw ervaring(en) die bij de vacature past.
 
Succes met het finetunen van je CV. We hopen dat je snel wordt uitgenodigd voor je eerste gesprek!
 

Travel College

Kan je naast deze tips over je CV ook wel wat tips gebruiken over solliciteren en hoe je jezelf het beste kunt profileren? Kijk dan eens op Travel College want daar hebben we de leerlijnen "Personal branding" en "Solliciteren" toegevoegd. Deze leerlijnen helpen je in je zoektocht naar een nieuwe baan en zijn gratis voor jou als reisprofessional te volgen. Dus maak hier gebruik van en neem een kijkje op Travel College

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.