AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

4 tips om die ene opleiding of training nu cht af te ronden

01 mrt 2018

4 oeps taalvoutje 1.jpg

Ben jij aan het begin van dit jaar ook vol goede moed aan een opleiding of cursus begonnen of heb je tijdens de vakantie besloten om nu toch cht die ene opleiding te gaan volgen (en afronden!) waar je al een tijd over nadenkt. Uit onderzoek blijkt dat 40% tot 80% van de mensen die zich inschrijft voor een online training of cursus uiteindelijk toch afhaakt, stelt Mike Kehoe (consultant en opleidingskundige) in zijn artikel voor de Harvard Business Review. Zonde, want van de doorzetters die de opleiding wel afronden, ervaart 72% voordelen ervan, zoals efficinter werken, promotie maken, salarisverhoging krijgen of een nieuwe baan vinden.

Genoeg reden dus om nu cht door te zetten met die opleiding, training of cursus. Kehoe geeft 4 tips die je helpen bij het volhouden en die echt werken. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

1. Focus op vaardigheden die er cht toe doen

Google is je beste vriend als snel informatie wilt vinden. Zeker als je geen zin hebt in eindeloos vergelijken van een gigantisch aanbod van opleidingen, cursussen en trainingen, lijkt Google een handig redmiddel. Maar de fout die veel mensen maken is dat ze zich inschrijven voor de hoogst genoteerde opleiding die ze tegenkomen. Een beter idee is, volgens Kehoe, om te kijken naar de vacatures van bedrijven in de voor jou relevante branches. Welke skills worden er concreet gevraagd in de baan die jij het liefste zou willen doen? Een tweede stap is om, bijvoorbeeld via LinkedIn, mensen te benaderen die op dit moment jouw droombaan hebben. Vraag hen welke vaardigheden zij het belangrijkste vinden om te hebben en te ontwikkelen binnen hun functie en wellicht hebben ze zelfs concrete tips voor je als het gaat om een geschikte opleiding. De meeste mensen vinden het hartstikke leuk om op die manier over hun werk te praten!

2. Team up!

Micro-leren, oftewel het supersnel en efficint kennis opdoen, is hot. En hoewel een snelle online cursus heel nuttig kan zijn, is het bewezen dat je in je eentje veel minder leert dan met z’n tween of in kleine groepen. Cursisten verliezen sneller hun motivatie en stoppen daardoor eerder met hun opleiding dan mensen die interactie opzoeken met andere cursisten en/of met een docent. Elkaars vragen en de daarbij horende antwoorden horen en dingen aan elkaar kunnen uitleggen draagt absoluut bij aan een beter begrip van de materie, aldus Kehoe.3. Maak snel de vertaling naar de praktijk

Bij veel nieuwe dingen die je hebt geleerd geldt: Use it or lose it. Heb je dus net die opleiding afgerond, zorg er dan voor dat je jouw nieuwe kennis snel in de praktijk kan brengen. Je kunt nog zoveel lezen over de werking van een bepaald systeem of over het ontwikkelen van succesvolle strategin, zolang je er niet zelf mee aan de slag gaat ben je veel van die kennis zo weer kwijt. Zoek dus naar mogelijkheden binnen je bedrijf of omgeving om er gelijk mee aan de slag te gaan en te laten zien wat je kunt.

4. Plaats een stip op de horizon

Focus is het allerbelangrijkste. En dat kan alleen als je voor jezelf een helder doel voor ogen hebt. Waarom heb je deze opleiding gekozen? Wat wil je ermee bereiken? Wat zijn na deze opleiding de vervolgstappen die je moet nemen om je uiteindelijke doel te bereiken? Als je het lastig vindt om je uiteindelijke doel te formuleren, begin dan met de nabije toekomst. Korte termijn doelen zijn vaak concreter en haalbaarder. Bedenk voor jezelf een specifiek werkgerelateerd doel en houd deze scherp voor ogen. En verandert je doel na een tijdje? Ook dat is niet erg. Leren in een levenslang proces. Vergeet niet om een volgend doel te formuleren als je doel eenmaal behaald is. Zo maak je leren en jezelf blijven ontwikkelen onderdeel van je routine. En hoe meer je dat voor elkaar weet te krijgen, hoe groter de kans is dat je het volhoudt.

Geschreven door:

Timo Brundel
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.