AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

6 redenen om je mening te uiten op de werkvloer

10 dec 2018

In een tijd waarin communicatie op de werkvloer heel belangrijk is, blijkt toch dat medewerkers niet genoeg hun mening uiten. Terwijl dit juist zo nodig is. Je mening definieert als het ware de waarde die je aan de organisatie toevoegt. In veel gevallen denken medewerkers het een, en zeggen ze het ander. Puur omdat dat meer in lijn ligt met wat de anderen vinden. En dat is zonde, ook voor de organisatie.

Wie voegt echt waarde toe?

Want je zit natuurlijk niet voor niets bij een meeting, en juist hier krijg je alle ruimte om je mening te geven. Vraag je de volgende keer dat je aan een vergadering deelneemt eens af: Wie voegt echt waarde toe aan het gesprek? In een bijeenkomst van vijf mensen heb je geluk als er meer dan twee consequent input leveren. De meerderheid houdt zich liever stil en gaat gewoon met de stroom mee. Ze denken dat dit de beste manier is om vooruit te komen in hun carrire. Voor anderen is het een overlevingsmechanisme.


 
Klinkt misschien gek, maar op de lange termijn kan zwijgen je meer schaden dan je mening te uiten. Want hoe minder je zegt, hoe meer je anderen in staat stelt om jouw mening en identiteit te definiren. Het tegenovergestelde is ook waar. Als je te veel zegt, creer je onnodig onrust en meer kritiek. Daarom moet je mening evenwichtig en objectief zijn. Wees je er bewust van wanneer je wel en beter niet kunt spreken, en probeer daarin consistent te blijven. Dat betekent natuurlijk niet dat je mening voorspelbaar en saai moet zijn, maar wel dat je in staat bent om te bepalen hoe en wanneer je dingen zegt. En dat kan in bepaalde situaties best een uitdaging zijn.
 
Dit zijn zes redenen waarom medewerkers hun mening zouden moeten uiten:
 

1. Het zorgt voor respect

Wanneer je je mening consequent uitspreekt, krijg je vaak respect van degenen die niet moedig genoeg zijn om zichzelf te uiten. Maar verwachting brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Wees daarom voorzichtig met de toon die je zet. De meeste mensen die zich uitspreken, zijn niet strategisch. Vaak zijn de uitspraken wat losse flodders om de aandacht te krijgen. Een consistente mening zal alleen respect afdwingen wanneer deze op verantwoorde wijze wordt geuit.

2. Versterkte invloed

Een sterke mening op de werkvloer kan je invloed versterken. Vaak is degene met een consistente mening degene die wordt gevraagd om een vergadering te leiden, een nieuw project te starten of om te spreken met degenen die een nieuw initiatief vooruit helpen. Zodra je mening is ontdekt, kan deze voor verbinding zorgen met andere prominente mensen in de organisatie.

3. Duurzame prestaties

Je prestaties op het werk beginnen af te nemen als je mening niet wordt gehoord. Spreken leidt tot discussie, het creren van ideen en groepsdenken. Het is belangrijk om kwesties te bespreken om input en feedback te krijgen, en issues in perspectief te zien. Terwijl jij jouw mening uitspreekt, geven de mensen om je heen input die jij vervolgens weer kunt evalueren. Die nieuwe informatie kan zomaar van invloed zijn op je actieplan. En dat leidt weer tot duurzamere prestatieresultaten.

4. Onverwachte kansen

Een consistente mening creert onverwachte kansen. Zo kan het zijn dat iemand je in een vergadering iets hoorde zeggen en vond dat jouw mening waardevol genoeg was om te delen met de manager van jouw organisatie. Jouw talent wordt ontdekt en creert mogelijkheden. Zorg ervoor dat je mening wordt gehoord, je strategische vragen stelt en  jouw standpunten deelt. Elke week moet je vermogen om consistent te spreken een nieuwe reeks kansen creren. Begin met het meten van je effectiviteit. Zorg er op zijn minst voor dat je mening zorgt voor een uitnodiging om deel te nemen aan belangrijke gesprekken op het werk.

5. Meer vertrouwen

Als je oprecht bent in hoe leuk je het vindt om je op het werk uit te drukken, dan zullen anderen dit opmerken. Mensen zullen je consistentie waarderen. En je collega's zullen je sneller vertrouwen, omdat ze jouw competenties en waarde definiren als een individu.

6. Versnelling van je carrire

Er is een reden dat bepaalde mensen sneller stappen zetten in hun carrire dan anderen. Ze beheersen de kunst van het spreken, door een evenwichtige mening te hebben die hun collega's respecteren en bewonderen. Hun mening, 1) draagt de huidige stand van zaken uit, 2) inspireert diegenen die geen mening hebben, 3) verhoogt de marktwaarde, 4) levert leiderschap en 5) verdient vertrouwen.
 
Naarmate je vordert in je carrire, moet ook je mening kloppen. Sommige mensen vinden hun mening nooit, omdat ze niet de moed hadden om er een te creren. Dus spreek je uit, test je ideen en noteer hoe mensen daar op reageren. Het zal zijn vruchten afwerpen, let maar op.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.