6 tips voor jouw ideale werkplek

We brengen een hoop tijd door op ons werk. Het is dan ook belangrijk dat dit een prettige omgeving is. Helaas kunnen de meeste werkplekken nog een stuk beter. Daar valt een wereld te winnen. Misschien kom je weleens met hoofdpijn thuis of heb je vaak last van je rug? Wij zetten een aantal zaken op een rij waarmee je zelf kunt zorgen voor een goede werkplek. 
 

#1 Frisse lucht & licht

Je functioneert beter wanneer je frisse lucht om je heen hebt en je werkruimte niet te warm, of juist te koud is. Let ook eens op hoeveel daglicht jouw werkplek eigenlijk bevat. We hebben namelijk voldoende licht nodig om goed aan de slag te kunnen. Daarentegen kun je hoofdpijn krijgen wanneer je vaak tegen het licht in moet kijken en ongemerkt met je ogen knijpt. Idealiter zit je dus in de buurt van een raam, is er goede zonwering aanwezig en kun je bijvoorbeeld het raam openzetten om voor een goed klimaat te zorgen. 


#2 Goede werkhouding

Natuurlijk mag een goede werkhouding in deze lijst niet ontbreken. Want onderzoek, de ’Eurobarometer’ geheten, in opdracht van de Europese Commissie, wijst uit dat Nederlanders per dag het langst in zithouding doorbrengen, niet alleen op het werk maar daarna ook in de vrije uurtjes. Belangrijke quick win voor een betere werkhouding is de afstelling van jouw bureau en stoel. Let erop dat je voeten plat op de grond staan met je knieen in een oek van negentig graden. En zorg daarbij dat jouw bureau op ellebooghoogte afgesteld staat.

Voor een actievere werkhouding is het interessant om eens te kijken naar zit- en statafels. Zeker in kantoren staan nog te veel bureaus, waarachter werknemers alleen maar kunnen zitten. Alleen al de introductie van vl meer ’zit- en statafels’ zou werkenden tot gevarieerder bewegen kunnen aanzetten.


#3 Opgeruimd staat netjes

Een simpel, maar niet onbelangrijk punt. Zorg voor een opgeruimd bureau en een nette werkplek. Niet alleen omdat het voor jouw collega's fijn is om tegen een opgeruimde werkplek aan te kijken. Juist ook omdat het je zelf rust geeft. Met een opgeruimde geest kun je productief aan de slag en creer je een fijne werkplek. 
 


#4 Groene vrienden

Een fijn kantoor heeft groen nodig. Niet alleen omdat het leuk staat en kleur in je werkomgeving brengt. Juist omdat planten stressreducerend werken en ook nog eens de lucht zuiveren. Wist je dat de Rijksuniversiteit Groningen heeft aangetoond dat planten de werkende mens met 15% productiever maken? En dat ze daarbij de concentratie en tevredenheid op lange termijn verbeteren? Doen dus die groene vrienden op je werkplek.


#5 Beperk storende geluiden

Wanneer je met zijn allen bij elkaar zit, moet je nu eenmaal rekening houden met elkaar. Vind jij het zelf fijn om geluidloos door te werken of kun jij je beter concentreren wanneer je afleiding hebt? Zorg dat je weet wat je van elkaar nodig hebt en verwacht. En maak daarbij afspraken over simpele zaken zoals het voeren van telefoongesprekken achter een bureau. Blijft jouw kantoor gehorig? Overleg eens wat er gedaan kan worden qua geluidabsorberende materialen zoals een vloerkleed, gordijnen of schuim onder de bureaus.


#6 Inspirerend uitzicht

Alles wat je ziet beinvloed jouw stemming en dus ook je productiviteit. Wordt er van jou verwacht dat je met veel nieuwe ideeen aankomt maar kijk je op een witte muur uit? Of heb je juist de rust nodig om hard te werken maar gebeurd er van alles om jouw bureau heen? Zorg voor een inspirerend uitzicht dat past bij jouw behoefte. Wie weet wil je graag een foto op je bureau plaatsen of brengt een kleurrijk schilderij aan de muur jou veel energie en inspiratie.Probeer voor jezelf te bedenken wat jouw werkuitzicht met je doet en welke (kleine) aanpassingen kunnen bijdragen aan een beter gevoel bij jouw uitzicht. 
 

Wat kun je verder doen?

Niet alleen jouw werkplek, maar ook je gedrag op werk is belangrijk om je goed te voelen. Zorg je wel genoeg voor jezelf als je op de werkvloer bent? De hele dag zitten op kantoor verhoogt het risico op allerlei gezondsheidsproblemen. Dus beweeg waar het kan! Meer weten? Klik hier en lees er meer over in ons nieuwsbericht (inclusief 8 nuttige tips!). 

Bronnen: Telegraaf, Monsterboard, De nieuwe draai

 

 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.