7 kleine maar krachtige manieren om je CV te updaten

19 dec 2018

cv tips.jpg

Je CV updaten, het klinkt misschien niet als het leukste klusje wat er is, maar toch moet het af en toe even gebeuren. Je weet tenslotte maar nooit wanneer je je CV weer nodig hebt en dan kan je maar beter weer helemaal up-to-date zijn. Speciaal daarvoor hebben we wat kleine maar krachtige punten om je CV te verbeteren. De verbeteringen zijn zo gedaan maar ze kunnen al een groot verschil maken!
 

1. Update je vaardigheden

Heb je een cursus of relevante workshop gevolgd? Of geef je tegenwoordig regelmatig presentaties? Bekijk de sectie vaardigheden in je CV en zorg ervoor dat je al je professionele vaardigheden vermeldt, zowel de hard skills als de soft skills. Overweeg tegelijkertijd enkele gedateerde vaardigheden (die er niet meer toe doen) te verwijderen. Sommige basisvaardigheden die bijna iedereen wel heeft (zoals Microsoft Office) kun je eigenlijk ook wel deleten, omdat dat vanzelfsprekend is voor de meeste kantoorfuncties.
 

2. Controleer je trefwoorden

Als je in de ICT werkt, dan weet je dat het laatste jargon en de buzzwords in een flits kunnen veranderen. Maar de jargonveranderingen gelden eigenlijk voor elke branche. Belangrijk dus om dit steeds weer aan te passen, want recruiters en sollicitatiesoftware scannen mede op basis hiervan door je CV. Bekijk per sollicitatie enkele beschrijvingen van de functie, en lees het gedeelte over ervaring en vaardigheden in je CV door om er zeker van te zijn dat je alle benodigde zoekwoorden hebt vermeld.
 

3. Werk de opmaak bij

Je CV hoeft visueel niet de hoofdprijs te winnen (tenzij je solliciteert als designer), maar toch zijn ontwerp en opmaak belangrijk. Net als leesbaarheid. Zorg dus dat je een standaard lettertype en veel witruimte gebruikt. En hoewel een CV-sjabloon heel handig is, kun je het ook een beetje aanpassen, zodat het er niet precies zo uitziet als alle andere CV 's die HR doorbladert. Hier zijn enkele opmaak-updates die je kunt uitvoeren:
 

  • Lettertype: werk je lettertype bij als het huidige moeilijk te lezen is.
  • Opsommingstekens: vervang alinea's met opsommingstekens. Of, als je die al hebt, controleer of ze beknopt zijn. Als ze langer dan drie regels zijn, overweeg die dan in te korten tot slechts twee regels.
  • Cijfers: verander alle uitgeschreven nummers in cijfers. Dit geeft niet alleen meer ruimte, maar het is ook visueel aantrekkelijker. En in plaats van ‘procent’ uit te schrijven, gebruik je het percentagesymbool %.
  • Consistente stijl: als de ene functienaam vetgedrukt is, moeten alle andere dat ook zijn. Zorg ervoor dat al je kleine opmaakkeuzes consistent zijn.
  • Voldoende witruimte: in een poging om alles op je CV te krijgen, heb je mogelijk witte ruimte opgeofferd door de ruimte tussen de regels, je marges of je lettergrootte te verkleinen. Print je CV en bekijk of deze aanpassingen er niet toe leiden dat het een uitdaging is om dit te kunnen lezen en scannen.

 

4. Zorg ervoor dat je CV correct is opgeslagen

Het is niet handig als je bestandsnaam alleen het woord ‘CV’ bevat. Recruiters en personeelsmanagers kunnen namelijk honderden documenten met die naam op hun computer hebben. Voeg in plaats daarvan je voor- en achternaam toe, samen met het woord 'CV'. En, tenzij anders wordt gevraagd, het is in het algemeen een goed idee om CV-bestanden als pdf te verzenden. Zo weet je zeker dat je opmaak behouden blijft.
 

5. Kloppen je contactgegevens nog?

Je zou het misschien bijna vergeten: je contactgegevens. Check of deze nog helemaal kloppen, en dat je een professioneel e-mailadres gebruikt voor de communicatie.
 

6. Beoordeel het belangrijkste gedeelte van je CV

Een CV is een beknopt document (vaak slechts n pagina lang). Dat betekent dat elke opsomming doelgericht moet zijn en moet aantonen dat jij de beste kandidaat bent. Toch gebeurt het vaak dat mensen meer aandacht besteden aan het begin van het document dan aan het einde. Zorg ervoor dat het bovenste deel van je CV jouw beste, meest relevante ervaring weerspiegelt. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat je secties moet verplaatsen. Als je eenmaal verschillende banen hebt gehad, hoort je opleiding waarschijnlijk onderaan de pagina, niet bovenaan. Als je meest recente functie niet je opmerkelijkste vaardigheden en prestaties weergeeft, dan wil je misschien van een chronologisch naar een functioneel CV overstappen. Als je uiteindelijk een samenvatting, profiel, kop of object boven aan je CV plaatst, zorg er dan voor dat het actueel klinkt, geen saaie of clichzinnen bevat en goed aansluit bij je branche en de baan die je zou willen hebben.
 

7. Proeflezen (ja, ng een keer)

Door aanpassingen kunnen er gemakkelijker typfouten, grammaticale fouten en andere kleine fouten tussendoor glippen. Lees je CV opnieuw, en neem daar de tijd voor. Lees het eens hardop en vraag een vriend of familielid om je CV te beoordelen.
 
Zo, met deze aanpassingen ligt je CV alvast klaar voor een toekomstige sollicitatie!
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.