AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

8 redenen waarom de zomer de beste tijd is om naar een baan te zoeken

12 aug 2019

Zomertijd… komkommertijd… De zomermaanden zijn aangebroken en dat betekent een ‘rustige’ periode op kantoor. De meesten genieten van een break en vertrekken naar een tropisch oord om bij te komen van het drukke jaar. Om dezelfde redenen gaan veel mensen ervan uit dat de zomer een minder goede tijd is om naar werk te zoeken - ze denken dat bedrijven gedurende die warmere maanden een pauze inlassen voor het inhuren van personeel. Maar is dat echt waar? Moet je jouw jacht naar een nieuwe baan on hold zetten totdat de herfstbladeren beginnen te vallen? Het antwoord is: “Nee!”.

De zomer is een prima tijd voor het zoeken naar een baan. Misschien is er zelfs geen leukere periode om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.. Je kunt immers op een terrasje of vanaf je strandbedje de vacaturesites uitpluizen op zoek naar jouw nieuwe uitdaging. En er spelen in de zomerperiode een aantal factoren, die je kans op een nieuwe baan juist vergroten, waardoor de zomer misschien zelfs wel de beste tijd is om naar een baan te zoeken. Lees hier de 8 redenen waarom.

1. Er is minder concurrentie

Denk maar aan: als iedereen automatisch van mening is dat het een vreselijke tijd is om te solliciteren, zullen er in die tijd minder mensen reageren op vacatures. En hoe minder concurrentie en hoe minder CV’s er in die stapel liggen, hoe groter je kansen! Uit onderzoek is zelfs gebleken dat december eigenlijk de moeilijkste maand blijkt om ene nieuwe baan te vinden. En dat juni een van de beste maanden is om te solliciteren. Dus terwijl anderen hun volgende vakantie plannen, plan jij jouw volgende carrirestap.

2. Recruiters & HR managers zijn vaak minder druk

Ja, je gaat zeker een paar out-of-office e-mails, want ook recruiters & HR managers hebben recht op vakantie. Maar werken ze wel? Dan zijn ze net als jij vaak minder druk - waardoor ze meer tijd hebben om kandidaten te bekijken.

In de drukke periodes verzuipen de Recruiters en HR Managers onder de stapels cv’s en sollicitaties die binnenkomen. Hierdoor belandt jouw cv veel eerder in de prullenbak. Hoe minder de recruiter of HR manager op zijn of haar bord heeft, hoe meer tijd en aandacht ze kunnen geven aan het invullen van openstaande vacatures - wat betekent dat jouw sollicitatie een betere kans maakt om sneller te worden beoordeeld - of om jouw open sollicitatie te bekijken. Dat betekent meer kans op een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek!

3. Werkgevers zoeken nu al voor na de zomer

Tijdens de zomer blijven veel taken liggen binnen de meeste bedrijven. Na de zomerperiode zijn er daarom weer mensen nodig om dit achterstallige werk in te halen. Ook is de zomer een moment waarin veel mensen van baan of functie wisselen. Daarom zijn veel bedrijven tijdens de zomer al op zoek naar nieuwe mensen die in september of oktober kunnen starten. Bedrijven die tijdens de zomer een vacature openstellen, zijn dus ook cht op zoek naar een goede kandidaat.

4. Er zijn meer interim banen beschikbaar

Het aantal “gewone” vacatures daalt in de zomer, maar de hoeveelheid interim vacatures stijgt. Er ontstaat vaak een personeelstekort doordat medewerkers hun vakantiedagen opnemen. Die afwezige medewerkers moeten natuurlijk vervangen worden en dat biedt kansen voor jou! Een tijdelijke functie is een goede opstap naar een vaste functie. De werkgever kent je al, heeft je harde werk gezien en ze nemen liever iemand in dienst die ze al vertrouwen. Je hebt dus al een stap voor op andere sollicitanten, als er een vacature vrij komt. Ook staat een nieuwe ervaring ook goed op je cv. Werken tijdens de zomerperiode bewijst ook dat je echt gemotiveerd bent.

5.  Het is gemakkelijker om je te focussen of even vrij te vragen

Het is iets rustiger, dus je kunt je beter focussen op je sollicitatie. Je hebt meer tijd om je goed voor te bereiden wanneer je minder onder druk staat. Ook kun je je beter verdiepen in het aanbod, meer brieven versturen of andere initiatieven ontplooien.
Word je uitgenodigd op gesprek? Dan kun je het gesprek in alle rust voorbereiden. En in de zomer is vrij nemen gewoon een stuk gemakkelijker, omdat het gebruikelijker is dat mensen een of meerdere momenten vrij nemen in die periode. Dat scheelt weer een wir war van leugentjes om bestwil of het eeuwenoude excuus dat je naar de dokter of tandarts moet.

6. Sollicitatiegesprekken verlopen net iets aangenamer

Het zonnetje schijnt. De vogeltjes fluiten. De hele wereld is meteen een beetje vrolijker. En die positieve vibe straalt van je af! Net als je gedrevenheid en motivatie, omdat jij wl wil werken, terwijl de rest in vakantiemodus is. Met een gesprekspartner, die ook minder gehaast is, verloopt je gesprek daarnaast een stuk gesmeerder! Iedereen krijgt positieve energie van lekker zomer weer. In veel bedrijven heerst er dan ook een relaxtere sfeer en gaat alles op een rustiger tempo. Ook sollicitatieprocedures verlopen dan in een meer gemoedelijke sfeer. Ook staan mensen wellicht meer open voor een vrijblijvend gesprek, waar in drukke tijden geen tijd voor gemaakt wordt.

7. Het sollicitatieproces kan sneller gaan.

Vooral recruiters of managers die nog op vakantie gaan, willen een aantal vacatures graag ingevuld zien voor ze richting zonniger oorden vertrekken. Daardoor kan je wel eens sneller een nieuwe baan hebben dan je zelf had verwacht. Soms werkt het helaas ook andersom, dan is juist iemand, die je ook nog moet spreken, nog niet terug van vakantie en moet je daar op wachten. Maar sneller door een procedure heen rollen gebeurt zeker ook.

8. Netwerken tijdens de zomerperiode gaat net iets vlotter.

Als je beseft dat heel wat vacatures via via ingevuld worden, dan weet je wat je te doen staat. Ga er op uit! Leer nieuwe mensen kennen. Informeer bij de mensen die je kent of zij iets voor je weten of je ergens kunnen introduceren. Door het heerlijke weer deze zomermaanden is er iedere week wel iets te beleven. Een barbecue hier. Een terrasje daar. Of combineer het nuttige met het aangename en bezoek dan netwerkborrels waar je in de buitenlucht kunt werken aan contacten, die je verder kunnen helpen aan die betere baan.

Dus voor wie nog twijfelt, pak die telefoon, klim in de pen, vul in dat formulier – en solliciteer juist nu, want de zomer is de perfecte tijd om te solliciteren!

En als het je dan toch niet lukt om die leuke baan te vinden..

Wacht dan tot na de zomervakantie en gebruik de vakantieperiode om bij jezelf na te gaan wat je nu echt wilt en waar je goed in bent. Je hebt zelf ook wat meer rust, waardoor je alles beter op een rijtje kan zetten. Want hoe beter jij weet wat je wilt en kan, hoe beter jij het over kan brengen tijdens een sollicitatie. Wil je hulp bij het in kaart brengen daarvan?

De Reiswerk Profiel Analyse geeft, in slechts 8 minuten tijd, inzicht in gedrag wat je van jezelf misschien al wel weet, maar nog niet eerder onder woorden kon brengen. Het is een internationaal gevalideerd instrument gebaseerd op de DISC theorie. De tool draagt bij aan een eerlijk en positief zelfbeeld en helpt jou om keuzes te maken die passen bij wie jij bent.

En als je toch vrij bent, update dan je cv! Ga er even goed voor zitten en maak een basis cv waar je alle relevante resultaten van het afgelopen jaar benoemt. Als je dan gaat solliciteren kan je aan de hand van dit cv gemakkelijk een toegespitst cv maken. Cv klaar? Vergeet hem niet te uploaden naar een cv-database. Want ook al is het vakantie, recruiters zoeken gewoon door naar juiste mensen voor hun openstaande vacatures.

Of pak het eens anders aan en maak een sollicitatievideo! Die doen het op dit moment namelijk erg goed als je op zoekt bent naar een nieuwe baan. Houdt ondertussen ook social media en alle vacaturesites goed in de gaten! We wensen je veel zomers sollicitatie-succes toe!Bron: Monsterboard, themuse, strictlypeople, deecoo

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.