AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Aanvullend geboorteverlof per 1 juli 2020

01 jul 2020

Sinds 1 januari 2019 heb jij als partner van een pas bevallen vrouw recht op geboorteverlof van maximaal n keer de arbeidsduur per week. Vanaf vandaag komt hier het recht op aanvullend geboorteverlof van vijf keer de wekelijkse arbeidsduur bij. Wat houdt dit precies in?

Omschrijving
Het aanvullend geboorteverlof geldt voor kinderen die geboren zijn op of na 1 juli 2020 en is bedoeld van de partner van de moeder van het pasgeboren kind. Dit verlof kan worden opgenomen na het geboorteverlof van maximaal n week. In tegenstelling tot het geboorteverlof van n week, is het aanvullende geboorteverlof zonder volledig behoud van loon. Het UWV verstrekt de partner tijdens het aanvullend geboorteverlof een uitkering van 70% van het dagloon van de reisprofessional. Er geldt wel een maximumdagloon. De kosten voor dit aanvullende verlof komen – anders dan die van het geboorteverlof – niet voor de rekening van de werkgever. 

Duur
Het aanvullend geboorteverlof bedraagt maximaal vijf keer de arbeidsduur per week, maar je kan ook minder dan vijf weken verlof opnemen. Wel is er vastgelegd dat het verlof alleen voor hele weken aangevraagd kan worden. Als je bijvoorbeeld 4 dagen per week 8 uur per dag werkt, heb je recht op maximaal 32 uur geboorteverlof en 160 uur aanvullend geboorteverlof.

Aanvraag
Een verzoek tot aanvullend verlof, dien je in principe vier weken voorafgaand aan het verlof schriftelijk (mag ook per e-mail) in bij de werkgever. In de aanvraag moeten de volgende onderdelen terugkomen:

 1. Wanneer de werknemer het verlof wilt opnemen;
 2. Voor hoeveel weken het verlof aangevraagd wordt (1-5);
 3. Over hoeveel weken het verlof verspreid wordt.

Alleen in geval van zwaarwegend bedrijfsbelang mag de werkgever - wel alleen in overleg met jou - het verlof wijzigen tot 2 weken van tevoren.

Nadat je samen met jouw werkgever afspraken hebt gemaakt heeft over de opname van het aanvullende geboorteverlof, vraagt hij namens jou de uitkering aan bij het UWV.
 
Bronnen: HR Rendement, UWV, ANVR

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.