De arbeidsmarkt in de reissector: Wat zeggen de cijfers van 2023?
19 dec 2024Vanaf 2024 zijn we aangesloten bij de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector, dé monitor voor inzicht in werkgelegenheid binnen de gastvrijheidssector. Samen met de partijen van Gastvrij Nederland brengen we trends en cijfers in kaart. In dit artikel kijken we specifiek naar de reissector. Hoe zag 2023 eruit?
De reissector in een notendop
Met 9.250* medewerkers in 2023 (een groei van 3,6% ten opzichte van 2022) blijft de reissector een levendige werkplek. Wat opvalt, is het hoge percentage vrouwen: 74% van de medewerkers is vrouw, een stuk hoger dan de 47% in de totale arbeidsmarkt. Ook is de sector relatief jong, met een gemiddelde leeftijd van 39,4 jaar. 42% van de medewerkers is jonger dan 35.
Opleiding en werkervaring
Het opleidingsniveau van medewerkers in de branche varieert:
- 43% heeft een hbo- of wo-diploma.
- 39% is mbo-opgeleid.
- 13% heeft een havo- of vwo-achtergrond.
Bijna de helft van de medewerkers werkt al meer dan vijf jaar in de sector, terwijl 56% nog geen twee jaar in dezelfde baan zit. Dit laat zien dat er veel doorgroeimogelijkheden zijn, zonder dat mensen de branche verlaten.
Waarom is werken in de reissector zo leuk?
Medewerkers in de reissector zijn opvallend positief over hun werk: 76% is tevreden of zelfs heel tevreden, tegenover 51,9% in de totale arbeidsmarkt. De gemiddelde werkweek is 31,9 uur, iets meer dan het gemiddelde onder werkend Nederland van 29,3 uur.
Een ander bijzonder punt: medewerkers zijn bereid verder te reizen voor hun baan, met een gemiddelde woon-werkafstand van 24,2 kilometer. Dat is flink meer dan de 15,2 kilometer die we op de rest van de arbeidsmarkt zien. Werken in de reisbranche blijkt écht de moeite waard!
Hoe zit het met instroom en uitstroom?
In 2023 stroomden 1.785 nieuwe medewerkers de sector in, een lichte daling vergeleken met 2022. Dat is niet gek, want 2022 was een uitzonderlijk jaar door het snelle herstel na corona. De markt lijkt nu meer te stabiliseren.
De instroom blijft jong: 73% van de nieuwkomers is jonger dan 35, met een gemiddelde leeftijd van 31,1 jaar. En waar deze nieuwe medewerkers vandaan komen? Maar liefst 48% stroomt in vanuit een andere baan, terwijl 18% direct uit een opleiding komt.
Wat betreft uitstroom: 62% van de vertrekkers vindt een nieuwe baan buiten de reissector. Zakelijke dienstverlening (27%), handel (17%) en zorg (16%) zijn populaire bestemmingen.
Toekomstige talenten
Het aantal studenten dat kiest voor een toerisme-opleiding daalt. In 2023/2024 studeren 59.025 studenten toerisme, een daling ten opzichte van vorig schooljaar (62.610). Het grootste deel (73%) volgt een mbo-opleiding, terwijl 26% voor hbo kiest. Hier ligt een uitdaging voor de sector: hoe blijven we aantrekkelijk voor nieuw talent?
De reissector zit vol kansen
De reissector blijft een sector vol mogelijkheden: een jonge en enthousiaste groep medewerkers, tevredenheid die hoog ligt, en een bereidheid om letterlijk en figuurlijk een stap extra te zetten. Tegelijkertijd vraagt de dalende instroom van studenten om aandacht, zodat ook in de toekomst voldoende talent de sector blijft versterken.
Samen bouwen we verder aan een toekomstbestendige en aantrekkelijke arbeidsmarkt. Wil je alle cijfers van het arbeidsmarktonderzoek 2023 bekijken? Of vergelijken met andere branches? Klik dan op onderstaande button.
Liever een handig overzicht? Klik dan hier om de infographic te downloaden.
Bekijk cijfers* Vanaf 2024 wordt het arbeidsmarktonderzoek uitgevoerd in samenwerking met andere partijen, waarbij een gewijzigde methodiek gehanteerd wordt. Hierdoor is directe vergelijking met eerdere cijfers op onze website lastig. Dankzij terugwerkende data met deze nieuwe methodiek kunnen we 2023 toch goed naast eerdere jaren leggen.