AVG Proof werken met deze simpele tips

Heeft jouw reisbedrijf ook zoveel aandacht besteed aan AVG? Grote kans van wel. Het lijkt een heel gecompliceerd iets, maar dat hoeft gelukkig helemaal niet zo te zijn. Om je op weg te helpen, hebben we acht tips voor je om volgens de AVG te werken.

1. Kopiren en printen

In de reiswereld heb je voor je werk misschien wel eens een paspoort in je handen waar je een kopie van moet maken. Een document dat dus vol staat met persoonsgegevens. Is het nodig om dit document te printen? Zorg er dan voor dat je het printje direct ophaalt bij het kopieerapparaat, zodat andere personen deze gegevens niet onder ogen krijgen.

2. Verplaats je bestanden naar een veilige plek

Bestanden met persoonsgegevens in je e-mail, of op een lokale of netwerkschijf zijn helaas niet echt veilige plekken. Beter is het om deze te verplaatsen naar de bedrijfsserver. Of een clouddienst zoals Google Drive.

3. Vergrendel je computer als je even weggaat

Ja, echt doen! Veel medewerkers lopen gewoon van hun computerscherm weg als ze gaan lunchen of vergaderen. Maar zo kan iedereen bij jouw gegevens en die van je klanten. Vergrendel dus altijd je computer, ook als je maar heel even weggaat. 

4. Hoe staat je beeldscherm?

Met andere woorden: kunnen andere mensen met je meekijken? Zoals collega’s, maar ook klanten die bijvoorbeeld een reis of huurauto komen boeken. Draai je scherm desnoods een beetje bij, zodat ze geen gegevens onder ogen krijgen die niet voor hen bedoeld zijn. 

5. Voorkom phishing

Nee natuurlijk overkomt me dat niet, denk je. Maar phishing gebeurt nog steeds geregeld. Voor je het weet heeft iemand jouw inloggegevens te pakken. Dus: pas op met het openen van bestanden (zoals PDF, .exe- en .rar), ook als ze van een bekende klant lijken te komen. Check altijd even het volledige e-mailadres. En onthoud ook: geen enkel bedrijf zal je ooit vragen naar je inloggegevens. 

6. Telefoon: zakelijk of priv?

Gebruik je je telefoon zowel zakelijk als priv? Let dan goed op met het installeren van apps die bij al je contacten kunnen. Dit vergroot namelijk de kans op een datalek. 

7. Bestanden opschonen en kasten uitruimen

Is het op een bepaald moment wat rustiger met werk? Schoon dan eens je bestanden op, en dan vooral die waar persoonsgegevens in staan. Heb je al deze gegevens nog nodig? Of is bijvoorbeeld een naam en e-mailadres genoeg? En als je dan toch bezig bent: wat heb je bewaard in al die mappen die in de kast staan? Zitten er documenten tussen die weg kunnen? Gooi ze dan door de papierversnipperaar. 

8. Laat geen papieren slingeren

Stel, je hebt net een klant geholpen aan een mooie reis en alle documenten overzichtelijk geprint. Je ziet de volgende avonturier al aankomen en zegt hem of haar alvast rustig plaats te nemen, terwijl jij nog even wat te drinken haalt. Heb je al die documenten wel netjes opgeborgen? Voor je het weet heeft een onbekende zicht op alle persoonlijke gegevens van de vorige klant.
 
Je ziet: AVG proof werken vergt nog best even wat aandacht, maar met deze tips komt het vast helemaal goed!

Werk jij cyberbewust?

Bij cyber security denk je al snel aan techniek. Maar mensen zijn cruciaal bij de beveiliging van je bedrijf. AVG en cyberbewust werken liggen dan ook erg dicht bij elkaar. Meer weten over cyberbewustzijn en -veiligheid? Lees dan ook even ons artikel "Cyberbewustzijn en cyberveiligheid op de werkvloer".

 
Bron: managementsupport.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.