AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Blog: Goede voornemens? Kleine doelen, een groot verschil

04 jan 2021

Nicole combineert haar passie voor reizen en recruitment, want werk is meer dan een baan. Iedere maand deelt ze haar kennis en tips op het gebied van recruitment en werkgeluk in deze blog op Reiswerk. In deze blog deelt ze haar tips om jouw doelen voor dit nieuwe jaar te bereiken.
 
Nieuw jaar, nieuwe kansen
Het is weer zover, een nieuw jaar is aangebroken dus; nieuw jaar, nieuwe kansen! Voor velen is het afgelopen jaar op z’n zachtst gezegd bijzonder geweest, zeker in de reisbranche. Dus laten we vooral proberen om met een frisse en positieve blik naar de toekomst kijken. Vaak is het begin van het nieuwe jaar ook weer reden genoeg om nieuwe doelen te stellen. Heb jij er al over nagedacht? Wat wil je graag bereiken zowel zakelijk als priv?
 
Zelfanalyse: wie ben je en wat wil je?
Om de juiste doelen voor jezelf te stellen is het belangrijk om te weten wie je bent en wat je wilt. Schrijf dus eens voor jezelf op; waarom doe je wat je doet? Wat maakt jou heel blij? Wat vind je zo leuk om te doen dat je niet meer wilt stoppen? Wat vind je belangrijk in het leven en wat wil je cht graag bereiken? Beschrijf dit voor jezelf zowel zakelijk als priv. Als je het opschrijft wordt het vaak duidelijker dan wanneer je dit in je hoofd blijft doen. Ook leuk om te maken; een visionboard. Hierin maak je een persoonlijk moodboard waarin je jouw visie en doelen voor 2021 door middel van plaatjes en woorden visueel maakt. Hang het op een voor jouw zichtbare plek zodat je telkens herinnert wordt aan wat jij graag wilt bereiken dit jaar.
 
Leg de lat niet te hoog
Vaak leggen mensen de lat voor zichzelf erg hoog. Een voorbeeld: in januari ga ik afvallen. Dan ga ik drie of vier keer in de week sporten, op een streng dieet en is mijn doel om zo 5 kilo af te vallen. Een mooi doel, maar is het ook realistisch als je eerder nooit fanatiek hebt gesport? Waarschijnlijk verval je na twee of drie weken alweer in je ‘oude gedrag’ en daar kun je niets aan doen, dat is namelijk het onbewuste brein dat functioneert op jouw aangeleerde gedrag. Maar demotiverend is het wel.
 
Neuroplasticiteit: veranderen kan cht
Kun je dan niet veranderen? Zeker wel! Bewustzijn speelt hierin een grote rol. “The mind can change the brain”. Als je weet dat neuroplasticiteit bestaat, weet je dat wij ‘lerende wezens’ zijn en dat veranderen wel degelijk kan. Het brein verandert als respons op ervaringen en verandert de fysieke structuur van je brein. Wanneer je een ervaring beleeft worden de hersencellen actief en door herhaling creren ze een verbinding in je brein. Op deze manier kun je dus nieuwe gewoonten aanleren waarbij herhaling dus erg belangrijk is. Gemiddeld genomen staat er 66 dagen om een nieuwe verbinding te creren in je brein totdat het een gewoonten is geworden en je brein er dus niet meer bewust bij na hoeft te denken.

 
Kleine stapjes maken een groot verschil
Dat je kunt veranderen en je doelen kunt behalen is dus een ding wat zeker is. Terug naar het voorbeeld van afvallen. Ben je niet een fanatieke sporter? Dwing jezelf dan ook niet om dit direct te zijn maar bouw het op. Deel je doelen op in kleinere stapjes waardoor het voor jezelf realistisch en haalbaar wordt. Ga bijvoorbeeld iedere dag een half uur wandelen of begin met n keer per week sporten. Kies voor een actieve leefstijl door meer beweging in je dagelijkse leven toe te passen. Het behalen van een kleiner doel geeft je vanzelf een goed gevoel waardoor je het ook makkelijker volhoudt.
 
Doelen stellen op basis van gevoel
Het stellen van doelen geeft richting aan je leven, hoe groot of klein de doelen ook zijn. Wist je dat doelen stellen ook bijdraagt aan je geluksgevoel? Door een doel te stellen activeer je de dopamine productie door jezelf elke dag positief te belonen en elk klein succesje te vieren. Het dopamine systeem is namelijk actief als jij met plezier of met aandacht met iets bezig bent. Vaak zijn wij gewend om doelen SMART te maken maar mijn tip is om je doelen te formuleren op basis van gevoel. Beschrijf bij het doel dat jij wilt bereiken hoe je je nu voelt, hoe je je graag wilt voelen, wat je wilt ervaren en betekenen, waar je nog in wilt groeien en waarom jij gelooft dat je dit mag voelen. Door je doelen op deze manier te omschrijven gaan je emotionele brein en bewuste brein beter samenwerken.
 
Wil je nog meer tips om je goede voornemens vol te houden? Lees dan ook de blog over mindfulness op Reiswerk. Ook staat er op Travel College een e-learning ‘de kracht van mindfulness’ voor je klaar die je op ieder gewenst moment kunt volgen. Ik wens je een heel mooi, gezond, gelukkig en reislustig 2021 en wat betreft je goede voornemens; just do it!
 
Vragen? Stuur Nicole een berichtje via haar persoonlijke LinkedIn-pagina.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.