AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Blog: Jobcrafting: creer jouw droombaan

02 mrt 2021

Nicole combineert haar passie voor reizen en recruitment, want werk is meer dan een baan. Iedere maand deelt ze haar kennis en tips op het gebied van recruitment en werkgeluk in deze blog op Reiswerk. In deze blog deelt ze haar tips voor jobcrafting; creer jouw droombaan!
 
Wat is jobcrafting?
Je hebt een baan maar eigenlijk voel je dat deze niet aansluit op je behoeften. Je kunt solliciteren naar een nieuwe baan, maar soms is zo’n overstap niet eenvoudig. Zeker in de huidige tijd is zo’n keuze niet makkelijk om te maken. Je komt bijvoorbeeld je droombaan niet tegen in de openstaande vacatures, je hebt op dit moment zekerheid en deze wil je niet direct opgeven of er spelende andere factoren een belangrijk rol. Wat kun je dan doen? Jobcrafting! Je gaat sleutelen aan je eigen baan om deze beter aan te laten sluiten op je behoeften, kwaliteiten en interesses. Door je werk dusdanig te benvloeden dat het beter bij je past vergroot je opnieuw je betrokkenheid, motivatie en tevredenheid.
 
Omschrijf je werkzaamheden
Hoe pak je jobcrafting aan? Het begint bij het analyseren van je werkzaamheden. Welke onderdelen van je werk passen goed bij wat je goed kunt en graag wilt? Als je dit eenmaal in beeld hebt zie je vaak ook meer persoonlijk passende oplossingsrichtingen voor het goed, betekenisvol en gezond houden van je eigen werk. Om de analyse van je werkzaamheden te maken breng je in kaart welke taken je uitvoert. Denk hierbij aan zowel grote als kleine taken, schrijf alles op. Zo krijg je zicht op de diversiteit in je werk. Vervolgens ga je kijken naar de tijdsbesteding in taken. Hoeveel tijd besteed je aan welke taak? Door dit uit te schrijven krijg je een heel concreet beeld van je werkzaamheden, het biedt structuur en overzicht en zorgt dat je heel specifiek over je werk kunt praten.

 
Wat doe je graag en wat niet?
De tweede stap in jobcrafting is om te kijken welke taken je graag doet in je werk en wat je tegenstaat. Bij welke werkzaamheden kun jij je kwaliteiten laten zien? En welke werkzaamheden sluiten aan op jouw interesses en vervullen jouw behoeften? Daarnaast schrijf je ook op welke werkzaamheden jou belemmeren in je werk. Je kunt hier een mooi schema van maken in bijvoorbeeld Excel. Hierdoor krijg je een goed overzicht van welke taken je uitvoert, hoeveel tijd een taak je kost en of je er een positief of negatief gevoel van krijgt. Er kunnen ook taken zijn die twee kanten hebben; je ontleent er betekenis aan, maar ervaart tegelijkertijd welzijnsrisico’s. Elke taak heeft zijn eigen persoonlijke taakverhaal waardoor ervaringen tussen collega’s met dezelfde baan erg kunnen verschillen.
 
Maak betekenisvolle keuzes
De laatste stap in jobcrafting zijn de acties. Nu je eenmaal inzicht hebt in je eigen werkzaamheden gekoppeld aan jouw kwaliteiten, interesses en behoeften kun je daar betekenisvolle keuzes in maken. Wil je meer doen met de kleine, maar mooie en passende taken? Wil je taken die niet lekker lopen anders aanpakken? Of wil je beter worden in taken waar je nog bepaalde kennis of vaardigheden voor mist? Je kunt het net zo concreet maken als jij zelf wilt omdat het jouw persoonlijke keuzes zijn. Jobcrafting valt of staat met de mate waarin jijzelf de actie formuleert op  basis van jouw persoonlijke taakverhaal.
 
Jobcrafting: een werkgelukskill
Het creren van jouw droombaan doe je niet met een eenmalige jobcraftingactie. Het is een vaardigheid die vraagt om continuteit. Door op regelmatige basis je eigen werkzaamheden onder de loep te nemen werk je aan je werkgeluk. Je creert een houding waarbij je kritisch blijft naar jezelf door jezelf af te vragen of de werkzaamheden nog aansluiten bij jouw kwaliteiten, interesses en behoeften. Is dit niet het geval? Dan kun je actie ondernemen om negatieve aspecten op te lossen en positieve kanten meer de ruimte te geven. Het maakt je veerkrachtiger en wendbaarder in je werk.

Bron: Handboek Werkgeluk

Vragen over hoe je inzicht krijgt in jouw skills? Stuur Nicole een berichtje via haar persoonlijke LinkedIn-pagina
 

 
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.