AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Blog - Stressmanagement: verander jouw visie op stress

30 mrt 2021

Nicole combineert haar passie voor reizen en recruitment, want werk is meer dan een baan. Iedere maand deelt ze haar kennis en tips op het gebied van recruitment en werkgeluk in deze blog op Reiswerk. In deze blog gaat ze in op stressmanagement. Wat is stress? Waarom ervaren we stress? En wat kun je doen om jouw visie op stress te veranderen? Lees onderstaande tips van Nicole en doe er je voordeel mee.

Wat is stress?
Dagelijks ervaren veel mensen stress op verschillende gebieden in het leven. In deze drukke wereld krijgen we continu prikkels waardoor er onrust ontstaat in jezelf. Denk aan deadlines op het werk die je moet halen, de balans tussen werk en priv, stress door social media, relatieproblemen, keuzestress of informatiestress enzovoort. Veel mensen leven in een staat van stress zonder zich hier bewust van te zijn. Het gevoel van stress bekruipt ons als we uitgedaagd worden, het druk hebben of onder druk staan of ons bedreigd voelen. Op de werkvloer is stress beroepsziekte nummer n en dit leidt in steeds meer gevallen tot een burn-out. Stressfactoren op het werk hebben een langdurig effect op onze mentale, emotionele, spirituele en fysieke gezondheid. Daarnaast resulteert het vaak in fysieke klachten zoals een verminderde immuniteit, rugklachten, hoge bloeddruk etc. 
 
Waarom heb je stress?
Van oudsher helpt stress ons om te overleven. In de prehistorische tijd zorgde het ervoor dat mensen door stress gemobiliseerd werden om te vechten of vluchten als er gevaar dreigde. Een vorm van acute stress die in noodsituaties zeer effectief is. Vandaag de dag is stress nog steeds waardevol, al hebben we niet meer dezelfde dreiging zoals in de prehistorische tijd. Stress helpt je om naar je doelen te bewegen en je prestaties te verbeteren. Stress is niets anders dan een vecht-vluchtrespons op een waargenomen dreiging waarbij de controle ontbreekt. Je systeem kent niet het verschil tussen een reel of irreel gevaar en daardoor roept het dezelfde fysieke reacties op. In vergelijking met vroeger is de bron van onze stress verandert, echter is elke dag een ‘noodsituatie’ ervaren ongezond. Waarom ervaar je dan deze stress? Dit is voornamelijk omdat we te weinig bewustzijn zetten op onszelf.
 
Stressoren en werkdrukfactoren
Oorzaken van stress worden stressoren genoemd en deze kunnen we onderverdelen in externe en interne stressoren. Voorbeelden van externe stressoren zijn; werkdruk, het combineren van werk en gezin, te weinig autonomie of pestgedrag. Voorbeelden van interne stressoren zijn; onvoldoende je grenzen aangeven, altijd ‘aan’ staan, perfectionisme of slecht slapen.
 
Een andere visie op stress
Doordat er veel focus ligt op de negatieve aspecten van stress, levert dat vaak nog meer stress op. We willen stress juist vermijden, maken ons zorgen als we stress ervaren en daardoor gaat de aandacht onbewust naar stress. Uiteraard is een langdurige staat van stress en het dagelijks ervaren van ‘noodsituaties’ ongezond en daar worden mensen ziek van. Maar door stress in de juiste context te plaatsen kun je het ook zien als een gezonde reactie op de moderne samenleving. Dit vergt een andere visie op stress. Als je structureel in een vlucht- of vecht respons zit raakt je lichaam uit balans. Het vraagt dus om een andere denkstijl, werkstijl en leefstijl.
 
Kan stress ook gezond zijn?
Het is wetenschappelijk bewezen dat stress niet alleen maar ongezond is, maar ook je productiviteit en prestaties verhoogt. Het verbetert je gezondheid en vitaliteit, versterkt je immuunsysteem en maakt je veerkrachtig. Ook zorgt stress ervoor dat je brein beter functioneert en het hoeft je fysiek gezien niet uit te putten. Het gaat om de frequentie en duur van stress of dit leidt tot positieve of negatieve effecten.
 
Gebruik stress in je voordeel
Het hebben van een positieve mindset over stress is bijzonder krachtig omdat je mindset (gedachten en overtuigingen) benvloedt hoe het brein de fysiologie van het lichaam controleert. Het veranderen van je visie op stress kan dus een groot effect hebben op je welzijn, gezondheid, prestaties en fysiologische mogelijkheden. Kortom; stress kan goed voor je zijn als je een goede mindset ontwikkelt en dat begint met het bewustzijn dat stress niet altijd ongezond voor je is. Hierdoor maak je je minder snel zorgen als je stress ervaart. Als je je bewust bent dat je gedachten over stress invloed hebben kun je dus een andere betekenis geven aan stress en het in je voordeel gebruiken.
 
Stress Mindset Measure
Om te ontdekken wat jouw visie en mindset over stress is kun je gebruik maken van de Stress Mindset Measure. Deze is ontwikkeld door Crum, Salovey en Achor. Ervaar jij stress als bedreigend of gebruik je stress juist in je voordeel? Heb je interesse in de vragenlijst van de Stress Mindset Measure, stuur mij dan een persoonlijk berichtje.

Bekijk hier de interessante TedTalk van Kelly McGonigal


Bron: Opleiding werkgelukdeskundige Heart4Happiness

Vragen? Stuur Nicole een berichtje via haar persoonlijke LinkedIn-pagina.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.