ChatGPT – doe er je voordeel mee!

13 mrt 2023

Je hoort en ziet het overal; ChatGPT, de chatbot die AI-gegenereerde teksten produceert. Vraag de chatbot om een tekst over een bepaald onderwerp en binnen enkele seconden rolt er een nette, goed opgebouwde tekst uit. Heb je vervolgvragen? Geen probleem, ChatGPT geeft je antwoord op (bijna) al je vragen. Dit is handig!?

pexels dominika roseclay 2249432

Eind vorig jaar maakte OpenAI ChatGPT publiekelijk beschikbaar en bereikte binnen enkele dagen al een miljoen gebruikers. De chatbot genereert binnen enkele seconden unieke teksten, dus geen plagiaat. Erg handig om snel een tekst te maken MAAR… houd rekening met enkele haken en ogen. Zo wordt de informatie in de teksten niet op feiten gecheckt, wordt er geen rekening gehouden met ethiek en is het misschien wel achterhaald. De chatbot baseert de antwoorden namelijk op informatie die online stond tot 2021.  

De meningen over de impact van ChatGPT zijn sterk verdeeld. Als je Googled op ‘wat is de impact van ChatGPT’ vind je honderden artikelen over de impact op marketing, SEO, het onderwijs, beleggen, enzovoorts. De chatbot lijkt op elke sector en op vele beroepen enige vorm van impact te (gaan) hebben. Waar sommige onderwijsinstellingen vrezen dat scripties en werkstukken door de chatbot geschreven zullen worden, stimuleren andere onderwijsinstellingen juist op het gebruik ervan.  En waar sommige copywriters bang zijn hun baan te verliezen, gebruiken andere copywriters ChatGPT in hun voordeel.

ChatGPT ondersteunt maar vervangt niet

De chatbot is voor iedereen toegankelijk en gratis te gebruiken. Het gebruik van ChatGPT lijkt simpel maar om de gewenste resultaten te verkrijgen is enige oefening en kennis benodigd. Net als een interview draait het allemaal om het stellen van de juiste vragen.

Hier een aantal tips om ChatGPT in je voordeel te laten werken:

  • Bedenk voor welke doelgroep je een tekst nodig hebt en benoem dit in je vraag
  • Schrijf duidelijk op wat je verwacht in makkelijke taal
  • Stel de vraag op verschillende manieren en vraag de chatbot om meerdere versies
  • Vraag ChatGPT om een rol aan te nemen. Bijvoorbeeld ‘schrijf als social media expert’
  • Vraag welke topics nog meer interessant zijn in de sector en gebruik dit als contentidee

 

Heb je eenmaal een tekst waar je tevreden mee bent?

  • Check altijd de feiten (dit doet ChatGPT niet!)
  • Controleer of de informatie up to date is (ChatGPT gebruikt informatie tot 2021)
  • Controleer of de tekst ethisch verantwoord is (ook hier houdt de chatbot geen rekening mee)

ChatGPT toepassen in je werk?

Wil je leren hoe je de beste teksten uit ChatGPT krijgt? Onze opleidingen aanbieder Skillstown heeft een nieuwe opleiding gelanceerd 'AI zoals ChatGPT toepassen in je werk'. Als één van de weinige opleiders bieden zij deze unieke opleiding kosteloos aan met behulp van de STAP-subsidie.

Deze opleiding bied je de mogelijkheid om te leren hoe je kunstmatige intelligentie (AI) zoals ChatGPT kunt toepassen in je dagelijkse werkzaamheden. Dit kan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling ontzettend bevorderen en je helpen om succesvol te zijn in je werk.

Met het eerstvolgende STAP-aanvraagmoment die eraan komt op 17 maart om 10:00 uur, is dit het perfecte moment om de aanvraag in te dienen. Vergeet niet dat er later dit jaar nog vier andere data zijn waarop je jouw STAP-budget kunt aanvragen: 1 mei, 3 juli, 4 september en 1 november.

Inschrijven

Geschreven door:

947152 114753655399290 1101870463 n
Melissa Bruins
Marketing & Communicatie Manager
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.