Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Dag van de Arbeid: "Iedereen is vrij behalve wij"

30 apr 2019

De eerste dag van de maand mei staat in het teken van de Arbeid. En dat wordt fanatiek gevierd in bijna alle landen om ons heen. Daar is 1 mei dan ook een officiele feestdag waarop de mensen vrij zijn. Maar in Nederland werken zo goed als alle mensen door. Hoe komt dit?


 

Geen vrije dag

In Nederland is 1 mei voor werknemers geen vrije dag. "Dat Nederlanders geen vrij hebben op de Dag van de Arbeid is vooral ontstaan door de relatief vredige manier waarop vakbonden en werkgevers met elkaar omgingen" vertelt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg. In sommige Nederlandse sectoren en gebieden wordt het internationale voorbeeld wel gevolgd. Zo worden er op 1 mei geen aandelen verhandeld op de Amsterdamse beurs en ligt het betalingsverkeer stil.
 

Select gezelschap

Nederland hoort bij een select gezelschap dat de Dag van de Arbeid niet landelijk viert, wereldwijd zijn er namelijk maar een handvol landen die dit niet doen. In sommige landen wordt de dag niet gevierd op 1 mei, maar op een ander moment.

 

De historie van de feestdag

Van oudsher verwijst de internationale Dag van de Arbeid naar de eerste grote demonstraties voor betere arbeidsomstandigheden. Die werden op 1 mei 1890 in meerdere landen georganiseerd. Een jaar later werd besloten om van de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken. De grondslag van deze dag is de invoering van de 8 urige werkdag, daarvoor was er geen limiet en dat werd uitgebuit. Zeg eens eerlijk: hoeveel uur werk jij per week? 


Meer informatie

Wil je meer informatie over de arbeidsmarktcijfers of heb je vragen? Stel ze gerust via info@reiswerk.nl.

Bronnen: AD, nu.nl

 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.