AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

De positieve effecten van reizen op de lokale bevolking

29 jun 2022

Duurzaam reizen is een term die je niet meer weg kunt denken. Toch is het iets dat voor een groot deel van de mensen niet veel verder gaat dan een boom planten om de uitstoot van hun vlucht te compenseren. Gelukkig hebben veel reizigers (soms onwetend) een voorkeur voor bepaalde duurzame acties.

duurzaamreizen

Interactie met de lokale bevolking, van de gebaande paden reizen en overnachten in kleine boetiek accommodaties, het zijn de duurzamere keuzes.

Veel reizigers maken dus al goede keuzes die een positief effect hebben op de lokale economie. Door deze duurzame manier van reizen worden lokale ondernemers gestimuleerd en zorgt de reis voor inkomsten op de bestemming. Daarnaast komen niet alleen de lasten (vervuiling, drukte, hogere kosten van levensonderhoud en waterschaarste), maar ook de lusten (inkomsten en ontwikkeling van de omgeving, zoals wegen en watervoorziening) bij de lokale bevolking terecht. Maar wat zijn nou die duurzame acties die je als reiziger (of reisagent) kunt toevoegen aan een reisplan, om een nog positiever effect te hebben op de lokale gemeenschap? Ik heb een aantal opties voor je onder elkaar gezet:

  • Overnachten bij kleinschalige accommodaties, het liefst gerund door lokale ondernemers.
  • Een verblijf bij mensen thuis in een ‘Homestay’.
  • Activiteiten en excursies waarbij het lokale leven van dichtbij wordt gezien, en waarbij iets kan worden teruggedaan voor de gemeenschap (denk bijvoorbeeld aan een kookworkshop).
  • Gebruik van lokale gidsen en chauffeurs.
  • Reizen buiten het hoogseizoen, zodat je verblijf niet teveel druk uitoefent op de bestemming.
  • Reizen naar de minder bekende plekken, zodat de mensen daar ook profijt hebben van je verblijf.
  • Kopen van souvenirs bij lokale kunstenaars.
  • Respecteren van de lokale cultuur & tradities (mogelijk betekent dit aangepaste kledij).
  • Eten bij lokale restaurants.

Voordelen voor de reiziger

Als je bovenstaande duurzame acties meeneemt tijdens je reis, dan profiteer je van allerlei voordelen. Wanneer je bijvoorbeeld buiten het hoogseizoen reist, zijn er minder toeristen op de plaats van bestemming en zijn de prijzen goedkoper. Door lokale gidsen en een homestay kom je in aanraking met andere culturen, en kom je op plekken die niet al op ieders Instagram staan. Zo ontstaan vaak de mooiste ervaringen en verhalen om te delen met het thuisfront.

Wat kun je beter niet doen?

Het is natuurlijk zo dat ook als je niet bovenstaande duurzame acties toevoegt aan je reis, er een deel van jouw uitgaven bij de lokale bevolking terechtkomt. En dat jouw komst een positieve invloed heeft op de lokale infrastructuur. Toch kan het heel erg verschillen hoeveel van jouw uitgaven daadwerkelijk op de bestemming blijven. Zo ontvangt de touroperator vaak al een commissie, en soms zit daar nog een agent tussen. Verder zijn er hotelketens waarvan de meeste inkomsten weer verdwijnen en zijn er nog meer stappen waardoor er uiteindelijk maar weinig geld overblijft dat in de lokale economie wordt gepompt. En dat terwijl de komst van toeristen de kosten van het leven (denk aan eten en wonen) juist omhoog brengen voor de lokale bewoners. Ik heb dan ook op een rijtje gezet wat je als reiziger beter net kunt doen:

  • Verblijven bij grote internationale ketens waarvan het (management)personeel niet (ook) uit de lokale bevolking bestaat. En waar het meubilair, de bouw, het onderhoud, voedsel en sanitaire producten niet door lokale ondernemers worden geleverd.
  • Bezoeken van weeshuizen en uitdelen van speeldgoed aan kinderen.
  • Reizen in het hoogseizoen.
  • Te veel afdingen op souvenirs.
  • Niet direct bij een lokale partij boeken, dus wl bij een lokale tour agency voor excursies of bij je accomodatie. 
  • Bij watertekort op de bestemming: veel water gebruiken bij douchen en tandenpoetsen en in hotels verblijven met enorme of veel zwembaden.
  • Ongevraagd foto's maken van mensen.
  • Eten bij grote internationale ketens, zoals McDonalds. 

 

Hopelijk hebben deze concrete tips en suggesties je al wat inspiratie gebracht voor je volgende reis. Zo kunnen we samen een rol hebben in het creren van meer positieve effecten van reizen voor de lokale bevolking!

Over de auteur 

Dianthe Heddes | Better Places

Als kind heb ik veel gereisd met mijn familie. Toen ik oud genoeg was ging ik ook zelf op pad en trok ik er steeds langer en verder op uit. Tijdens mijn bachelorstudie in toerisme en recreatie raakte ik genteresseerd in duurzaam reizen. Daarom ben ik vervolgens een masterstudie aan de universiteit van Wageningen gaan volgen. Na ook deze te hebben afgerond, ben ik gaan werken voor de reisorganisatie Better Places. Hier is duurzaamheid volledig verwerkt in de bedrijfsvoering en zit ik helemaal op mijn plek.

Mijn ervaring

Zo ook tijdens mijn laatste grote reis in 2019 naar Guatemala. Deze reis had ik via Better Places geboekt, en daardoor waren de meeste van bovenstaande punten al verwerkt in ons reisplan. Achteraf gezien waren de ervaringen waar we het nog het meest over hebben, juist ook de duurzame acties die meer profijt voor de lokale bevolking opleveren. We hebben bijvoorbeeld een kookworkshop gedaan bij een lokaal gezin thuis, verbleven in een homestay en hadden een aantal lokale gidsen met leuke verhalen.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.