De transformatie naar agile werken

01 nov 2018

Werken in de reiswereld is continu aan verandering onderhevig. Om hier zo goed mogelijk in mee te bewegen, wordt er bij heel veel bedrijven steeds meer agile gewerkt. Hierbij staat flexibiliteit centraal. Agile werken brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Zoals de snelheid waarmee beslissingen worden genomen en verbeteringen worden doorgevoerd. En door korte feedbackloops verbetert het proces en wordt de output door kleine verbeteringen steeds beter.

Vacanceselect is een aantal jaar geleden begonnen met agile werken, en dat betekende een grote omslag voor iedereen. Waar het eerst een top-down organisatie was, kwamen er nu zelfsturende teams. En vaste functies veranderden in flexibele rollen. Inmiddels zijn er al heel wat successen mee behaald, zoals meer tevreden partners met hogere omzetten. Ook de werknemers zijn nog meer tevreden met hun werk; het ziekteverzuim is zelfs lager geworden. 

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van agile?

Een wendbare organisatie vereist flexibele medewerkers, onafhankelijke zelfsturende teams, een goede informatievoorziening en besluitvorming laag in de organisatie. Bij agile werken komen vaak deze vier belangrijke kenmerken naar voren:

 • Geen strategie voor de lange termijn, maar een flexibele strategie die je met alle onderdelen van de organisatie opstelt.

 • Multidisciplinaire teams die snel en zelfstandig handelen en experimenteren.

 • Korte cycli waarbij teams iets waardevols bereiken en daarvan leren. Interne opdrachtgevers, klanten en andere stakeholders geven aan het begin richting en aan het eind feedback. Op deze manier kunnen de teams snel bijsturen.

 • Door alle informatie visueel te maken, zien teams snel wat de voortgang is.

 •  
  Om agile in de organisatie toe te passen, zijn er allemaal verschillende werkwijzen en methoden. Kanban bijvoorbeeld is heel geschikt voor werk met zeer korte deadlines. En Scrum maakt gebruik van vier rollen, vier lijsten en vier bijeenkomsten. Zo heeft elke organisatie eigen mogelijkheden om agile in te zetten. 

  De transformatie naar agile werken: een uitdaging

  Agile boekt veel succes en is ‘top of mind’ bij veel reisorganisaties. Maar de transformatie klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. De leidinggevenden en adviseurs kunnen wel overtuigd zijn van de positieve effecten, maar je moet natuurlijk wel iedereen zien mee te krijgen. De vragen die veel managers bezighoudt is dan ook: Hoe krijgen we onze medewerkers om naar zelfsturing? En hoe gaan we de veranderingen doorvoeren?

  Om te transformeren is het onder andere belangrijk om gewoon te beginnen, zodat je gaandeweg ontdekt welke structuren, richtlijnen en regels moeten worden aangepast om agile te worden. Maar begin wel klein, zodat je overzicht houdt. Pak je het in een keer groot aan, dan is het lastig te bepalen waar te starten. Begin ook met een team dat een service biedt die op korte termijn succesvol kan zijn. Zo zien collega’s dat het werkt, en dat motiveert extra om verder te gaan met agile werken. Onderschat het vooral niet en maak voldoende tijd en ruimte vrij voor de verandering.

  Volg deze maand het gratis webinar Agile Transformatie

  Momenteel wordt er dus veel over agile gesproken in allerlei wisselende contexten, maar wat is het nu echt? Hoe kun je als reisorganisatie transformeren om wendbaarder en effectiever te worden? In het webinar Agile Transformatie leer je heel kort de theorie rond agile en kom je meer te weten over welke stappen je kunt nemen om te transformeren. We nemen je mee naar situaties die zich bij eigenlijk elke agile transformatie voordoen en geven je handvatten om deze te hanteren. 
   
  Tijdens dit webinar komen twee sprekers aan bod: Annerieke Bosman en Milan Drop. Annerieke richt zich op medewerker- en organisatieontwikkeling. Het agile denken past hier goed bij. Ze zet haar ervaring als consultant, trainer en coach in om medewerkers te ondersteunen bij de omslag in denken en het werken dat van ze wordt gevraagd. Milan doet onderzoek naar de uitdagingen en succesfactoren in agile transformaties en legt hierin een verbinding tussen literatuur en praktijk. Zijn onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Capgemini en dit is tevens zijn thesis voor de master Innovation Management aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij deelt de inzichten en ervaringen die hij tot dusver heeft opgedaan.

  Alleen te zien in de maand november!

  Het webinar Agile Transformatie is alleen te bekijken in de maand november op ons online leerplatform www.travelcollege.nl. Helemaal gratis voor alle medewerkers in de reisbranche. Hier vind je ook andere uitdagende e-learning cursussen, webinars en micro learnings. Registreer je gemakkelijk en snel en doe vandaag nog relevante kennis op!

  cta

  Niet gevonden wat je zocht?

  We helpen je graag verder

  Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.