De voorwaarden voor het stimuleren van ontwikkeling op jouw werkplek

Heb je ons vorige artikel over de invloed van jouw werkplek op je persoonlijke ontwikkeling gelezen? Daarin vertelde we hoe jouw werkomgeving van invloed kan zijn op je ontwikkeling. Om jezelf te ontwikkelen hoef je dus niet alleen maar in te zetten op een externe training. Jouw werkplek kan een grote bron zijn van ontwikkelingskansen. Misschien wel zonder dat je het door hebt en in dit artikel vertellen wij je hoe je jouw werkomgeving zo kunt inrichten dat het stimulerend werkt. 

Hoe creer je een stimulerende werkomgeving?

Wat maakt nu dat je van je werkplek kunt leren? En, hoe kun je dit leren organiseren zodat je er nog meer uit haalt? Dat zetten wij voor jou op een rij. Er zijn namelijk vijf voorwaarden voor het stimuleren van ontwikkeling op jouw werkplek. Wanneer je hiermee aan de slag gaat zul je verschil merken en die groei mindset volledig kunnen benutten. Dit zijn ze:
 

#1 Veiligheid

Jouw hersenen zijn primair ingesteld op veiligheid. Voel jij je veilig op je werkplek? En zo ja, heb je dan ook het gevoel dat je fouten mag maken en kun je jezelf zijn? Alleen als deze basiszekerheid er is staan wij als mensen ervoor open om nieuwe dingen te leren.

Uit arbeidsmarktonderzoek van Reiswerk blijkt dat medewerkers in de reisbranche een veilige en vertrouwde werksfeer als n van hun best beoordeeld baankenmerken zien. Onderschat jouw gevoel van veiligheid op de werkvloer niet en ga er bewust mee aan de slag om een veilige omgeving voor jezelf te creeren. 
 

#2 Voelen & emoties

Emoties spelen een belangrijke rol bij leren en ontwikkelen. Als iets een emotionele lading heeft, onthoud je dit namelijk beter. Weet jij bijvoorbeeld nog waar je was op 11 september 2001? Als je de kracht van emotie weet in te zetten bij leren, managen en ontwikkelen valt er heel veel te winnen.

Hoe pak je dit aan? Koppel emoties aan informatie. Presenteer op werk niet alleen informatie, maar vertel het in een verhaal en pak de emotie erbij. Op die manier weet je zeker dat jouw informatie goed overkomt en je jouw collega's helpt om de informatie echt op te nemen. Zo kun je met elkaar effectiever leren.
 

#3 Voeding

Jouw brein heeft voldoende slaap, beweging en voedsel nodig om zaken goed te kunnen onthouden. Kun jij deze drie zaken afvinken? Het zijn essentiele voorwaarden om te kunnen ontwikkelen. Pak jij voldoende slaap? Beweeg je genoeg? En eet je gezond? Wellicht wordt het op kantoor wel gestimuleerd om te sporten onder werktijd, kun je gratis fruit consumeren of heb je zelf ideeen om deze basisbehoeften te integreren op je werkplek. 

#4 Verbinden

Je kunt zaken makkelijker onthouden wanneer je meerdere zintuigen gebruikt. Je brein is constant op zoek naar nieuwe prikkels. Beelden hebben bijvoorbeeld een grote impact op je brein. Probeer een doel of een taak eens te visualiseren. Of ga aan de slag met Zakelijk Tekenen in Travel College. Op die manier kun je binnen jouw team een nieuwe manier introduceren om informatie op te schrijven.

Met visuele beelden blijven jullie doelstellingen als afdeling beter hangen en kun je zorgen dat niet alleen jij, maar je gehele team hard aan de slag gaat om zoveel mogelijk te bereiken. 
 

#5 Verwerken & focus

Je gaat pas iets leren van een ervaring als je de tijd en ruimte krijgt om informatie te verwerken en door te herhalen. De kracht van herhaling is dan ook enorm. Een belangrijk aspect bij verwerking van informatie is focus. Jouw omgeving kan je afleiden van wat we moet onthouden, maar je kunt jouw (werkplek)omgeving ook heel bewust inzetten om nieuwe dingen te leren.

Hoe pak je dit aan? Zorg dat je jullie focuspunten (visueel weergegeven) op een zichtbare plek in het kantoor ophangt. Op die manier wordt je constant herrinert aan dat wat belangrijk is en kun je jouw omgeving inzetten om te zorgen dat je jezelf blijft ontwikkelen. 
 

De kracht van een werkomgeving

Het benutten van jouw werkomgeving om te kunnen leren is dus een heel krachtig instrument om jouw ontwikkelingskansen een extra impuls te geven. Veel succes!

Tip: Wil je naast een stimulerende werkomgeving ook een milieuvriendelijke werkplek? Bekijk de 7 tips om je eigen werkomgeving een beetje milieuvriendelijker te maken. 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.