Dit moet je natuurlijk nooit zeggen tegen je baas

Je doet je werk goed en haalt met gemak alle deadlines. Je manager is dan ook meer dan tevreden over je. Maar dit kun je zomaar verpesten, door bijvoorbeeld dingen te zeggen die echt totaal niet handig zijn. Dit bijvoorbeeld:

1. “Ik kan dat niet.”

Ook al heb je iets nog nooit gedaan, duik erin en zorg ervoor dat je het wl kunt. Zo kom je zelfverzekerd over (wat jij kunt alles) en je manager zal je inzet om nieuwe dingen uit te vinden alleen maar waarderen.

2. “Ik zal het proberen.”

Dit komt heel onzeker over, misschien zelfs alsof je er eigenlijk geen zin in hebt. Ook zal je manager er lichte hartkloppingen van krijgen, omdat hij er niet zeker van is of het werk wel goed zal gebeuren.

3. “Dat behoort niet tot mijn werkzaamheden.”

Stel, je collega is (langdurig) ziek en je manager vraagt je om een van haar werkzaamheden tijdelijk over te nemen. Zeg dan niet: “Dat is niet mijn werk”, ook al staat dat inderdaad niet in je officile taakomschrijving. Toon betrokkenheid en inzet.

4. “Ik kan niet met hem / haar werken.”

Hier kan je manager waarschijnlijk niks mee.  Probeer samen met die betreffende collega tot een oplossing te komen.

5. “Het is echt een trut.”

In lijn met nummer 4: val je manager hier niet mee lastig en los het op met diegene. Het komt trouwens ook niet volwassen over als je dit soort dingen zegt.

6. “Ik heb het al zo druk, ik kan dat er niet bij hebben.”

Beter is het om te vragen: “Heeft die extra taak meer prioriteit dan mijn andere werkzaamheden?” Dan toon je je hulpvaardigheid, en laat je meteen blijken dat je het al druk zat hebt.

7. “Ik ben er klaar mee, ik neem ontslag!”

Dit kun je natuurlijk sterk voelen, maar slik deze woorden in en slaap er nog een nachtje over. Misschien dat je er morgen toch iets anders over denkt…

8. “Dat is onmogelijk”

Denk in kansen, daar houdt je manager van. Zie het als een uitdaging om iets tch mogelijk te maken.

9. “Dat is niet mijn schuld, dat komt door haar.”

Logisch dat je jezelf wilt verdedigen als jij ergens echt niks aan kunt doen. Maar ga niet meteen met je vinger naar anderen wijzen.

10. “Ik heb hier geen oplossing voor.”

Niet te snel zeggen. Heb je er goed over nagedacht en naar mogelijke oplossingen gezocht? Kom je er echt niet uit, stel er dan toch twee aan je manager voor en leg uit waarom je daar niet helemaal achter staat. Dan laat je in ieder geval zien dat je proactief naar oplossingen hebt gezocht.

11. “Ik verveel me.”

In dat geval: help je collega’s bij hun werk of ga zelf op zoek naar dingen waar je het bedrijf mee helpt. Dit kan echt van alles zijn.

12. “Ik heb mijn dag niet vandaag, mag ik eerder naar huis?”

Zo kom je over als een slachtoffer, niet als een gemotiveerde werknemer. Loop een blokje om, drink een kop koffie en haal alles uit jezelf wat erin zit.

13. “Ik hoorde dat Pascal loonsverhoging heeft gekregen.”

Als je meer salaris wilt, houd anderen hier dan buiten. Los van het feit dat je manager zo hoort dat er geroddeld wordt, komt het ook niet sterk over. Vertel hem of haar liever waarom je vindt dat je meer salaris waard bent.

14. “Ik denk dat dit een generatie dingetje is.”

Ben je veel jonger dan je manager? Je mag bovenstaande uitspraak denken, maar zeg dit alsjeblieft niet.

15. “Ik denk dat jij dit heel goed kunt.”

Je vindt zelf dat je het te druk hebt en schuift wat werk naar je manager met de opmerking: “Ik denk dat jij dit heel goed kunt.” Hij of zij kan het opvatten als een compliment. Maar de kans is groter dat het nt verkeerd valt.

16. “Morgen ga ik eerder naar huis.”

Prima als je dat van plan bent, omdat je wat avonden hebt doorgewerkt. Maar vraag het je manager gewoon, in plaats van het hem mede te delen.
 
Conclusie: zorg dat je overkomt als een enthousiaste, gemotiveerde collega die enorm betrokken is bij het bedrijf. Op den duur pluk je daar de vruchten van!
 
 
 
Bronnen: esquire.combusinessinsider.nlbusinessinsider.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.