Werk je in de reisbranche? Vul dan het imago-onderzoek in! Meer informatie.

Dit moet je weten over een succesvolle RI&E

19 jun 2019

Voor werkgevers in de reisbranche is er een digitale branchespecifieke RI&E beschikbaar waarmee je direct kunt starten om de risico's binnen jouw reisbedrijf in kaart te brengen. Het kader staat dus, maar je moet er wel zelf mee aan de slag. Maar, is het eigenlijk verplicht om hiermee te werken? Wat is het verschil met een arbocatalogus en wat kost het opstellen van een RI&E? Wij vertellen je er meer over!

Ben ik als werkgever verplicht om met een RI&E te werken?

Het in het bezit zijn van een actuele RI&E (de RI&E is actueel als je deze jaarlijks up to date houdt) is verplicht. De overheid heeft de RI&E via de Arbowet verplicht gesteld voor iedere ondernemer met personeel. De inspectie SZW controleert hier dan ook op.
 

Wat is het verschil tussen werken met de RI&E en de Arbocatalogus?

Met behulp van de RI&E (risico-inventarisatie & -evaluatie) breng je de risico's in het werk in kaart. Je vindt de RI&E voor de reisbranche hier. Het is belangrijk dat je deze RI&E doorloopt en een bedrijfseigen versie opstelt.

De arbocatalogus beschrijft de mogelijke oplossingen om de risico's te beheersen. Het is dus verstandig om eerst een bedrijfseigen  RI&E op te stellen en vervolgens aan de hand van de arbocatalogus een stappenplan voor jouw organisatie te maken.


 

Moet ik als werkgever zelf een RI&E samenstellen?

Er is een branchespecifieke RI&E voor werkgevers in de reisbranche beschikbaar, met een handige online tool. Deze speciale RI&E is als het ware een werkdocument waarmee je als werkgever een eigen RI&E kunt samen stellen. Deze stap moet je dus nog wel zetten. Je bent tevens verplicht de eigen RI&E jaarlijks up to date te houden. De branchespecifieke RI&E (het werkdocument) waarmee je een bedrijfseigen RI&E samen kunt stellen vind je hier.

Het is aan te raden om de eigen RI&E samen met medewerkers samen te stellen. Zo weten zij meteen waarop ze kunnen letten in de uitvoering van hun werkzaamheden. Handig hierbij is om de vragenlijst voor medewerkers in te zetten, die je kunt gebruiken om te kijken hoe jouw medewerkers hun welzijn op de werkvloer ervaren.
 

Wat zijn de kosten voor het toetsen van mijn RI&E?

De kosten voor het toetsen van de RI&E liggen niet vast. De kosten kunnen tussen arbodiensten en deskundigen verschillen. Je kunt daarom het beste een offerte aanvragen bij de arbodienst waar je bent aangesloten.
 

10 tips uit de praktijk

Hoe zorg je ervoor dat de RI&E en arbocatalogus optimaal op elkaar aansluiten? En hoe motiveer en stimuleer je gebruikers? Steunpunt RI&E heeft de ervaringen van diverse brancheorganisaties gebundeld en 10 tips uit de praktijk verzameld. Kijk en leer van anderen: Een succesvolle branche RI&E, 10 tips uit de praktijk.

Week van de RI&E

Van 17 t/m 21 juni 2019 vindt de 5e Week van RI&E plaats, met speciale acties en activiteiten rond de RI&E. Ga aan de slag met veilig en gezond werken. De Week van de RI&E is een initiatief van het Steunpunt RI&E in samenwerking met de sociale partners om extra aandacht te vragen voor veilig en gezond werken, met als basis de risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E).

Thema: Beroepsziekten te lijf met de RI&E. Kijk hier voor meer informatie over de Week van de RI&E.

Heb je verder nog vragen over dit onderwerp? Mail dan naar Andr Preijde, Manager bij Reiswerk, via info@reiswerk.nl.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.