Moet ik speciaal verlof aanvragen voor een doktersbezoek?

08 feb 2024

Het komt natuurlijk wel eens voor dat je een bezoek aan de dokter of een andere specialist moet brengen. Moet je hier verlof voor aanvragen? Of kun je dit tijdens werktijd plannen?

doktorspecialverlof.jpg

In de cao voor de reisbranche staat niets over speciaal verlof voor een afspraak bij de dokter, tandarts of specialist. Maar volgens artikel 4:1 van de Wet Arbeid en Zorg heb je recht op kort verzuimverlof als er dringende persoonlijke redenen zijn waarom je niet kunt werken. Een bezoek aan de dokter of specialist valt hieronder. Dus als je geen andere optie hebt dan tijdens werktijd naar de dokter te gaan, heb je recht op kort verzuimverlof.

Uitgangspunt is dat een bezoek aan de arts, fysiotherapeut, tandarts ed. zoveel mogelijk plaatsvindt in je vrije tijd. Werk je parttime, dan mag er van jou verwacht worden dat je deze afspraken buiten werktijd regelt. Als je tijdens werktijd (incidenteel) naar de dokter moet, dan wordt hier in het algemeen verlof voor toegekend voor de noodzakelijke tijd. Dit met behoud van loon. Als je hierover vragen hebt, kanje dit het beste direct met je werkgever bespreken.

Voor verdere vragen, neem contact met ons op via info@reiswerk.nl of bekijk onze veelgestelde vragen.

cta.png

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.