Duurzaam Reizen: Reizigers willen wel, maar wie neemt de leiding?

31 jul 2023

CELTH en de European Travel Commission onderzochten of we het reisgedrag kunnen veranderen zodat we duurzamer gaan reizen. Het antwoord is een dikke JA!

celthonderzoekduurzaamreizen

Maar er is een catch: de reisbranche en de overheid moeten ook hun steentje bijdragen om duurzamer reizen mogelijk te maken. Veel mensen weten dat duurzaamheid belangrijk is, maar niet iedereen maakt die keuze. De hele keten van aanbieders, van hotels en vervoer tot activiteiten, moet duurzamer worden.

Pandemie zet ons aan het denken

Reizigers zijn nog steeds bereid op een meer duurzame manier te reizen. Die houding is door de COVID-19-pandemie niet veranderd. De pandemie heeft ons wel aan het denken gezet over een gezonde planeet, maar het heeft niet per se ons reisgedrag veranderd. Het draait om het aanbod dat de reisbranche geeft. Als zij duurzame opties de norm maken in plaats van een aparte keuze, dan maken mensen vanzelf duurzamere keuzes.

De Laggards overtuigen

Het onderzoek heeft vier groepen reizigers geïdentificeerd:

  • de 'Frontrunners', die al duurzaam reizen;
  • de 'Comfortable Crowd', die geïnteresseerd zijn in alternatieve mogelijkheden;
  • de 'Entitled Stewards', die wel openstaan voor duurzamer reizen maar nog een duwtje in de rug nodig hebben;
  • de 'Laggards', die het nog niet zo zien zitten.

 

De uitdaging is om vooral de 'Laggards' te overtuigen om duurzamere keuzes te maken. Als het lukt om deze groep duurzaam te laten reizen, bijvoorbeeld door duurzaamheid te koppelen aan hun traditionele waarden, maakt dat een grote impact. De 'Frontrunners' dienen perfect als voorbeeld om andere te inspireren. 

Samen sta je sterker

Wat het onderzoek ook uitwijst is dat reizigers best wel openstaan voor interactie met de lokale bevolking en het ervaren van de lokale cultuur. Maar minderen met CO2-uitstoot is nog lastig, vooral als de alternatieven duurder of tijdrovender zijn. 

Dus, naast dat de reizigers de mindset moeten aanpassen, moeten ook de overheden en de reisorganisaties aan de bak. Investeren in duurzame infrastructuur, stimuleren van duurzame reisarrangementen, en het inzichtelijk maken van de duurzame prestaties van bedrijven en bestemmingen, zullen allemaal meehelpen om reizen duurzamer te maken.

Bron: Consument wil duurzamer reizen | BUas.nl. (z.d.). https://www.buas.nl/nieuws/consument-wil-duurzamer-reizen

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.