Effectiever leren en ontwikkelen met mindfulness

23 okt 2018

Blijven leren en ontwikkelen is belangrijk op de werkvloer. Steeds meer bedrijven investeren dan ook in trainingen op allerlei gebieden: van effectiever communiceren tot marketing en klantvriendelijkheid. Vaak werpt het direct zijn vruchten af. Maar soms vallen de medewerkers toch weer terug in hun oude gewoontes. Hoe dat komt? Onder andere door de stress die wordt ervaren. Gelukkig kan mindfulness de oplossing bieden.
 

Mindfulness tijdens stressvolle situaties

Met een training vergaar je meer kennis en vaardigheden. Maar hoe je deze in de praktijk naar buiten brengt, kan verschillen. Vooral de eerste dagen zit het geleerde nog vers in je hoofd en zet je dit direct in waar kan.

Maar in stressvolle situaties kan het zomaar gebeuren dat je dat wat je geleerd hebt ineens bent vergeten, en je zo weer in je oude patroon vervalt. En dat is heel begrijpelijk, maar niet de bedoeling. Veel medewerkers hebben op de momenten waarop ze onder druk staan, veel baat bij mindfulness. Steeds meer mensen zijn hier al mee bezig in hun privsituatie, maar ook op de werkvloer kun je het effectief inzetten.

Handelen vanuit kennis in plaats van emotie

Maar wat is mindfulness nou eigenlijk precies? Het betekent: ‘leven met volle aandacht’. Je richt je op het nu en laat al je gedachten even varen. Het positieve van mindfulness is dat het stressverlagend is, en je gaat er ook nog eens productiever door werken. Het zorgt namelijk voor meer focus en creativiteit.

Mindfulness is dus een goede basis onder de trainingen die je gaat volgen of hebt afgerond. Hiermee oefen je om tijdens stressvolle situaties even een stap terug te doen, en je emoties de baas te worden. Daardoor ben je veel beter in staat om bij je gezonde verstand te komen en te handelen vanuit de kennis en vaardigheden die je uit trainingen of ervaring hebt geleerd. Een aandachtspuntje: mindfulness moet je wel dagelijks oefenen. Maar geloof ons: het is het meer dan waard!
 

Aan de slag met mindfulness

Wanneer je binnenkort iets nieuws wilt leren, geef jezelf dan ook de tijd om dit toe te passen vanuit het mindfulness principe. Zo kun je proberen jouw stress-level op werk te verminderen zodat je meer tijd en rust hebt om ook daadwerkelijk te gaan leren. Een opgeruimde omgeving kan je hierbij ook goed helpen. Als je werkplek rommelig is, zal je hoofd dat namelijk ook zijn. 

Wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat met bijvoorbeeld een e-learning, concentreer je dan alleen daarop. Multitasken is een valkuil! Je zult zien dat focus en concentratie je veel gaan brengen. En wil je die mindfulness doortrekken in jouw werkdag? Neem eens wat vaker een kleine pauze, kijk uit het raam, probeer te ontspannen of ga een stukje lopen. Even terug naar de bewustwording kan je zeker vooruit helpen!
 

Online leren met Travel College

Heb jij ook behoefte aan meer kennis en vaardigheden? En wil je na het lezen van dit artikel aan de slag om jouw mindfulness skills toe te passen op interessante e-learnings en die informatie echt tot je te nemen? Goed nieuws! In Travel College kun je aan de slag met e-learnings, cursussen, webinars en micro learnings. Helemaal gratis te volgen voor alle medewerkers in de reisbranche. Ben je benieuwd naar de onderwerpen en mogelijkheden? Kijk dan hier voor meer informatie of registreer je simpel en snel op www.travelcollege.nl.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.