Wat is employer branding nu precies?

15 mei 2024

Het blijft een uitdaging om goede medewerkers te vinden en te behouden, zelfs met de groei van het aantal medewerkers in de reisbranche de afgelopen jaren. De krapte op de markt lijkt voorlopig aan te houden, waardoor HR-professionals voor de taak staan om het juiste personeel aan te trekken en te behouden. Enter employer branding!

watisemployerbranding.jpg

Employer branding, ook wel bekend als werkgeversbranding, is een strategie die jouw organisatie onderscheidt tijdens het wervings- en behoudsproces. Het is eigenlijk een manier om je reputatie en identiteit als werkgever te promoten bij zowel huidige als toekomstige medewerkers.

Het werkgeversmerk omvat allerlei aspecten, van bedrijfscultuur en waarden tot werkomgeving, ontwikkelingsmogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. Tegenwoordig spelen ook zaken als een goede werk-privébalans, flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis (of waar dan ook) te werken een belangrijke rol bij het vormgeven van je employer brand.

Verder bestaat je employer brand uit kenmerken die de identiteit van je organisatie beschrijven, zoals betrouwbaarheid, vooruitstrevendheid, nieuwsgierigheid, duurzaamheid en ambitie. Het is in feite de belofte van de werkgever aan zowel huidige als toekomstige medewerkers over hoe het is om binnen de organisatie te werken, en het laat zien hoe de organisatie zich onderscheidt van de concurrentie als werkgever.

Waarom een employer brand neerzetten?

Waarom zou je in de organisatie tijd en energie steken in het opbouwen van een sterk werkgeversmerk?

 

  1. Talent aantrekken: In een competitieve arbeidsmarkt is een sterk werkgeversmerk een heel krachtig wervingsinstrument. Met een duidelijk werkgeversmerk trek je de juiste kandidaten aan die specifiek op zoek zijn naar werkgevers met een goede reputatie.
  2. Talent behouden: Een positieve werkgeversreputatie helpt niet alleen bij het aantrekken van talent, maar ook bij het behouden ervan. Medewerkers zijn meer geneigd om bij een organisatie te blijven die bekend staat om haar goede werkomgeving, ontwikkelingsmogelijkheden en cultuur.
  3. Meer betrokkenheid en productiviteit: Tevreden medewerkers zijn over het algemeen meer betrokken bij hun werk en voelen zich verbonden met de organisatie. Dit leidt tot hogere productiviteit en betere prestaties.
  4. Verbeterde reputatie: Een sterk werkgeversmerk straalt ook af op het algemene imago van de organisatie. Het helpt bij het opbouwen van een positieve reputatie niet alleen bij (potentiële) medewerkers maar ook bij klanten, leveranciers en andere stakeholders.
  5. Lagere wervingskosten: Organisaties met een sterk werkgeversmerk hebben vaak lagere wervingskosten omdat ze minder moeite hoeven te doen om geschikte kandidaten aan te trekken. Potentiële werknemers komen vaak zelf naar hen toe.

Voorbeelden van employer branding activiteiten

Bovenstaande voordelen spreken boekdelen maar wat kun je nu concreet doen als reisorganisatie om je employer branding te verbeteren? We geven je een aantal voorbeelden:

 

  1. Flexibele werkschema's: Een reisorganisatie kan een sterke nadruk leggen op flexibele werkschema's, zoals de mogelijkheid om remote te werken of flexibele uren aan te bieden. Dit spreekt mensen aan die graag reizen, remote werken en flexibiliteit waarderen.
  2. Reisvoordelen: Een reisorganisatie kan aantrekkelijke reisvoordelen aanbieden, zoals kortingen op reizen of studiereizen. Dit laat zien dat je de passie voor reizen deelt en je medewerkers in staat stelt om ook de wereld te verkennen.
  3. Team building evenementen op mooie locaties: Het organiseren van team building evenementen op één van de locaties die in je aanbod zitten kan een geweldige manier zijn om het team te motiveren en te inspireren. Dit laat zien dat je als organisatie investeert in het welzijn en de teamdynamiek van je medewerkers.
  4. Diversiteit en inclusie initiatieven: Een reisorganisatie kan diversiteit en inclusie hoog in het vaandel zetten en initiatieven ondersteunen die dit bevorderen. Dit creëert een werkomgeving waarin alle medewerkers zich welkom en gewaardeerd voelen. Meer weten over dit onderwerp? Schrijf je hier in voor de workshop op 10 oktober 2024!
  5. Persoonlijke ontwikkeling en groeimogelijkheden: Een goede werkgever biedt ook mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Dit kan variëren van training en opleiding tot doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. Hebben alle medewerkers binnen jouw organisatie al een gratis account op Travel College? (voor organisaties die aangesloten zijn bij de cao reisbranche).

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden die je kunt gebruiken in je employer brand. Wil je compleet vanaf het begin starten met het opbouwen van een sterk werkgeversmerk? Lees dan hier het artikel ‘Zo bouw je een sterk employer brand’.

Inspelen op het imago van de branche

Wat maakt een werkgever echt aantrekkelijk voor (toekomstige) medewerkers? Dat is precies waar wij ons op richten in ons onderzoek naar het imago van de reisbranche. Op 19 september zullen we onze bevindingen presenteren. Het is belangrijk om bij het opbouwen van jouw werkgeversmerk altijd rekening te houden met deze resultaten. Het onderzoek is namelijk uitgevoerd onder zowel de Nederlandse beroepsbevolking (die niet werkzaam is in de reisbranche) als onder medewerkers in de reisbranche zelf.

Wil je de presentatie van deze resultaten bijwonen? Schrijf je dan nu in voor onze bijeenkomst! (Exclusief voor managers en HR uit de reisbranche).

Inschrijven

Geschreven door:

947152_114753655399290_1101870463_n.jpg
Melissa Bruins
Marketing & Communicatie Manager
cta.png

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.