FAQ werknemers, vakantie & Corona

shutterstock 1681005856 klein.jpg

We staan op de drempel van de zomervakantie en we kijken allemaal reikhalzend uit naar een vakantie in het buitenland. Maar veel mensen worstelen met vragen rondom, werk, vakantie & corona. Mag jouw werkgever je bijvoorbeeld verbieden om op vakantie gaan? Om deze vraag, maar ook andere veelvoorkomende vragen te beantwoorden hebben wij daarom de meest gestelde vragen met antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Mag mijn werkgever mij verbieden om op vakantie naar het buitenland te gaan?
Nee. Jouw werkgever mag jou niet verbieden om naar het buitenland op vakantie te gaan. Hij mag alleen met jou afspreken wanneer je op vakantie gaat.

Kan mijn werkgever mij verbieden om naar een oranje gebied te reizen?
Nee. In een oranje gebied loop je meer kans op een besmetting met het coronavirus, maar je werkgever mag je niet verbieden om op vakantie te gaan naar een oranje gebied. Maar let op; als je naar een risico gebied reist en je komt vast te zitten in het desbetreffende land, of je raakt besmet met het coronavirus waardoor je bij terugkomst niet meer kunt werken. Dan kan dit wel gevolgen hebben op je recht op loon.

Ik moet bij terugkomst van mijn vakantie in quarantaine. Mag mijn werkgever dan mijn loon inhouden?
Dat ligt eraan naar welk land je bent geweest en welke kleurcode de Nederlandse overheid aan dat land heeft gehangen. Ben je op vakantie geweest in een land met een geel reisadvies (vakantiereizen mogelijk, maar let op risico’s), was dat in principe een veilige bestemming. Mocht jij of iemand uit jouw reisgezelschap toch ziek zijn geworden en moet je in quarantaine, dan is dat geen reden om loon of vakantiedagen in te houden. Ben jij of is iemand uit jouw reisgezelschap ziek teruggekomen uit een land met een oranje reisadvies (vakantiereizen afgeraden), dan zijn de gevolgen voor eigen rekening. Je werkgever is niet verplicht je loon door te betalen als je in quarantaine moet.

Mijn werkgever heeft door het coronavirus minder werk en vraagt mij om vakantiedagen op te nemen. Mag dat?
Nee, een werkgever mag jou in deze situatie niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Vakantie wordt in overleg opgenomen. Jouw werkgever mag het wel aan je vragen, maar je hoeft er niet akkoord mee te gaan.

Ik had al een vakantie gepland. Maar nu wil er toch graag vanaf zien en mijn geplande vakantiedagen intrekken. Kan dat?
Als werknemer kan je niet eenzijdig je al goedgekeurde vakantie wijzigen. Ga hierover in gesprek met je werkgever. Een werkgever zal zich als ‘goed werkgever’ moeten opstellen. Er kunnen omstandigheden zijn, waarin een werkgever goede redenen heeft om niet met jouw verzoek in te stemmen, bijvoorbeeld wanneer er niet voldoende werk beschikbaar is.

Bronnen: CMV Vakmensen, Het Juridisch Loket.

Wil je dit overzicht in een handige pdf? Klik dan hier!

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.