AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Gastblog Recruitment | Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, waar liggen de kansen?

21 jul 2020

Nicole combineert haar passie voor reizen en recruitment, want werk is meer dan een baan. Iedere maand deelt ze haar kennis en tips op het gebied van recruitment in deze blog op Reiswerk. In deze blog neemt ze je mee in de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Hoe zijn we dit jaar begonnen? Wat gebeurde er toen de pandemie Covid-19 uitbrak? En hoe staat het er nu voor, waar liggen de kansen? Een korte terugblik en vooral een positieve blik richting de toekomst.
 

De voorspellingen van de arbeidsmarkt begin 2020
Aan het begin van het jaar zagen de ontwikkelingen voor de arbeidsmarkt er compleet anders uit dan nu. In verschillende blogs en artikelen was te lezen dat het interessante tijden gingen worden met een aantal ontwikkelingen die van grote invloed op de economie en daarmee de arbeidsmarkt konden zijn. Denk daarbij aan de Brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China en de economische situatie in Duitsland. Er heerste een krapte op de arbeidsmarkt om de juiste mensen te vinden. Vooral in de sectoren techniek, ICT en de zorg.

Wat er gebeurde op de arbeidsmarkt tijdens de uitbraak van Covid-19
In februari brak in Europa het corona-virus uit en inmiddels spreken we van een wereldwijde pandemie waarbij verschillende sectoren hard zijn geraakt. De arbeidsmarkt zag er opeens heel anders uit en het aantal vacatures daalde flink, vooral in de dienstverlenende beroepen. Om de ontwikkelingen goed in beeld te brengen heeft het UWV de 4 weken na het uitbreken van de coronacrisis vergeleken met de eerste 11 weken van 2020. Na half maart is het gemiddeld aantal vacatures met 20% gedaald en in dienstverlenende beroepen zelfs met 41% gedaald. Echter in sommige beroepen is het aantal vacatures juist gestegen. Dat zagen we terug in de agrarische sector door het gunstige seizoen. En in de zorgsector werden alle zeilen bijgezet om het vele extra werk aan te kunnen waarbij er vooral een toename was in vacatures voor verzorgenden en helpende.

De impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt
Inmiddels is het duidelijk dat de Nederlandse economie flink wordt geraakt door de coronacrisis. Naar verwachting neemt het aantal banen in 2020 flink af, ondanks alle maatregelen die de overheid heeft getroffen om zoveel mensen aan het werk te houden. Er is nog veel onduidelijkheid over de toekomst, maar wel is duidelijk dat de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt per sector sterk verschilt. De meeste banen in de zakelijke dienstverlening verdwijnen. Denk hierbij aan de banen in het toerisme, luchtvaart, horeca, cultuur, sport & recreatie en in de uitzendbranche. Maar ook in de metaal- en technologische industrie, detailhandel non-food, autohandel en personenvervoer zal de werkgelegenheid krimpen. Inmiddels hebben we het tweede kwartaal van 2020 afgesloten en kunnen de volgende conclusies trekken:

  • De arbeidsmarktactiviteit: is in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar gedaald. Dit betekent de mate waarin mensen actief op zoek zijn naar een baan. Er is weliswaar een toename van mensen die op zoek zijn naar een baan doordat de werkloosheid stijgt, maar tegelijkertijd zijn mensen met een baan juist minder actief geworden.
  • De werkloosheid: is als gevolg van de coronacrisis opgelopen. Maar met een percentage van 3,6% is de werkloosheid nog steeds erg laag. De verwachting is wel dat dit de komende maanden verder zal oplopen naar ongeveer 4,8%.

Toerisme & de arbeidsmarkt
Het afgelopen jaar maakte het toerisme een groei door en in 2019 kwamen er zelfs tekenen dat er een tekort dreigde te ontstaan op de arbeidsmarkt binnen het toerisme. De vraag ontstond vooral aan de kant van marketing, E-Commerce en IT-gerelateerde functies. Hoe anders ziet dit er anno 2020 uit. Op dit moment is het de vraag welke reisorganisaties de coronacrisis gaan overleven en wie zijn baan binnen de toeristische sector kan behouden.

Dan zijn er 2 mogelijkheden; afwachten of in actie komen en kijken waar voor jou de kansen liggen buiten de toeristische sector.

Waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt?
Er is ook positief nieuws want er zijn sectoren waar de werkgelegenheid niet of nauwelijks afneemt. Voorbeelden zijn het onderwijs, de ICT en de energiesector. En er zijn zelfs branches die een groei verwachten zoals in de zorg, bij de overheid en de post- en koeriersbranche. Zo is er veel vraag naar online diensten, iets waar ICT’ers van kunnen profiteren. Ook scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs zoeken nieuw personeel voor het aankomende schooljaar. Na de daling in maart en april is er sinds half mei weer een lichte stijging in het aantal vacatures te zien. De ontwikkeling van het aantal vacatures verschilt wel sterk per regio. Er is een herstel te zien bij de commercile beroepen zoals verkoopmedewerkers en zorg- en welzijnsberoepen zoals wijkverpleegkundigen en tandartsassistenten.
 


De toekomst: dichterbij bij huis en arbeidsmobiliteit groeit
Door de coronacrisis zijn er veel veranderingen gaande op de arbeidsmarkt. Zo zijn er voorspellingen dat er grote kans is op de-globalisering en dat we meer dichterbij huis gaan produceren. Het thuiswerken is een hot-item, het blijkt dat dit makkelijk kan en hierdoor is ook digitalisering in een stroomversnelling gekomen.


En arbeidsmobiliteit wordt een ng belangrijker thema doordat deze crisis de samenleving flink heeft wakker geschud door de onzekerheid die het brengt over de eigen toekomst. Doordat velen hun baan dreigen te verliezen doordat functies verdwijnen moeten zij op zoek naar een nieuwe werkkring. Tegelijkertijd zijn er nog altijd tekorten in de arbeidsmarkt in de zorg, het onderwijs en de techniek. Hier liggen dus kansen! In bij- en omscholing en waarbij het matchen van vraag en aanbod straks meer gefocust zal zijn op talenten en vaardigheden dan diploma’s.

Heb je vragen aan Nicole?
 
Stuur haar een berichtje via haar persoonlijke LinkedIn-pagina:
https://www.linkedin.com/in/nicolematijssen/
   
Bronnen: UWV, Intelligence Group en Smart Group.

 

 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.