Hoe maken groene arbeidsvoorwaarden het verschil?
23 okt 2024Duurzaamheid is een hot topic in de maatschappij. Een positieve impact hebben op het klimaat en het milieu wordt steeds belangrijker, zeker voor organisaties. Sollicitanten en medewerkers kijken namelijk ook steeds bewuster naar hoe duurzaam hun (toekomstige) werkgever is. Heb je ‘groene arbeidsvoorwaarden’? Dan ben je aantrekkelijker voor een grote groep medewerkers die duurzaamheid als eis stellen. Maar wat zijn groene arbeidsvoorwaarden en waar moet je beginnen?
Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?
Groene arbeidsvoorwaarden dragen bij aan de duurzaamheid van de organisatie, maar zorgen er óók voor dat de medewerker zelf duurzamer kan leven. Groene arbeidsvoorwaarden zijn eigenlijk varianten op de ‘gewone’ arbeidsvoorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld medewerkers bepaalde voordelen geven als ze duurzame(re) keuzes maken. Maar onderschat ook niet dat de werkgever een voorbeeldfunctie hierin heeft; goed voorbeeld, doet goed volgen.
Voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden zijn:
- Aanbieden van een fiets van de zaak of fietsleaseregeling.
- Faciliteren van het gebruik van deelauto’s of het stimuleren van carpooling.
- Stimuleren van (woon-werk)reizen met OV. Vanaf 1 januari 2025 is in de cao voor de reisbranche een minimumregeling woon-werkverkeer opgenomen waarbij voor reizen met openbaar vervoer een 100% vergoeding geldt.
- Het bieden van eenmalig klimaatbudget waarmee medewerkers hun woning kunnen verduurzamen.
- Toekennen van een extra vakantiedag voor een duurzame vakantie (denk bijvoorbeeld aan een treinreis of fietsreis).
- Geef duurzame (kerst/verjaardag)cadeaus, door bijvoorbeeld een keuze te maken voor zelf een cadeau te kiezen of een bedrag te doneren voor een goed doel.
- Kijk met een duurzame bril naar je kantoor(inrichting), welke keuzes kunnen er gemaakt worden om hier te verduurzamen. Denk hierbij aan afvalscheiding, inkoop van duurzame producten zoals koffie en thee en het minimaliseren van plasticgebruik.
Waarom groene arbeidsvoorwaarden?
De hoofdreden om groene arbeidsvoorwaarden te hanteren is natuurlijk het bijdragen aan het milieu, maar een fijne bijkomstigheid is dat vooral jongere medewerkers steeds meer eisen stellen aan het duurzaamheidsbeleid van hun (toekomstige) werkgever. Duurzaamheid, oog voor de wereld en groene arbeidsvoorwaarden zijn steeds vaker een doorslaggevende factor of een toekomstig talent kiest voor jou als werkgever. Door een goed beleid te hebben en deze uit te dragen, kan je je als werkgever onderscheiden ten opzichte van andere werkgevers.
Niet alleen voor toekomstige medewerkers is een goed duurzaamheidsbeleid van belang, ook voor het behoud van je personeel is dit van toepassing. Hoe meer en vaker duurzaamheid op de maatschappelijke agenda komt te staan, hoe meer medewerkers deze groene arbeidsvoorwaarden gaan waarderen. Een hot topic, ook in onze reisbranche!
Hoe ga je hiermee aan de slag?
De eerste stap is het in kaart brengen van belangrijke onderwerpen voor de organisatie én de medewerkers. Daarna kun je bedenken welke groene arbeidsvoorwaarden daarbij aansluiten en deze vastleggen in een regeling. Maak duidelijk kenbaar hoe je als organisatie bijdraagt aan duurzaamheid en welke groene arbeidsvoorwaarden je aanbiedt.
Denk ook aan
Wanneer je arbeidsvoorwaarden gaat invoeren heeft de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging instemmingsrecht. Om te zorgen voor een goed draagvlak binnen de organisatie is het van belang om hen hierbij te betrekken. Zij moeten schriftelijk akkoord zijn voordat je de groene arbeidsvoorwaarden kunt aanbieden. Ook wanneer er bepaalde vergoedingen voor de medewerker worden verhoogd moet je rekening houden met de fiscale regels die er gelden.