AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Het teamuitje Enneagram: welk type ben jij?

29 apr 2021

Tijdens de afgelopen HR-meeting van Reiswerk ging het over verbinding krijgen en houden met je team. We vertelden de aanwezige HR-medewerkers dat we benieuwd waren hoe zij verbinding hielden, en vroegen ze om dit met ons te delen. Een van de reacties was van Roy van Ammers. Hij werkt bij VillaVibes, een reisorganisatie die al bijna 20 jaar groepsreizen en weekenden organiseert voor hoger opgeleide singles. Onlangs hebben ze de training Enneagrammen bij De academie voor innovatief trainen gedaan, waardoor de teamspirit een enorme boost kreeg. De collega’s stonden achteraf te stuiteren van enthousiasme. Ze begrijpen elkaar nu veel beter en spreken dezelfde ‘taal’. Hoe ze op dit idee kwamen en hoe de dag eruitzag, vertellen we je zo. We leggen eerst even uit wat dat nou eigenlijk is, een enneagram.
 
Een reisorganisatie vol verschillende types
Een enneagram is een eeuwenoud persoonlijkheidsmodel. Er zijn negen enneagramtypes, die stuk voor stuk eigen patronen vertonen in het denken, voelen en doen. Het vertelt je iets over de sterke en zwakke punten van een persoon, maar bijvoorbeeld ook over de drijfveren. Dit zijn ze:
 

  • Perfectionist: het kan altijd beter.
  • Helper: staat voor iedereen klaar.
  • Winnaar: wil succesvol zijn.
  • Romanticus: ziet de mooie dingen.
  • Waarnemer: heeft een objectieve kijk op de werkelijkheid.
  • Loyalist: is toegewijd en streeft naar veiligheid.
  • Levensgenieter: wil gelukkig en tevreden zijn.
  • Leider: wil het liefst de baas zijn.
  • Bemiddelaar: bewaart graag de vrede.

  •  
    Om erachter te komen welk type je zelf bent, kun je je het beste goed inlezen in de types en kijken waar je jezelf in herkent. Dat kan heel verhelderend en inspirerend zijn, en het zorgt meteen voor meer inzicht en begrip. Bij jezelf n de ander. Het is vaak een feest van herkenning. Het wordt ook geregeld gebruikt door managers, zodat ze meer inzicht krijgen in de mensen aan wie ze leidinggeven. Maar ook zorgt het ervoor dat de mensen binnen een team beter samenwerken.
     
    De ervaringen van VillaVibes: alleen maar positief
    Om meer over het teamuitje Enneagrammen te weten te komen, hebben we Roy van Ammers (directeur groei) en Joost Vissers (reis cordinator) wat vragen gesteld.
     
    Hoe kwamen jullie op dit idee?
    Roy: “Tijdens de coronacrisis kon het nog weleens botsen binnen het team. Waar de een nog teleurgesteld was over de annulering van een mooi event, kwam ik bijvoorbeeld net iets te enthousiast met ideen voor de toekomst. Die het liefst vandaag nog mochten worden opgepakt. Dat viel dan niet in goede aarde, en riep tegelijkertijd vragen op: hoe kon het zo zijn dat iedereen dezelfde goede intentie heeft met het bedrijf en een goede sfeer wil, maar dat het toch botst? Om hier een oplossing voor te zoeken, zijn we gaan rondkijken. Harold, de eigenaar, kent het enneagram al jaren. Hij was erdoor gentrigeerd en sprak erover met gasten tijdens onze eerste weekenden in de Ardennen.”
     
    Hoe zag de dag eruit?
    Joost: “De training was op een coronaproof locatie. Bij VillaVibes werken zeven mensen, die zich van tevoren al hadden ingelezen in de theorie. Zo hadden ze al een vermoeden welk type zij weleens konden zijn. De dag startte met een presentatie van de negen types. De herkenning vond op meerdere manieren plaats. Zo speelden de trainers bepaalde types waar je vragen aan kon stellen, en kwamen ze met interessante stellingen waardoor we tch neigden naar een ander type. Misschien nog wel het leukste was de modeshow, waarbij de trainers alle types showden. Met kleding, een bepaalde uitstraling n een bijpassend loopje.” Roy: “Dit is ook waarom ik jullie mailde. De trainers zijn zlke gepassioneerde mensen, werkelijk alles werd uit de kast gehaald.” Joost: “Tot slot werd elk teamlid zo’n 20 minuten op een stoel gezet, waarbij zijn/haar persoonlijkheid uitvoerig werd besproken. Er kwamen een hoop complimenten voorbij, maar we zijn ook eerlijk naar elkaar geweest welke punten voor irritatie kunnen zorgen.”
     


    Begrijpen jullie je collega’s nu beter? 

    Roy: “Zeker, maar het is niet zo dat er geen botsingen meer zijn. Die zijn er soms nog wel. Het verschil is alleen dat we nu meer begrip tonen voor elkaar. We weten ook beter hoe we elkaar het beste kunnen benaderen, en wat je wel en niet kunt verwachten van een collega. Dat je voor een creatief idee beter bij de ene persoon kunt zijn, en voor een bepaalde oplossing bij een ander.”
     
    Wat doen jullie nu anders?
    Joost: “We zijn bijvoorbeeld op zoek naar drie nieuwe collega’s. We hebben nu veel beter voor ogen welke types we graag voor die functies willen hebben. Tijdens de sollicitatieprocedure hebben we de personen dan ook een enneagramtestje laten doen, om meer inzicht te krijgen in de persoonlijkheid. Ook geven we elkaar feedback op een andere manier, met veel meer complimenten erbij.” Roy: “Ik probeer ook de kwartaaldoelen op een andere manier te brengen. In het verleden konden mensen daar nog weleens van in de freeze-stand schieten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”
     
    Goede vraag …
    Joost herinnerde zich nog een goede vraag, om binnenkort op verjaardagen in de kring te gooien: “Wat zou het mooiste compliment voor jou zijn?” Uit het antwoord kun je misschien wel opmaken wat voor type je tegenover je hebt. Waar de Winnaar zal antwoorden met ‘Dat ik cht iets heb bereikt’, zal de Helper zeggen ‘Dat ik altijd voor iedereen klaarsta’.
     
    We hopen dat we jullie hebben genspireerd met deze training. Hebben jullie zelf ook een interessant teamuitje gehad? Laat het ons weten via info@reiswerk.nl, we zijn benieuwd! 

    cta

    Niet gevonden wat je zocht?

    We helpen je graag verder

    Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.