AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Hoe viert de rest van de wereld eigenlijk Valentijnsdag?

14 feb 2018

smiling man and woman wearing jackets 1642883 2.jpg

In ons eigen koude kikkerlandje zijn we misschien wat te nuchter voor Valentijnsdag, maar in andere landen hebben ze wel allerlei tradities op de dag van de liefde en die zijn soms best een beetje raar… Reiswerk heeft er 10 tot in de puntjes uitgezocht.

Amerika

Valentijnsdag is een zeer populaire feestdag in Amerika. Romantici in Amerika gaan ook helemaal los om te laten zien hoe leuk ze iemand vinden. En de commercie is daar goed op ingesprongen en weet hier ruimschoots aan te verdienen. Elk jaar geven Amerikanen rond Valentijnsdag zo’n 18 miljard dollar uit aan snoep, kaarten, chocola, bloemen en sieraden. In een groot gedeelte van Amerika worden zelfs jaarmarkten en festivals georganiseerd met Valentijnsdag. Veel mensen nemen zelfs een dag vrij van hun werk om deze dag te kunnen vieren.

Finland

Ben je single? Dan is Finland jouw plek. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je alleen achterblijft, want de Finnen vieren Valentijnsdag met hun vrienden. De dag heet in het Fins zelfs ‘Vriendendag’ in plaats van Valentijnsdag. Hoewel de officile bloem een roze roos is, vinden vrienden het ook niet erg om cadeautjes, kaarten en snoep te geven of te krijgen.

Brazili

De Brazilianen vieren Valentijnsdag op twaalf juni. Valentijnsdag is net even anders dan we gewend zijn. De avond voor de grote dag doen vrijgezelle vrouwen een paar opgevouwen briefjes met namen van mannen in een pot. Op 12 juni trek je een briefje en de man die erop staat, wordt je toekomstige echtgenoot. In Brazili wordt Valentijnsdag dus gevierd op twaalf juni. 14 februari vieren de Brazilianen carnaval, dus om een romantische Valentijnsdag te vieren, is er echt niet bij. 

Zuid-Korea

In Zuid-Korea vieren ze Valentijnsdag door elkaar te verwennen met snoep en chocolade. Mannen geven snoep aan de vrouw en vrouwen geven chocolade aan mannen. De dag wordt gevierd op 14 februari, zoals we gewend zijn. In Zuid-Korea wonen wel romantische mensen, want elke 14e van de maand staat in het teken van de liefde. Elke dag heeft een andere naam. Zo is 14 juni “Zoendag” en 14 december “knuffel en/of sokkendag”… een interessante combinatie ;-)

China

Valentijnsdag wordt in China niet gevierd op 14 februari, omdat deze datum te dicht bij het Chinese nieuwjaar ligt. In China wordt op de zevende dag van de zevende maanmaand een Chinese Valentijnsdag gevierd, oftewel het Qi Xi festival. Op deze dag wordt de jaarlijkse ontmoeting tussen de herder en het weefmeisje gevierd. Dit is een romantisch verhaal uit de Chinese mythologie. Het festival is vooral bedoeld voor jonge meiden. Zij geven vruchten, meloenen en wierook als offer aan het weefmeisje en vragen haar te helpen met het vinden van een goede echtgenoot. 

Taiwan

In Taiwan zijn ze dol op de liefde. Valentijnsdag wordt hier maar liefst twee keer gevierd: op 14 februari n op 7 juli. Het is dan gebruikelijk dat de man de vrouw verwent met dure rozen en andere bloemen. De kleur en het aantal rozen heeft een speciale betekenis. Een rode roos zou ‘mijn enige geliefde’ betekenen en 108 rozen ‘trouw met mij.’

Iran

Net als in Saoedi-Arabi is ook in Iran Valentijnsdag verboden. Iran is steeds meer aan het verwesteren en gebruiken als Valentijnsdag worden daarom overgenomen. Teheran is echter tegen elke vorm van westerse invloed en dus ook tegen de viering van Valentijnsdag. Roodgekleurde producten of harten en rozen worden vanaf februari als illegaal beschouwd en er wordt hierop streng gecontroleerd.  Dit betekent echter niet dat het totaal niet gevierd wordt. Veel inwoners kopen de cadeaus weken van te voren. De rest van het jaar is alles namelijk overal openlijk te koop.

Japan

Ook in Japan wordt Valentijnsdag gevierd op 14 februari. Deze dag is echter geen nationale feestdag en de dag draait vooral om het “gelukkig maken van de mannen”. Op deze dag overladen vrouwen hun mannen met chocolade, maar ze hoeven vooral niets terug te verwachten. De dag van de liefde kun je hier dus beter de dag van de mannen noemen. De chocolade wordt niet alleen gegeven aan hun geliefde, maar ook aan andere mannen, zoals hun baas, broer, vader en beste vriend. En maand later op 14 maart, de Witte Dag, ontvangen vrouwen cadeautjes van hun man.

Denemarken

Mannen in Denemarken sturen graag een grappige gedicht, ‘geakkebrev’ genaamd, naar de vrouwen. De verzender van deze grapjes brief schrijft een rijm zonder zijn naam er bij te schrijven. In plaats daarvan zet hij stipjes neer; elk stipje staat voor een letter van zijn naam. Als de dame raadt wie de verzender van de kaart is, dan krijgt zij een Paasei later in dat jaar.

Roemeni

Dames, trek je high heels aan. De Roemeense traditie Dragobete wat op 24 februari wordt gevierd, heeft een interessante bijkomstigheid. Het verhaal gaat dat als je tijdens die dag op de voet van je geliefde stapt, je een dominantere rol zult krijgen in je relatie.  Deze dag staat verder in het teken van tradities, waar iedereen bij elkaar komt om een leuke tijd te hebben. Dan wordt afscheid genomen van de winter en de lente verwelkomd. 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.