Maak je werk (nog) leuker met jobcraften

Uit onderzoek van Effectory onder 400.000 medewerkers blijkt dat maar liefst 66% niet bevlogen is over werk. Zij zouden net zo lief een andere baan willen. Hoe zit dat bij jou? Zie je op zondag al op tegen je nieuwe werkweek? Heb je geen zin om bepaalde taken uit te voeren of irriteer je je aan die ene collega? Ga dan niet meteen op zoek naar een nieuwe baan, want je kunt ook zelf dingen veranderen aan je werk. Tenminste, aan die aspecten waar je invloed op kan uitoefenen, zodat je volgende week wl zin hebt in de maandag. Dit wordt ook wel jobcraften genoemd.

Boetseren aan je baan

Loopbaancoach Miriam van Keulen: “Jobcraften is boetseren aan je baan. Je kijkt op welke aspecten van je werk je zelf invloed hebt en die je dus zelf kunt veranderen, om er vervolgens voor te zorgen dat je baan beter past bij je kwaliteiten en drijfveren.” Dan haal je ook meer voldoening uit je werk. Niet alleen je werkgever profiteert hiervan, maar ook je omgeving. Je bent namelijk een (nog) leuker mens als je doet waar je blij van wordt.

Aan de knoppen draaien

Hoe je dat doet? Kijk eerst eens naar de energievreters en energiegevers. Waar word je blij van, en wat irriteert je? Ga hiermee aan de slag. Simpel gezegd: doe meer van wat je leuk vindt, en minder van wat je niet leuk vindt. Houd het vooral bij jezelf, en probeer geen beroep te doen op anderen. Maar vertel je leidinggevende bijvoorbeeld wel dat je meer van bepaalde projecten wilt doen.
 
Tijdens het jobcraften kun je aan verschillende knoppen draaien. Zoals deze vier:

 • Taken – Welke taken wil je graag uitvoeren, en welke niet meer? Sta je nog achter de manier van de uitvoering?

 • Relaties – De interactie met collega’s, klanten en relaties. Hoe verlopen deze, wil je meer contacten met bepaalde mensen?

 • Context – Hoe tevreden ben je over je werkomgeving en werktijden? Word je snel afgeleid? En wil je wellicht graag flexibelere tijden om je kinderen naar school te kunnen brengen of om files te vermijden?

 • Mentaal – Krijg je veel voldoening uit je werk? Hiermee kun je sleutelen aan hoe je dingen ervaart.

 • Begin er vandaag nog mee

  Wil je gaan jobcraften? Met deze simpele tips maak je meteen een verschil:

 • Sfeer. Een opgeruimd bureau en een plantje kunnen je meteen een rustiger gevoel geven. Zet ook een leuke achtergrondfoto op je computerscherm.

 • Beweeg. Want dat is gezond voor lichaam en geest. Dus neem de trap in plaats van de lift, en vergader eens wandelend in plaats van zittend.

 • Geluid. Is het erg rumoerig op de werkvloer? Zoek dan een rustige plek op, of doe oordopjes in.

 • Communicatie. Wat vind jij een fijne manier van een boodschap overbrengen? Bellen, mailen of face-to-face? Doe wat jij het prettigst vindt.

 • Ruimte. Probeer zoveel mogelijk in ruimtes te zijn die je energie geven. Vergader in die ene kamer waar je een mooi uitzicht hebt, of in het caf om de hoek waar ze goede koffie hebben.

 • Samenwerken. Twee kunnen meer dan een, en het is ook nog eens een stuk gezelliger.

 • Jobcraften is een kwestie van experimenteren. Het ene werkt wel en het andere niet. Bedenk dat alle kleine stapjes helpen naar meer werkplezier!


   
  Bronnen: managementsupport.nl (1), managementsupport.nl (2), ondernemenmetpersoneel.nl

  cta

  Niet gevonden wat je zocht?

  We helpen je graag verder

  Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.