Omscholing: van product cordinator in de reiswereld naar projectmanager ICT in de bouw

Thijmen Voogt werkte jarenlang in de reiswereld als product cordinator bij Voigt Travel. Toen hij van Amsterdam weer terug naar zijn thuishaven Holten verhuisde, werd de reistijd hem nt even te veel. Een nieuwe baan in de reissector was niet makkelijk te vinden in zijn woonomgeving, en de coronacrisis hielp daar natuurlijk ook niet bij. Hij liet zich vorig jaar dan ook omscholen tot junior projectmanager ICT. We zijn benieuwd hoe hij de omscholing heeft ervaren, en wat daar allemaal bij komt kijken.

1. Hoe lang werkte je al in de reiswereld, en wat was je functie?
Ik heb vijf jaar lang met veel plezier bij Voigt Travel gewerkt. Een reisorganisatie met pakketreizen naar Noord-Europese landen als Finland, Noorwegen en IJsland. Ik begon daar in een sales-functie, om vervolgens drie jaar lang als product cordinator aan de slag te gaan. En dat was ontzettend afwisselend: van meedenken over hoe de reizen in te delen tot ondersteuning bij inkoop. Ik heb ook geregeld wat afgereisd naar de bestemmingen, om accommodaties te bekijken en met leveranciers de activiteiten te bespreken. 

2. Waarom heb je ervoor gekozen om je te laten omscholen?
Ik woonde destijds in Amsterdam, maar ben onlangs weer naar Holten verhuisd waar ik ben opgegroeid. De reisafstand werd me gewoonweg te veel: 100 kilometer over de A1, heen en terug. Daar word je niet blij van. In de buurt van Holten is het lastig om werk te vinden in de reissector, helemaal tijdens de coronacrisis. Tegelijkertijd wilde ik mezelf graag wat verbreden. Tijdens wat kleine projecten bij Voigt Travel werkte ik geregeld samen met de ICT-manager, waarbij het vakgebied mijn interesse vasthield. Ik ging me er dan ook meer in verdiepen, want wie weet was die hoek wel wat voor mij. Ik was echt toe aan iets anders.”

3. Had je altijd al affiniteit met IT?
Ik had vroeger op de middelbare school ICT als keuzevak. Ik was geen die-hard programmeur, maar de inhoud van het vak sprak me wel degelijk aan. Die interesse is blijven sluimeren. Bij Voigt Travel wakkerde dat weer extra aan, vooral toen ik dus wat projecten met de ICT-manager oppakte.

4. Hoe ben je bij de omscholing terechtgekomen?
Ik heb de Toerisme opleiding gedaan, en die is heel specifiek. Daarmee kom je niet zomaar in de ICT-wereld aan het werk. Ik ben dan ook op internet heel gericht gaan zoeken op IT. Ik kwam daar Createment tegen, die zochten mensen zoals ik. Vervolgens werd ik natuurlijk overal gespamd met hun online advertenties. Tegelijkertijd mailde de directeur van Voigt Travel het aan me door en ook iemand uit mijn netwerk die bij VolkerWessels werkte, attendeerde me op Createment. Ik dacht ik ga er gewoon voor. 

5. Wat hield of houdt het omscholingstraject precies in?
Createment is eigenlijk een tussenpartij. Ze worden benaderd door bedrijven die ICT talenten zoeken en Createment zoekt dan buiten de ICT-sector naar mensen die in aanmerking komen. Ik heb een sollicitatiegesprek gevoerd en een test gedaan. Vervolgens hebben ze voor mij gekozen. Ik kreeg een maand een opleidingstraject met allerlei trainingen van hen, zodat ik over de juiste basiskennis zou beschikken. Vervolgens mocht ik bij VolkerWessels aan de slag als junior projectmanager ICT. Mijn werk houdt in dat ik de meer dan 100 bedrijven die onder VolkerWessels hangen ondersteun in hun ICT-omgeving. Ik werk aan projecten om het netwerk of de infrastructuur te vernieuwen of aan te passen. Het eerste jaar ben ik in dienst bij Createment, en die blijven me ondersteunen. We hebben wekelijks contact met elkaar hoe het gaat, en als ik wil kan ik extra trainingen volgen. Na een jaar is het de bedoeling dat ik bij VolkerWessels in dienst ga.

6. Hoe is je dit bevallen, welke uitdagingen of juist meevallers kwam je zoal tegen? 
De grootste uitdaging is het thuiswerken. Nieuw binnenkomen in een nieuwe sector is op deze manier best lastig. Normaal gesproken zou je op kantoor even je bureaustoel omdraaien om iets aan een collega te vragen. Je pakt nu toch minder snel de telefoon. Ook leer ik mijn collega’s minder goed kennen, want tijdens meetings ga je vooral functioneel te werk. Even bij de koffieautomaat vragen hoe iemands weekend was, zit er nu niet bij. Meevallers zijn er zeker ook. Zoals de begeleiding van Createment. We hebben wekelijks contact over hoe het gaat. Als ik tegen dingen aanloop, dan ondersteunen ze me. Dat geeft het gevoel dat ik het niet alleen hoef te doen. Een ander punt is dat VolkerWessels een groot bedrijf is waarbij je direct in het diepe wordt gegooid. Dat is spannend, maar ook fijn omdat je meteen veel leert. Je met wel mee in de snelle stroom.

7. Welke kennis en ervaringen uit je tijd in de reiswereld komen ook in de IT-wereld goed van pas?
Ik denk toch wel de omgang met mensen en de communicatie. De eerste 1,5 jaar heb ik natuurlijk ontzettend veel met klanten gesproken, en later in mijn functie als product cordinator ook met leveranciers. Die vaardigheid helpt me wel als junior projectmanager ICT. Verder is het een totaal andere wereld: waar ik bij Voigt Travel ervoor zorgde dat mensen een onvergetelijke vakantie beleefden, is nu mijn doel dat de ICT-omgeving van alle bedrijven die onder VolkerWessels hangen op orde is.

8. Wat zou je andere mensen adviseren die ook over omscholing nadenken?
Ga goed bij jezelf na welke talenten je in huis hebt, en waar je hart sneller van gaat kloppen. Met welke functie of sector heb je (ook) affiniteit? De kans bestaat dat je al een idee hebt over wat die functie of sector inhoudt, maar dat kan zomaar totaal anders zijn. Dus ga met iemand in gesprek die dat werk al doet, hij of zij zal je er graag over willen vertellen. Ben je je nog aan het orinteren? Ik zag vorig jaar op Travel College een grote diversiteit aan vakgebieden, waar je op een snelle manier kunt kijken wat goed bij je past. Mocht je ook interesse hebben in ICT, kom dan met Createment in contact. Ze kijken naar welke rol bij je past en wat de mogelijkheden zijn. Ze begeleiden je echt heel erg goed.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.