Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Onderhandelen over je salaris en arbeidsvoorwaarden: de dos en donts

04 okt 2019

Het gesprek over je salaris en de arbeidsvoorwaarden is altijd weer een spannende uitdaging. Sowieso wanneer je een nieuwe baan wilt bemachtigen, maar ook tijdens je functioneringsgesprek. In dat laatste geval wil je namelijk krijgen waar je recht op hebt, maar ook je goede relatie met je leidinggevende niet op het spel zetten. Geen zorgen, met deze do’s en don’ts komt het goed, en sluit je de onderhandelingen beiden met een tevreden gevoel af.

Wat moet je vooral wel doen?

1. Bepaal voor jezelf wat je waard bent

Bereid je voor met wat onderzoek. Wat waren afgelopen jaar je prestaties en verbeteringen? Heb je bijvoorbeeld veel mooie reizen verkocht of gezorgd voor extra veel traffic op de website? Kijk ook eens online naar wat anderen verdienen met soortgelijke functies. Zo krijg je een beter beeld van wat je waard bent.

2. Benoem je toegevoegde waarde

Vertel je gesprekspartner hoe je met jouw sterke punten toegevoegde waarde kunt leveren aan de organisatie. Laat je argumenten voor betere arbeidsvoorwaarden vloeiend door het gesprek heen lopen, zonder een rijtje op te dreunen. 

3. Laat je (toekomstige) werkgever als eerste een bod doen

Wordt je gevraagd wat je graag zou willen verdienen? Stel dan een wedervraag, om ervoor te zorgen dat hij of zij eerst met een voorstel komt. Vraag bijvoorbeeld wat het bedrijf biedt aan een kandidaat met vergelijkbare kennis en ervaring. Gaan ze hier niet op in? Blijf dan vaag om ruimte over te houden.

4. Onderhandel, sowieso!

Krijg je een aanbod? Houd in gedachten dat je werkgever in de meeste gevallen nog ruimte heeft voor onderhandeling. En ook al ben je er al best tevreden mee, onderhandelen geeft ook aan dat je zelfverzekerd bent. En dat zal je werkgever alleen maar waarderen. Onderhandel trouwens niet alleen over je salaris, maar k over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Mocht het salaris misschien niet zo hoog zijn als je had gehoopt, dan kun je het hier nog mee rechttrekken. Te denken valt aan een auto of laptop van de zaak. Of flexibiliteit in werktijden.

5. Wees flexibel

Ga er van tevoren maar vanuit dat je niet krijgt wat je wilt, dan kan het altijd meevallen. Koste wat kost jouw droomsalaris eruit krijgen zal misschien een negatief effect hebben op jullie toekomstige werkrelatie, en dat is niet wat je wilt. Bedenk wat voor jou belangrijker is: de functie of het salaris wat je in gedachten hebt.

6. Slaap er nog een nachtje over

Hoe blij je ook bent met het resultaat van je onderhandeling, het kan nooit kwaad om er toch nog een nachtje over te slapen. Zo heb je nog even de tijd om alles te overdenken en de overeenkomst nog eens goed door te lezen voordat je je handtekening zet.

En wat kun je beter niet doen tijdens de onderhandeling?

1. Meteen akkoord gaan

Zoals hierboven al verteld: de meeste werkgevers doen een eerste aanbod waarbij er nog ruimte is voor onderhandeling. Zou dus zonde zijn als je dat meteen accepteert, want wie weet zit er nog wel veel meer in.

2. Bescheiden zijn

Wees niet te bescheiden als je eigenlijk vindt dat je veel meer waard bent dan het salaris wat je voorgeschoteld krijgt. Kom dus voor jezelf op, dat toont ook lef. En heb al helemaal geen medelijden als je om een hoger bedrag vraagt, want je gesprekspartner zal het vast niet uit eigen zak hoeven te betalen.

3. Alles tegelijk op tafel gooien

Gooi niet al je eisen en argumenten tegelijkertijd op tafel, maar bouw het rustig op. Zo kun je gemakkelijk bijsturen in je wensen, en waarom je vindt dat je dat waard bent.

4. Hagelschieten met argumenten

Geef alleen sterke argumenten voor een hoger salaris, en ga niet in het wilde weg dingen roepen die er niet toe doen. Dat komt niet sterk over, en zal je werkgever niet snel over de streep trekken.

5. Liegen en bluffen

Lieg niet over je werkverleden en ervaring, want vroeg of laat komt de waarheid altijd boven tafel. Doe ook geen valse beloftes over wat je voor het bedrijf kunt betekenen, als je dat toch niet waar kunt maken. Daarmee haal je misschien net een hoger salaris binnen, maar als het je stress oplevert of als later blijkt dat je gelogen hebt, dan is dat het niet waard.

6. Emoties hoog laten oplopen

Laat de emoties in de onderhandeling niet te hoog oplopen. Daarmee kom je allesbehalve sterk over. Ben je het ergens niet mee eens, geef dit dan op een rustige manier aan. Uiteindelijk zal je werkgever ook willen dat jullie beiden tevreden zijn over het resultaat.

7. Dreigen

Ga nooit dreigen met dat je de baan afslaat als je niet het salaris krijgt wat je graag wilt. Daar maak je geen goede indruk mee. Ook niet als je er al een tijd werkt: zeg niet dat je je baan opzegt als je niet krijgt waar je in jouw ogen recht op hebt. Slijmen is trouwens ook geen goed idee, daar prikken ze zo doorheen.

8. Al beginnen zonder dat de onderhandelingen zijn afgerond

Want daarmee laat je zien dat je de baan hoe dan ook wilt, ongeacht wat er uit de onderhandelingen komt. Het is uiteraard heel loyaal en aardig, maar het komt je onderhandelingspositie niet ten goede.
 
We wensen je veel succes met je onderhandelingen! Wil je meer tips op het gebied van werken en solliciteren? Duik dan in onze andere artikelen boordevol interessante informatie.


 
Bron: vacatures.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.