Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Ontslag.. wat nu?

03 jul 2018

ontslag watnu.jpg

Je wilt ontslag nemen, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan hebt. Of jouw werkgever confronteert jou met ontslag. Je bent verrast, overvallen of misschien heb je het al zien aan komen. Ontslag krijgen kan niet zo maar, jouw werkgever moet wel een goede reden hebben om jou ontslag aan te kunnen zeggen. De regels voor ontslag verschillen per contract soort.

Veel mensen die met ontslag te maken krijgen, hebben dit nooit eerder bij de hand gehad en weten niet goed hoe zij moeten reageren. Zij weten niet wat hun rechten en plichten zijn. Wat moet je nou wel en wat moet je vooral niet doen? Waar moet je dan aan denken en wat zijn je rechten en plichten? We zetten het allemaal op een rij voor je.

Ontslag bij arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Je hebt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Wanneer de periode van jouw contract voor bepaalde tijd afloopt, loopt de arbeidsovereenkomst ook af. Je wordt dan weliswaar niet ontslagen maar jouw contract wordt niet verlengd. Als je een contract hebt van 6 maanden of langer, dan is jouw werkgever verplicht om uiterlijk 1 maand voor afloop van het contract schriftelijk aan te geven of jouw contract wel of niet verlengd wordt. Mocht deze termijn niet aangehouden zijn, dan is jouw werkgever verplicht een boete te betalen ten hoogte van een maandsalaris.
 
Wil jouw werkgever tussentijds het contract opzeggen, dan moet er een tussentijds opzegbeding in jouw arbeidsovereenkomst staan. Jouw werkgever moet dan de wettelijke ontslagregels volgen. Als er geen tussentijds opzegbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst, dan zal jouw werkgever moeten wachten tot de einddatum.

Ontslag bij arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Jouw werkgever kan je niet zomaar ontslaan bij een dienstverband voor onbepaalde tijd. Hier moet wel een goede reden voor gegeven worden. Er kan op 5 manieren ontslag aangezegd worden:

  • Ontslag met wederzijds goedvinden
  • Ontslag met instemming van jou als medewerker
  • Ontslag om bedrijfseconomische redenen
  • Ontslag via het UWV of de kantonrechter
  • Ontslag op staande voet

Meer over deze vormen van ontslag en wat dit voor jou betekent, kan je teruglezen op deze pagina over ontslag.

 

Ontslag bij ziekte of zwangerschap

Als je ziek oz zwanger bent mag je werkgever je niet zomaar ontslaan. Maar het is niet zo dat je in geen geval ontslagen mag worden. Je bent tijdens ziekte en zwangerschap over het algemeen wel beter beschermd tegen ontslag, maar een ontslagverbod tijdens ziekte en zwangerschap bestaat niet. Lees er hier meer over.

 

Probeer redelijk te blijven

Ontslag krijgen is nooit leuk, maar probeer redelijk te blijven. Natuurlijk mag je even boos worden, maar probeer je emoties onder controle te houden. Je moet nog met elkaar om de tafel om goede afspraken te maken. Een goede verstandhouding met jouw werkgever maakt het maken van afspraken een stuk makkelijker.

Als je toch in een verstoorde arbeidsrelatie dreigt te komen, kan een onafhankelijke mediation een goed middel zijn om escalatie van een conflictsituatie te voorkomen. Lees hier meer over de inzet van een mediator.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.