Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

Tijdelijke contracten en zwangerschap

31 okt 2017

pregnant 244662 1920.jpg

Wat betekent het voor jou wanneer je contract eindigt tijdens zwangerschap? Kan je contract niet worden verlengd omdat je zwanger bent? Mag een werkgever zomaar terugkomen op een beloofde contractverlenging omdat je zwanger bent? Kun je ontslagen worden als je zwanger bent? Deze vragen en meer beantwoorden we graag voor je! Lees er meer over!

Einde contract tijdens zwangerschap, wat betekent dit?

Wanneer je als medewerker een tijdelijk contract hebt en dit loopt af tijdens jouw zwangerschap, doen hoeft jouw werkgever jouw contract niet te verlengen. Je krijgt wel doorbetaald tijdens je verlof (minstens 16 weken).

Kan je contract niet worden verlengd omdat je zwanger bent?

Nee. Een zwangerschap mag niet de reden zijn voor het beëindigen van het contract. Als dit wel gebeurd is er namelijk sprake van zwangerschapsdiscriminatie. Lees daar hier meer over.

Ook is het volgens de Grondwet verboden om onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen. Dat komt ook terug in onder meer het Burgerlijk Wetboek en de Wet Gelijke Behandeling.

De Rijksoverheid wil graag dat zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt een gelijke behandeling krijgen. Daarom is het belangrijk dat werkgevers en medewerkers samen goede afspraken maken over zwangerschap en werk. Meer informatie hierover vind je hier.

Wordt je contract niet verlengd, dan kun je een werkloosheidsuitkering (WW) aanvragen bij het UWV.

Mag een werkgever zomaar terugkomen op een beloofde contractverlenging omdat je zwanger bent?

Als je werkgever je eerder schriftelijk of mondeling een contractverlenging heeft beloofd, dan mag hij daar niet zomaar op terugkomen. Doet hij dat toch, dan kun je contact opnemen met jouw rechtsbijstandsverzekeraar, jouw vakbond of bij het juridisch loket. voor juridisch advies.

Kun je ontslagen worden als je zwanger bent?

Nee. Gedurende de periode dat je zwanger bent of bevallingsverlof hebt en nog zes weken na afloop daarvan heb je ontslagbescherming. Dat houdt in dat je contract niet kan worden opgezegd in deze periode. Lees op de website van de rijksoverheid wanneer een werkgever iemand wel of niet mag ontslaan. 

Kun je ontslagen worden tijdens je proeftijd omdat je zwanger bent?

Ook niet. Als de werkgever binnen de proeftijd de overeenkomst opzegt wegens zwangerschap is dat niet toegestaan.

Advies bij einde contract door zwangerschap

Ben je zwanger en wordt jouw aflopende contract niet verlengd vanwege jouw zwangerschap? Dan kan het verstandig zijn juridisch advies in te winnen. Je kunt advies vragen bij jouw rechtsbijstandsverzekeraar, jouw vakbond of bij het juridisch loket. Zij kunnen je helpen en adviseren.

Zwangerschap vertellen aan je werkgever

Ben je net zwanger, of heb je het vermoeden dat je zwanger bent? Lees dan hieronder welke zaken je (op je werk) moet regelen.

Je mag zelf bepalen wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Wel is het een wettelijke verplichting om je werkgever uiterlijk 3 weken voor aanvang van je zwangerschapsverlof op de hoogte te stellen. Het is echter aan te raden om je werkgever eerder te informeren, aangezien je dan wettelijk recht hebt op extra bescherming tijdens je zwangerschap en je samen in goed overleg diverse zaken ter voorbereiding op jouw verlof kunt regelen. Veel vrouwen kiezen ervoor hun werkgever na ongeveer 3 maanden te vertellen dat ze zwanger zijn. Dan is er ook genoeg tijd om vervanging te regelen voor de duur van je verlof.

Verder kun je op deze pagina nog meer informatie vinden over wat je moet regelen bij een zwangerschap.

Meer weten over het thema zwangerschap?

Veel gestelde vragen over het thema zwangerschap hebben we voor je op een rij gezet: FAQs Zwangerschap.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.