Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

Perfectionisme op de werkvloer: een zegen of een vloek?

06 nov 2023

Werk je in de reisbranche, dan weet je dat secuur werken een must is. Alles moet namelijk tot in de puntjes geregeld zijn om klanten de perfecte reis te bezorgen. Maar heb jij de neiging om te streven naar foutloosheid in al jouw taken? Dan ben je misschien wel een perfectionist. Is het per definitie nadelig om een perfectionist te zijn? Of zitten er ook voordelen aan?

perfectionisme

De voordelen van perfectionisme

Ja, perfectionisme kan zeker voordelen hebben op de werkvloer. Perfectionisten kunnen vaak goed presteren onder druk en ze zijn  bereid om extra hard te werken om een perfect resultaat te bereiken. Dit kan leiden tot extreem tevreden klanten en positieve feedback van de werkgever.

De nadelen van perfectionisme

Perfectionisme kan ook tot nadelen leiden. Zo kan het ertoe leiden dat perfectionisten te veel tijd en energie aan een taak besteden, waardoor ze andere taken niet meer kunnen afhandelen. Daarnaast kan perfectionisme leiden tot stress en burn-out.

Als perfectionist kun je veel stress ervaren door de druk om perfecte resultaten te behalen. Hier kun je fysiek of mentaal uitgeput door raken. De focus op het maken van eventuele fouten kan leiden tot angst en onzekerheid. Ook hebben perfectionisten soms moeite met samenwerken. Ze leggen de lat niet alleen hoog voor zichzelf, maar ook voor anderen.

Tips voor perfectionisten

Perfectionisme kan een krachtige eigenschap zijn, maar het is belangrijk om controle te houden en realistisch te blijven. Wat moet je doen, als je een perfectionist bent, om je perfectionisme in goede banen te leiden? Hier zijn een paar tips:

  • Stel realistische doelen. Probeer niet om alles perfect te doen, maar stel doelen die haalbaar zijn.
  • Focus op de belangrijkste dingen. Niet alles is even belangrijk. Focus op de dingen die het meeste impact maken.
  • Als je te veel taken op je bord hebt liggen, is het oké om sommige taken over te dragen aan collega's.
  • Leer omgaan met fouten. Fouten maken is menselijk. Probeer niet te hard te zijn voor jezelf als je een fout maakt.
  • Maak tijd voor ontspanning. Zorg ervoor dat je genoeg tijd neemt om te ontspannen en te genieten van je vrije tijd.

Op Travel College hebben we een verzameling van e-learnings en podcasts om persoonlijk nóg effectiever te worden. Neem eens een kijkje bij het thema Persoonlijke Effectiviteit.

Travel College is ons online leerplatform speciaal voor medewerkers in de reisbranche. Het is gratis en je maakt binnen 2 minuten een account aan.

Start nu

Geschreven door:

947152 114753655399290 1101870463 n
Melissa Bruins
Marketing & Communicatie Manager
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.