Hoe ga je om met de Ramadan op de werkvloer

De Ramadan start dit jaar op vrijdag 1 april. Tijdens deze jaarlijkse vastenperiode voor Moslims onthouden zij zich een maand lang van eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het is een spirituele periode van bezinning, verbinding en solidariteit. De aanpassing aan het tijdelijke nieuwe eet- en slaapritme kan impact hebben op het functioneren van medewerkers op de werkvloer.

large_ramadan.jpg

De Ramadan start dit jaar op vrijdag 1 april. Tijdens deze jaarlijkse vastenperiode voor Moslims onthouden zij zich een maand lang van eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het is een spirituele periode van bezinning, verbinding en solidariteit. De aanpassing aan het tijdelijke nieuwe eet- en slaapritme kan impact hebben op het functioneren van medewerkers op de werkvloer. Het is vergelijkbaar met werken terwijl je een jetlag hebt. Als werkgever ben je werknemers tijdens de Ramadan geen extra arbeidsvoorwaarden verschuldigd, maar je kunt als reisbedrijf met een open visie op diverse culturen en overtuigingen er zeker voor zorgen dat je het ook voor vastende medewerkers zo aangenaam mogelijk maakt. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet.

Laat je van je collegiale kant zien

Productiviteit op de werkvloer begint met wederzijds begrip en interesse voor elkaar. De reisbranche staat bekend om zijn collegialiteit, dus laten we dat vooral zo houden. Zorg er als werkgever ruim voor de start van de Ramadan voor dat ook de niet-vastende medewerkers op de hoogte zijn dat deze periode eraan komt. Vraag aan het personeel dat mee doet aan de Ramadan wat ze nodig hebben. Deze vraag kan op zichzelf al voor begripvolle verbinding zorgen. Elke Moslim doet op zijn of haar eigen manier mee aan de Ramadan en heeft ergens anders behoefte aan. Het onderwerp de ruimte geven en laten zien dat je bereid bent om mee te denken, kan alleen maar positief uitpakken.

Bied de mogelijkheid voor gebed

Tijdens de Ramadan speelt het gebed een grote rol. Het is voor veel Moslims een maand van (zelf)reflectie en bezinning waar de traditie van het vijf maal bidden per dag belangrijk is. Als werkgever laat je zien dat je je personeel serieus neemt en hun traditie respecteert door bijvoorbeeld een stilteruimte voor Moslims en niet-Moslims in te richten waar men zich kan terugtrekken om te bidden of tot zichzelf te komen op een drukke werkdag. Bidden gebeurt op vaste tijden. Het is een mooi gebaar wanneer de werkgever het personeel de ruimte geeft voor gebed onder werktijd. Het zal erg gewaardeerd worden.

Aangepaste werktijden

Werkgevers worden, voor zover het werk dit toelaat, steeds flexibeler wanneer het gaat om het indelen van de eigen tijd. Zeker als je werkt in de reisbranche, heb je soms te maken met verschillende tijdzones die je moet overbruggen bij bijvoorbeeld internationale besprekingen of klanten in het buitenland. Tijdens de Ramadan ontbijten veel Moslims net voor de zon opkomt. Voor sommige is de ochtend daardoor zwaarder en anderen geven juist de voorkeur aan vroeg starten om eerder te kunnen rusten. Bespreek waar de behoefte ligt en geef de vastende medewerkers de gelegenheid om de lunchpauze over te slaan. Wanneer er met ploegendiensten gewerkt wordt is het voor personeel dat vast vaak wenselijk om in de nacht te werken, omdat ze dan ook iets kunnen eten.

Het Suikerfeest

De maand vasten wordt feestelijk afgesloten met het Suikerfeest, dat Eid-ul-Fitr wordt genoemd. Veel Moslims wonen op deze dag het Eid-gebed in de moskee bij. Een werkgever mag de opname van een vrije dag in verband met een religieuze feestdag niet weigeren. Als werkgever kun je de laatste loodjes van het vasten wat verzachten door bijvoorbeeld in de laatste week na zonsondergang een klein diner te organiseren voor zowel het vastend als niet vastend personeel. Op die manier kunnen de mensen die niet mee doen aan de Ramadan leren over deze traditie. Immers is bijna een kwart van de huidige wereldbevolking Moslim. Zeker als je in de reisbranche werkzaam bent, zou dat reden genoeg moeten zijn hier meer over te weten te willen komen. En op deze manier hoef je er niet eens voor op reis!

cta.png

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.