AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Ramadan op de werkvloer

05 apr 2023

De negende maand van de Islamitische kalender, de maand dat moslims vasten van zonsopkomst tot zonsondergang. Aandacht besteden aan de ramadan en begrip tonen voor vastende medewerkers zal zorgen voor tevredenheid en zelfs verbinding van het team. Waar kun je als team rekening mee houden?

pexels alena darmel 8164722

Wat is de ramadan?

Tot 20 april staan de dagen voor veel mensen in het teken van de ramadan. Sommige werkgevers en medewerkers vasten zelf en bij sommigen roept het vragen op. De ramadan is een periode van bezinning, vrijgevigheid, zelfreflectie, liefdadigheid en saamhorigheid. Iedere moslim beleeft de ramadan anders. Zo reflecteren sommigen op het eigen gedrag, terwijl anderen hun bijdrage aan de maatschappij evalueren. Het is een spirituele beleving waar ontzegging van eten, drinken, roken en seks van zonsopgang tot zonsondergang bij horen. De ramadan begint dit jaar op woensdag 22 maart en eindigt op donderdag 20 april. Moslims sluiten de ramadan af met het Suikerfeest: Eid-ul Fitr (vrijdag 21 april).

Wat is er wettelijk geregeld?

Er gelden geen speciale arbeidsvoorwaarden of aanpassingen van werk en tijden op de plek tijdens de ramadan. Wel zijn er een aantal belangrijke punten waar rekening mee gehouden moet worden:

  • De Wet Gelijke Behandeling schrijft voor dat een werkgever de medewerkers niet mag verbieden te bidden op werk.
  • Een medewerker heeft recht op pauze.
  • Een werkgever mag de opname van een vrije dag in verband met een religieuze feestdag niet weigeren. Denk hier bijvoorbeeld aan Eid-ul Fitr (het Suikerfeest).

Hoe uit je begrip en respect?

Veel werkgevers houden graag rekening met medewerkers die vasten. De werkgever is hierin niets wettelijk verplicht, maar het team zal het enorm waarderen als er wordt meegedacht. Wij geven je enkele tips en aandachtspunten:

Vraag naar de behoeften

Als werkgever toon je begrip aan je vastende personeel door de simpele vraag te stellen ‘wat kan ik voor je doen’. Iedere moslim vult de ramadan anders is. Zo heeft de ene persoon meer behoefte aan flexibelere werktijden en waardeert de ander een stilte- of gebedsruimte. Vraag dit het liefst ruim voor de ramadan begint, zodat er duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden.

Flexibele werktijden

Medewerkers die vasten staan vaak voor zonsopkomst op om te eten. Erg vroeg dus. Als team kun je rekening houden met degene die daarom liever vroeg starten met werken, of juist liever later beginnen. Ga het gesprek onderling aan en vind de juiste weg voor zowel vastende als niet-vastende medewerkers.

Creëer bidmomenten en gebedsruimte

Moslims bidden vijf keer per dag op bepaalde tijden. Die tijden verschillen per omgeving en het wordt zeer gewaardeerd als hier rekening mee gehouden wordt.

Bidden gebeurt doorgaans in een stilteruimte of moskee. Is er geen enkele mogelijkheid om die ruimte te creëren? Dan wordt het gewaardeerd als de vastende medewerker het gebed mag verrichten in de lokale moskee. 

Stilteruimtes zijn voor het hele team fijn, om zich even terug te kunnen trekken of even tot rust te komen.

Samen eten

De maaltijd die men tijdens de ramadan na zonsondergang nuttigt heet de iftar. Als team kun je een gezamenlijke iftar organiseren waar het hele team aan deelneemt. Een mooi moment om samen te komen, betrokkenheid te tonen en niet-moslims meer te vertellen over de ramadan.

Aangepaste pauzes

Tijdens het vasten zijn er misschien medewerkers die de pauze niet willen gebruiken. Volgens de Arbeidstijdenwet zijn pauzes verplicht. Je kunt de pauzes korter maken en de overige tijd inzetten aan het begin of het einde van de werkdag.

Denk mee over Eid-ul Fitr

De laatste dag van de ramadan wordt afgesloten met Eid-ul Fitr, het Suikerfeest. Sommige moslims zullen deze dag werken maar de meesten zullen liever vrij nemen om in de ochtend het speciale Eid-gebed in de moskee bij te wonen. Als team kun je ook hierin meedenken en vragen naar de wensen van de medewerker.

Rara Ramadam

Hoeveel weet jij eigenlijk over de ramadan? In het nieuwe NPO tv-programma RaRa Ramadan wordt de kennis van bekende gasten over de ramadan getest in verschillende quizrondes. Dit aan de hand van bijzondere fragmenten en de leukste memes. Ook worden er grappige en nogal ongemakkelijke persoonlijke verhalen gedeeld. Je kijkt het hier terug: https://www.npo3.nl/rara-ramadan

Bron: Zo ga je als werkgever om met de ramadan. (z.d.). KVK. https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/personeel/zo-ga-je-als-werkgever-om-met-de-ramadan/

Geschreven door:

947152 114753655399290 1101870463 n
Melissa Bruins
Marketing & Communicatie Manager
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.