Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

Reiswerk draagt bij aan totstandkoming toeristisch onderwijs

26 feb 2018

computer 1185626 640.jpg

Continue leren en jezelf ontwikkelen is van grote invloed op toekomstbestendig zijn en blijven. Maar het is niet altijd gemakkelijk om in ‘de waan van de dag’ aandacht te besteden aan je eigen ontwikkeling.
Als je student bent, ben je vaak dagelijks bewust bezig met leren: je gaat naar school en komt in aanraking met onderwijs dat jou wordt aangeboden om je zo goed mogelijk op te leiden voor een baan na je afstuderen. Reiswerk vindt het heel belangrijk dat alle studenten die nu een toeristische opleiding volgen, goed worden opgeleid en voorbereid op een baan in de reiswereld. Het lesmateriaal dat ze krijgen moet actueel zijn en inzoomen op relevante ontwikkelingen die van invloed zijn op onze branche.

Actuele ontwikkelingen van grote invloed op onderwijs
Door onderwijsinstellingen te voorzien van actuele informatie over de inhoud van het werk in de reisbranche draagt Reiswerk, in samenwerking met het bedrijfsleven, op een belangrijke manier bij aan de totstandkoming van toeristisch onderwijs. Het komende jaar gaan we hier hard mee aan de slag! Uit arbeidsmarktonderzoek van Reiswerk blijkt overigens dat nog steeds meer dan de helft van alle functies in de reisbranche worden uitgevoerd op mbo-niveau. Het verzorgen van input voor het toeristische mbo-onderwijs staat daarom bij Reiswerk in 2018 op de agenda, het toeristische hbo-onderwijs volgt in 2019.

Iets concreter…
Wat bedoelen we precies met ‘input leveren’? Een voorbeeld: ontwikkelingen en vaardigheden op het gebied van e-commerce komen op dit moment onvoldoende aan bod in het huidige lesmateriaal. Door trends & ontwikkelingen, best practices en ervaringen uit de sector te vertalen naar concrete ideen voor het onderwijs kunnen de scholen hun lesmateriaal updaten.
Maar ook, zo blijkt uit een recente gapanalyse, zou er in het mbo-onderwijs meer aandacht moeten uitgaan naar online marketing en sales, als het gaat om toekomstbestendig opleiden. Ten aanzien van hbo toeristisch onderwijs blijkt overigens dat er meer aandacht zou moeten komen voor data-analyse, werken met online marketing en ICT-vaardigheden. Reden genoeg om de handen ineen te slaan en te zorgen dat onze toekomstige collega’s de opleiding krijgen die ze cht verder helpt!

Hoe komt het lesmateriaal op mbo-instellingen eigenlijk tot stand?
Het concrete lesmateriaal dat wordt aangeboden op mbo-instellingen, is afgeleid vanuit het curriculum. In het curriculum wordt de inhoud van het onderwijs beschreven.
Om tot dit curriculum te komen, is het van groot belang dat er beschreven is (en daar komt de input vanuit het bedrijfsleven om de hoek kijken) wat het niveau moet zijn van iemand die van de opleiding af komt (een starter op de arbeidsmarkt), net als het niveau van iemand die al een geruime tijd werkzaam is. Dit wordt omschreven in respectievelijk een kwalificatiedossier en een beroepscompetentieprofiel (BCP).
Met dit laatstgenoemde BCP gaan we bij Reiswerk in 2018 hard aan de slag. Samen met een grote projectgroep uit onderwijs en bedrijfsleven, n externe begeleiding vanuit onderwijskundigen, gaan we het BCP updaten en dragen we uiteindelijk in belangrijke mate bij aan het actualiseren van het lesmateriaal in het mbo-onderwijs.

Nog even in het kort…
Een beroepscompetentieprofiel (BCP) beschrijft de taken van een beroep en de kennis en vaardigheden die nodig zijn om dat beroep uit te oefenen. Het profiel gaat uit van een vakvolwassen werknemer die al enkele jaren in het beroep werkzaam is. Deze profielen worden opgesteld in samenwerking met het bedrijfsleven. De beroepscompetentieprofielen vormen de basis onder de beroepsgerichte kwalificatiestructuur voor het mbo. Vanuit deze kwalificatiestructuur wordt aansluitend het curriculum opgesteld (inhoud van het onderwijs), waaruit aansluitend heel concreet het lesmateriaal wordt samengesteld.

To be continued!
Een belangrijk project dus voor onze branche als het gaat om leren & ontwikkelen. We houden je op de hoogte! Heb je vragen over dit project? Neem dan contact met ons op!
 

Geschreven door:

Timo Brundel
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.