Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Snellezen 2.0: zo doe je dat

29 okt 2019

Snellezen, wie wil dat nou niet? Want het bespaart je een hoop tijd n energie. Misschien doe je het weleens, maar race je dan zo snel door de tekst heen dat je eigenlijk niet goed ziet wat er staat. Laat staan dat je het onthoudt. Herkenbaar? Bekijk dan ons nieuwe webinar Snellezen en Geheugentraining op Travel College. Hierin leer je van Wout Plevier de beste technieken uit snellezen en geheugentraining, waardoor je:
 

  • 2,5 - 3 keer zo snel leest
  • 90% begrip opbouwt van een tekst
  • tot betere analyses kunt komen
  • meer plezier krijgt in lezen
  • vitaler bent tijdens lezen en leren
  • 35% op werktijd bespaart
  • en goede kwalitatieve output kunt leveren

 
Een inspirerend webinar dus om te bekijken. Je ontdekt hoe snel je kunt waarnemen en hoe traag je het tot dusver hebt gedaan. Je potentieel is dus groot en je zult verrast zijn dat je in staat bent tot veel meer dan je vooraf had gedacht.

Tips van breintrainer Frans Duijts

Ook interessant, want Frans heeft een methode snellezen 2.0 in drie fasen ontwikkeld: Waar? Wat? en Onthouden! Resultaat is dat je goed begrijpt wat je leest en daarbij de belangrijke feiten onthoudt.
 
Je herkent het vast wel: als je je zinnen hebt gezet op een bepaalde nieuwe auto, zie je hem ineens overal rijden. Gek he? Nou, niet dus, want je hebt dan een bepaald deel van je hersenen geactiveerd. Dat ga je tijdens het lezen dus ook doen, zodat je snel de informatie ziet die je nodig hebt. Dus: waar ben je naar op zoek, hoe kun je die informatie herkennen en in welke context wil je deze gebruiken? Als dat weet, kun je aan de slag met het lezen zelf. Daar gaan we.

1. Lezen, ‘waar’?

Pak een pen en glijd daarmee langs de regels die je leest. Daarmee voorkom je dat je ogen niet steeds terugspringen. Elke topsnellezer in de wereld doet dit op deze manier. Laat je ogen over de tekst heen gaan, en zoek de informatie die je nodig hebt. Gevonden? Zet daar dan een verticaal streepje in de kantlijn.

2. Grondige analyse van ‘wat’

De focus ligt nu op het begrijpen van de informatie. Je gaat erover nadenken. Je weet inmiddels waar die informatie te vinden is in de tekst. Ga terug naar je streepje(s) en analyseer wat er nu precies staat. Vat het in je eigen woorden samen. Heel kort, in steekwoorden. De korte samenvatting in steekwoorden zijn als het ware jouw spiekbriefje, waarbij je je direct herinnert wat er ook alweer stond. Toch zijn die steekwoorden niet altijd even makkelijk, dit kan er bijvoorbeeld gebeuren:
 
-Je vraagt je af waarom je de tekst gemarkeerd hebt, want zo belangrijk is het eigenlijk helemaal niet.
-Je begrijpt wat er staat, maar toch is het te complex om in enkele steekwoorden samen te vatten.
 
Mocht je in het tweede geval zitten, laat het dan even rusten. Pak wat te drinken en kijk er later nog eens naar. Dan zie je het vaak een stuk helderder. En zul je misschien denken: huh, hoe komt het dat ik dat net niet heb gezien? Het idee achter de steekwoorden is trouwens dat je de hoofdzaken van de bijzaken kunt onderscheiden, en 100% zeker weet dat je begrijpt wat er staat.

3. Onthouden

Waar je vroeger misschien hard aan het stampen was om informatie te onthouden, ga je dat vanaf nu anders doen. Wanneer je een grondig inzicht hebt, ga je aan de slag met het onthouden van de kernfeiten. Breng je steekwoorden tot leven en koppel de belangrijkste feiten uit de tekst aan die steekwoorden. Je hersenen onthouden namelijk extra goed door te koppelen. Volgens Frans kun je zelfs een fysieke reactie krijgen door bijvoorbeeld de twee woorden ‘bananen’ en ‘kots’. Binnen een seconde zullen je hersenen een sterke koppeling maken, waarbij de kans groot is dat je de rest van de dag geen zin meer hebt in een banaan. Koppel dus de nieuwe informatie uit de tekst aan bestaande kennis, zodat je deze optimaal onthoudt.
 
Klinkt simpel, maar oefening baart kunst! We hopen dat je deze tekst de volgende keer ng sneller doorleest.

 
Bron: managementsupport.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.