Studiereizen in het weekend, waar heb je recht op?

06 dec 2023

Studiereizen worden vaak georganiseerd op dagen die normaal gesproken geen werkdagen zijn, zoals in het weekend. Hoe verloopt de vergoeding voor deze dagen dan?

pexels te lensfix 1371360

Een veelvoorkomende vraag betreft de regeling omtrent studiereizen en vrije dagen. Stel je maakt twee keer per jaar een studiereis. Deze studiereizen zijn doorgaans in het weekend, wat betekent dat je op vrijdagochtend vertrekt en op zondagavond terugkeert. Als je normaal gesproken op vrijdag werkt, is deze dag weliswaar betaald, maar geldt dat ook voor het weekend? Wat zijn in dat geval je rechten?

In artikel 13.4 van de cao staat vermeld dat alleen de reguliere werkdagen vergoed worden. Wanneer er normaal gesproken niet in het weekend wordt gewerkt, worden op deze dagen alleen de kosten voor vervoer, maaltijden en verblijf/overnachting vergoed. Een studiereis wordt namelijk beschouwd als persoonlijke groei. Deze reizen dragen bij aan het vergroten van je inzetbaarheid als medewerker en verrijken je kennis. Kennis waarmee je je positie op de arbeidsmarkt verbetert.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.