AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Veel gestelde vragen over coronavirus voor werkgevers

19 mei 2020

De Nederlandse regering wil onze gezondheid, banen en inkomens beschermen. Een van de maatregelen is om afstand te houden en werknemers, waar kan, zoveel mogelijk thuis te laten werken. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor jou als werkgever.
 
Moet ik mijn werknemers thuis laten werken?   
Waar kan, dien je jouw medewerkers zo veel mogelijk thuis te laten werken. Daarnaast dien je ook de werktijden van je werknemers zo veel mogelijk te verspreiden. Daarom mag je, indien noodzakelijk, dus ook de werktijden van je werknemers aanpassen.
 
Mag ik de reiskostenvergoeding stopzetten?
Wanneer je werknemers thuiswerken, mag je de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer stopzetten. Tenzij er andere afspraken gelden op grond van de cao of het arbeidscontract.
 
Mag ik, als werkgever, vakantiegeld inhouden van werknemers om de maandelijkse salarissen te kunnen voldoen?
Nee, als werkgever ben je verplicht vakantiegeld uit te betalen bovenop de maandelijkse salarissen. Tenzij je met je werknemers dit afspreekt in een plan om het bedrijf te laten voortbestaan.
 
Vakantiegeld later uitbetalen door corona, mag dat?
Het coronavirus zorgt ervoor dat werkgevers zoeken naar manieren om hun kosten te verlagen. Sommige werkgevers willen vanwege de coronacrisis bijvoorbeeld het vakantiegeld niet in mei uitbetalen, maar pas later dit jaar. Alleen ipn overleg en met akkoord van de werknemer kan het betaalmoment van het vakantiegeld worden uitgesteld. Kijk hier voor meer informatie.
 
Mag ik, als werkgever, werknemers verplichten om (bovenwettelijke) vakantiedagen op te nemen als er door de coronacrisis minder/geen werk is?
Nee, als werkgever mag je de werknemers vragen of zij hun vakantiedagen willen opnemen maar het is aan de werknemer of zij daarmee instemmen of niet. Je kunt je werknemers hier niet toe verplichten. Als er te weinig werk is moet je als werkgever de vaste uren van de werknemers uitbetalen. Indien je als werkgever omzetverlies lijdt, dan kan je een beroep doen op de NOW.
 
Mag ik, als werkgever, verlofuren aftrekken als een medewerker in gezinsquarantaine verblijft doordat een gezinslid ernstige klachten heeft?
Als een werknemer in gezinsquarantaine verblijft en hij kan thuis werken dan moet hij dat doen. Kan dat niet, dan mag je als werkgever geen verlofuren aftrekken, tenzij dat in overleg met de werknemer gebeurt. Je moet het salaris van de werknemer doorbetalen ook als hij niet kan werken.
 
Werknemers die thuiswerken, gemotiveerd en betrokken houden: hoe doe ik dat als werkgever?
Het is belangrijk om als werkgever vertrouwen en begrip uit te spreken richting werknemers die thuiswerken, dit zorgt namelijk op langere termijn voor minder stress, minder uitval en een hogere betrokkenheid. Geef duidelijk aan wat er van ze wordt verwacht. Bespreek met je medewerkers welke resultaten je van ze verwacht: wat moet er gebeuren, wanneer moet het af zijn en welke kwaliteit moet er worden geleverd? Check of het echt duidelijk is wat de bedoeling is. Vraag om een bevestiging. Let zeker in deze tijd goed op of opdrachten wel haalbaar zijn. Houd actief contact, niet alleen per email, maar bel ook af en toe om echt even te vragen hoe het gaat. Zorg ervoor dat je beschikbaar bent voor je medewerkers en dat je medewerkers zich verbonden blijven voelen met de organisatie en het team.

Bron: rijksoverheid.nl | arboportaal.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.